Закарпаття — рай для гурманів: місцеві спеціалітети для туристів і не тільки
Трапилось якось їхати в потязі з жінкою із Закарпаття. >>
Курча у часниковому соусі (ютуб-канал Костянтина Грубича)
Грузинська кухня завоювала наші симпатії так давно, що її пора вивчати більш ретельно. Принаймні на таку увагу заслуговують страви, готування яких не потребує особливих кулінарних здібностей.
Один з таких рецептів залишив на ютуб-каналі Костянтина Грубича шеф-кухар Гурам Гергедава. Курча у такий спосіб запікають у гірському селі Шкмері, тому страва отримала назву «Шкмерулі».
Інгредієнти:
- курча - 600 г;
- молоко (вода) - 180 мл;
- часник - 1 головка;
- олія - 30 мл;
- сіль - за смаком.
Розріжте курча посередині грудної клітки і розправте обидва краї так, аби тушка стала пласкою. Далі м'ясо посоліть і поперчіть за смаком, після чого викладіть на змащену олією сковорідку, придавивши гнітом.
Курча необхідно обсмажити з обох боків до золотистої скоринки. Потім акуратно викладіть тушку на блюдо, розріжте її на 6-8 порційних шматочків і залийте готовим соусом. Для повної відповідності грузинським традиціям, постарайтеся візуально не змінювати форму птиці.
Соус «Шкмерулі» готується ще простіше. У сковорідку, де смажилося м'ясо, налийте воду або молоко, додайте подрібнений часник і доведіть до кипіння. Вже за кілька хвилин матимете шанс переконатися у тому, що так швидко курча ви не готували ніколи.
Дивіться також рецепт великого жашківського деруна з м'ясом.
Трапилось якось їхати в потязі з жінкою із Закарпаття. >>
Лікарі-дієтологи радять з’їдати бодай два яблука на день у будь-яку пору року, аби забезпечити організм вітаміном С, залізом, клітковиною, іншими корисними та поживними елементами. >>
Небагато сімей знаходять час для приготування домашнього квасу. Більшість українців віддають перевагу покупній продукції в ПЕТ-тарі, виготовленій на українських заводах. >>
Цей спосіб запікання молодої курочки увійшов до книги «Як добре й здорово варити», що була надрукована у Коломиї майже 85 років тому >>
У селі Буша на Вінниччині цей рецепт дерунів називають «Сліпою рибою» >>
Багато рецептів, описаних античним кулінаром-гурманом Марком Ґавієм Апіцієм, вже встигли адаптувати сучасні майстри до наших реалій >>