Макрон: відновити Європу неможливо без відновлення зв'язку з Росією

11:25, 28.08.2019

Президент Франції Еммануель Макрон зробив великий акцент на Росії під час своєї щорічної промови перед французькими дипломатами 27 серпня, заявивши послам, що "Європа зникне", якщо не зможе переосмислити свою стратегію щодо Росії.

 

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

 

На тлі того, як США, Росія та Китай борються за гегемонію у світі, Макрон підкреслив, що Європа може вирішити бути або "меншими союзниками одних чи інших, або взяти участь у грі".

 

"Ми не можемо відновити Європу без відновлення зв'язку з Росією, інакше Росія стане ближчою до інших держав", - сказав він.

 

"Деякі наші союзники завжди будуть підштовхувати нас до запровадження більше санкцій, але це не в нашому інтересі. Нам потрібно побудувати архітектуру довіри в Європі ", - наполягав президент Франції.

 

"ВВП Росії еквівалентний ВВП Іспанії, і її населення скорочується. Ви думаєте, хтось зможе так протриматися? Нам потрібно запропонувати цій країні стратегічний варіант, який їй неминуче знадобиться", - сказав він.

 

Макрон також наголосив на необхідності відновлення "європейського суверенітету".

 

Президент Франції вважає, що "суверенітет" - це не брудне слово, яке слід залишити екстремістам.

 

Серед успіхів, досягнутих за трохи більше двох років при владі, президент зазначив питання оборони та безпеки та виділив Європейську оборонну ініціативу.

 

"Це було табу для Європи, але останнім часом ми досягли великого прогресу", - сказав він. Макрон також підкреслив, що навіть Фінляндія, Естонія та Греція прагнуть бути частиною Європейської оборонної ініціативи, незважаючи на те, що ці країни історично вороже ставляться до ідеї об'єднання європейських сил оборони.

 

Раніше повідомлялося, що Макрон на зустрічі також зазначив, що "слабкості й помилки" Європи допомогли Росії зміцнити союз з Китаєм і відновити вплив у Сирії, Лівії та по всій Африці.

 

Макрон і Путін провели двосторонню зустріч напередодні саміту G7, під час якої домовились надати поштовх розв’язанню конфлікту з Україною.

 

У заяві за підсумками саміту G7 сказано, що саміт у "нормандському форматі" може відбутися найближчими тижнями.

 

Як повідомляла УМ, країни G7 не досягли консенсусу в темі повернення Росії до "Великої сімки", але країна-організатор саміту може запросити її як гостя.

 

Перед початком саміту «Групи семи» у французькому Біарріці голова Європейської ради Дональд Туск порадив лідерам G7 замість того, щоб вітати на наступній зустрічі представника Росії, запросити в статусі гостя Україну. «Причина, через яку Росія не була запрошена в 2014-му, все ще зберігається. Ба більше, є і свіжа причина – недавня провокація РФ в Азовському морі», – сказав Туск 24 серпня.

 

Напередодні лідери "Великої сімки" вирішили "зміцнити діалог" з Москвою - після того, як президент США Дональд Трамп заявив, що хоче запросити Путіна на саміт G7 в якості гостя.

 
Пізніше директор Аналітичного центру Байдена, колишній заступник міністра оборони США Майкл Карпентер радить американському президенту Дональду Трампу дослухатися до ідеї запрошення України на наступний саміт «Групи семи».
 
 
Раніше Трамп закликав повернути Росію до "Великої сімки", виключену в 2014 році за агресію в Україні та анексію Криму, проте країни-члени G7 виступили проти цього.
 
 
19 серпня 2019 року на зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним президент Франції Еммануель Макрон заявив, що питання повернення до формату "Великої вісімки" і нормалізації відносин між Росією та ЄС залежить від урегулювання ситуації на сході України.
 
 
20 серпня президент США Дональд Трамп заявив, що він би підтримав повернення Росії до "Великої сімки", якби хтось висловив таку пропозицію.
 
 
У свою чергу Німеччина та Велика Британія відкинули пропозицію президента США Дональда Трампа про повернення Росії до країн G8.
 
 
22 серпня президент України Володимир Зеленський заявив, що повернення Росії до складу "Великої сімки"   можливе лише за умови повернення Україні окупованого Криму, припинення бойових дій на Донбасі та звільнення українських політв'язнів і моряків. 
 
 
Також Зеленський зателефонував президенту Європейської ради Дональду Туску та закликав ЄC "виявити рішучу позицію стосовно неможливості повернення РФ до "Великої сімки" без усунення причин, через які Росію з неї було свого часу виключено".
 
 
У свою чергу Туск виступив категорично проти повернення Росії до складу "Великої сімки" та заявив, що вважає більш правильним "запросити Україну, як гостя, на наступну зустріч G7".
 
 
Як відомо, до складу G7 входить сім країн: США, Канада, Великобританія, Німеччина, Франція, Італія та Японія.