Україна розраховує на комплексну програму допомоги від ЮНЕСКО – Ткаченко

17:42, 13.12.2022

Під час зустрічі з очільницею ЮНЕСКО. (Фото: сайт Мінкультури)

У Парижі 12 грудня Перша леді Олена Зеленська разом з Олександром Ткаченком, Міністром культури та інформаційної політики України, зустрілися з Одрі Азуле, Генеральною директоркою ЮНЕСКО. Темою зустрічі стали потреби культури та освіти.

 

Як інформує УМ, про це 13 грудня повідомили на сайті Міністерства культури та інформаційної політики України.

 

«Ми будемо вдячні за всебічну реалізацію програми захисту та сприяння культурі й культурній спадщині в Україні, зокрема й за міжнародну фінансову допомогу. Вітаю рішення про призначення представника ЮНЕСКО в Києві. Це важливий жест солідарності, особливо зараз, під час війни. організація здійснює моніторинг: через супутникові системи інших агенцій ООН ведеться спостереження за ситуацією з об’єктами культурної спадщини. Це важливо для документування всіх злочинів агресора», – зазначила Олена Зеленська.

 

Загалом Україна розраховує на комплексну та систематичну програму допомоги від ЮНЕСКО. Сторони обговорили список необхідного обладнання для українських закладів культури, аби вони могли пережити зиму. Це генератори, яких зараз не вистачає, засоби консервації споруд, фінансова допомога.

 

«Незабаром на Комітеті всесвітньої спадщини ЮНЕСКО розглядатиметься досьє Одеси на внесення її до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Сподіваємось на швидкий та позитивний результат. Захист культури та спадщини України – це стрес-тест для міжнародної системи збереження світової спадщини», – сказав Олександр Ткаченко.

 

Міністр подарував Одрі Азуле презент до 300-го дня народження видатного українського філософа Григорія Сковороди та зазначив:  «В разі якщо в штаб-квартирі ЮНЕСКО буде блек-аут, картина з написом «Світло свободи перемагає темряву» буде світити і в темряві».

 

Нагадаємо, що ЮНЕСКО – ключова міжнародна організація у світі з питань захисту та збереження культурної спадщини. Раніше у штаб-квартирі організації Олександр Ткаченко та Одрі Азуле домовились, що ЮНЕСКО допомагатиме зберігати культурну спадщину Одеси.

 

Як повідомляла УМ, Міжнародна конференція «Солідарність з українським народом» розпочалася в Парижі.