Путін на саміті G7: реакція України та світу на скандальну домовленість Макрона та Трампа

23.08.2019
Путін на саміті G7: реакція України та світу на скандальну домовленість Макрона та Трампа

(Малюнок Миколи КАПУСТИ.)

Президенти США і Франції у телефонній розмові у вівторок домовилися, що вони хочуть запросити Росію до участі у саміті країн «Великої сімки» (G7) в 2020 році, передає «Європейська правда» із посиланням на Сі-Ен-Ен та високопоставлене джерело в адміністрації президента США.

 

У вівторок президент США заявив, що він би підтримав повернення Росії до групи країн iз найбільш розвиненою економікою, якби була висловлена така пропозиція.

 
Згодом високопоставлений представник адміністрації заявив Сі-Ен-Ен, що Трамп і Макрон домовились у телефонній розмові  запросити Росію на саміт G7 вже наступного року.
 
 
Очікується, що можливість відновлення формату G8 лідери обговорять цими вихідними на зустрічі G7.
 
За словами джерела, саме Макрон запропонував запросити Росію на зустріч у наступному році, і Трамп погодився. США прийматимуть саміт G7 у 2020 році.
 
За словами Трампа, рішення про виключення Росії приймав його попередник Барак Обама — не в останню чергу з особистих мотивів. У червні 2018 року Трамп уже пропонував Москві взяти участь у майбутньому саміті G7 у Канаді. Тоді його слова зустріли критикою.
 
Росію вигнали з групи держав через анексію українського Криму в 2014 році. Останній саміт «вісімки» відбувся 2013 року. На 2014-й було заплановано провести зустріч у Сочі, але після анексії Росією Криму та інтервенції на Донбас західні лідери відмовились приїхати до Сочі та оголосили про повернення до формату «сімки».
 
Наразі незрозуміло, чим закінчиться процес прийняття рішення про повернення РФ та чи справді вона може бути за столом переговорів наступного року. Відповідно до джерела, деякі представники Білого дому вважають, що це хитрість Макрона, щоб саме Трамп публічно заявив про свою позицію та дав поштовх поверненню Росії. За словами джерела, Франція хоче нормалізувати відносини з Росією.
 
Під час зустрічі Макрона і Путіна в понеділок президент Франції заявив, що повернення до формату G8 і «реанімації» відносин між Росією та ЄС залежить від прогресу у врегулюванні «української кризи». Президент Путін відповів на це, що Росія не відмовляється від жодних форматів роботи, у тому числі у форматі G8.
 
Німецький уряд критично відреагував на пропозицію повернути Росію до клубу найрозвинутіших країн світу, котрий нині збирається в форматі «Великої сімки» (G7).
 
Як нагадав речник німецького уряду Штеффен Зайберт, країни G7 разом вирішили у 2014 році виключити РФ через анексію нею українського Криму та підтримку сепаратистів на Донбасі.
 
«Обидві ситуації зберігаються», — наголосив Зайберт, цитує його агенція «Рейтер». За його словами, лише після зміни цієї ситуації можна буде говорити про повернення РФ до клубу. Прем’єр Британії Борис Джонсон також висловив незгоду з такою ініціативою.
 
Умовою повернення Росії до «Групи восьми» має бути деокупація Криму, припинення бойових дій на Донбасі та звільнення українських політв’язнів і моряків, вважає президент України Володимир Зеленський.
 
Свою позицію він оприлюднив у соціальній мережі «Фейсбук» уночі 22 серпня — майже через півтори доби після заяви президента США від 20 серпня.
 
«Із березня 2014 року, після призупинення участі Росії в G8, нічого не змінилося. Український Крим надалі окупований, український Донбас і досі страждає від війни. Повернення окупованого Криму, припинення бойових дій на Донбасі та звільнення понад 100 політичних в’язнів і українських моряків, яких утримує Кремль, буде справжнім серйозним сигналом світові про те, що Росія готова знову зайняти своє місце в порядку денному високої дипломатії», — зазначив Зеленський.
 
Президент України подякував країнам, які «послідовно підтримують Україну у відстоюванні нашої територіальної цілісності та суверенітету».
 
Українське дипломатичне представництво у США заявило про стурбованість «появою припущень щодо можливості повернення Російської Федерації до «Групи семи».
 
І закликало лідерів провідних країн  «спільними зусиллями примусити агресора поважати світовий порядок і повернутися до конструктивної поведінки».
 
У відповідь в МЗС Росії розкритикували заяву Володимира Зеленського. «Шановний пане президенте України, вам підсунули безглуздий набір букв», — написала у своєму «Фейсбуці» речниця російського міністерства Марія Захарова.
 
Зокрема, вона звернула увагу на зміст заяви: «Дипломатія є засобом здійснення зовнішньої політики держави. А ось міжнародні відносини — середовищем, де цей засіб, цей інструмент застосовується. Тому держава не може «знову зайняти своє місце в порядку денному дипломатії» (остання кострубата фраза і справді належить Зеленському).
 
Обурення Заходу Росією вщухає, в Європі набирає сили рух за зняття санкцій, зазначив ще наприкінці червня Рік Ноак у статті для «Вашингтон Пост». Обурення Заходу не призвело до вирішення сепаратистського конфлікту в Україні, згадка про який усе рідше зустрічається в заголовках новин, пише Ноак. 
 
Водночас повернення російської делегації до Парламентської асамблеї Ради Європи за умов нехтування вимогами організації Росією стало «моральною капітуляцією» цієї міждержавної організації, зазначили українські правозахисники. І ця капітуляція надалі триває...