«Слуги народу» надумали скасувати штрафи за порушення закону про мову

14:18, 11.02.2021

"Слуги" пропонують відкласти штрафи за порушення на 1,5 роки.

Народні депутати від "Слуги народу" пропонують скасувати або відтермінувати штрафи за порушення закону про мову. Для цього вже зареєстрували 2 законопроєкти.

 

 

Як інформує УМ, про це повідомляє Громадянська спільнота "Мова об'єднує"

 

Автори законопроєкту №4638 хочуть вилучити із закону про мову пункти щодо штрафів. В ініціативі №4638-2 пропонують відкласти штрафи за порушення на 1,5 роки.

 

Все нібито для того, аби полегшити умови ведення господарської діяльності під час пандемії.

 

Група нардепів 25 січня зареєструвала законопроєкт №4638. До цього причетні Максим Бужанський, Олександр Дубінський, Євгеній Шевченко, Євгеній Брагар, Олександр Качура, Данило Гетманцев тощо.

 

Ініціаторами проєкту №4638-2 стали Микита Потураєв, Євгенія Кравчук, Олександр Корнієнко тощо.

 

"Президентська партія розпочала безпрецедентну атаку на закон про мову. Після провалу спроб законсервувати російську мову в освіті, "слуги народу" вирішили зруйнувати механізм захисту права на отримання послуг державною мовою", - мовиться у повідомленні спільноти.

 

"Мова об’єднує" звернулась до президента Володимира Зеленського та партії "Слуга народу", аби ті відкликали законопроєкти.

 

Як повідомляла УМ, усі претенденти на посади в органах державної влади мають скласти іспит з української мови. Окрім того, майбутні посадовці повинні отримати сертифікат про рівень володіння державною мовою.

 

16 січня 2021 року вся сфера обслуговування, а також державні установи мають перейти на українську мову при спілкуванні з клієнтами й відвідувачами, хіба що ті попросять звертатися до них іншою мовою.

 

Державні службовці та особи, які набувають громадянство України будуть зобов’язані складати іспит з української мови відповідно до Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

 
Для нардепів відповідний іспит наразі не буде обов'язковим.
 
 
У фракції партії «Слуга народу» підготували ефірні тези для депутатів, як саме вони мають коментувати журналістам норми закону про державну мову, згідно з якими сфера обслуговування має перейти на українську мову після 16 січня 2021 року.

 

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Началось, бл*ть": київська касирка відмовилася говорити українською