Росія блокує введення миротворців на Донбас

08:50, 26.08.2017

Мінські угоди не привели до миру. Варто шукати інші механізми.

Ведення миротворців ООН у зону конфлікту на Донбасі блокує Росія. Утім, український уряд розглядає різні додаткові механізми припинення війни на Донбасі.

 

Про це заявив в ефірі Радіо Свобода перший заступник міністра закордонних справ України, голова місії України при НАТО Вадим Пристайко.

 

«Якщо мінські угоди за три роки не призвели до миру, то, можливо, є якісь додаткові механізми, які ми маємо вжити, щоб забезпечити мир нашому народові. Саме тому ми говоримо і про миротворчі сили у будь-якому форматі. Обговорювався варіант озброєння місії ОБСЄ (нинішньої або нової) легкою зброєю, щоб вони почувалися більш впевнено і могли відвідати ті місця, які мають відвідати», - заначив пан Пристайко.

 

За його словами, інший варіант передбачає забезпечення миротворцями ООН.

 

«Безумовно, ми знаємо хто це блокує – та ж Росія, яка стоїть за спиною у бойовиків», – заявив представник МЗС України.

 

Раніше речниця міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова назвала ініціативу України щодо введення миротворців ООН у зону конфлікту на Донбасі спробою перешкодити реалізації «Мінська-2».

 

Україна планує восени вийти з ініціативою про введення миротворців ООН на непідконтрольні території Донбасу на сесії Генеральної асамблеї ООН.

 

Президент України Петро Порошенко обговорив з главою Пентагону США Джеймсом Меттісом питання протидії агресії РФ та посилення міжнародної присутності на Донбасі.

 

Зокрема, під час зустрічі Порошенка із Меттісом у Києві в четвер йшлося про можливе розгортання миротворчої місії ООН з мандатом Ради безпеки ООН в окремих районах Донецької та Луганської областей.