Курортники, які влітку завітають до Криму, навряд чи зможуть вдосталь поповнити свій вітамінний запас — фруктового розмаїття нинішнього сезону на півострові не очікують. Звичайно ж, йдеться про дари місцевих садів, бо імпортні у курортний сезон з'являються на прилавках і так за будь-якої погоди. Приміром, найбільш «ходова» смакота — яблука. Адже вже кілька років поспіль майже половину з них на півострів привозять із Молдови, Польщі, Туреччини. Бо із колишніх 64 тисяч гектарів садів у Криму залишилося всього 15 тисяч, причому половина з них настільки старі, що потребують повного викорчовування, — розповіли «УМ» у підпорядкованій вітчизняній Академії аграрних наук Кримській дослідній станції садівництва. А з того, що плодоносить, фактично дві третини йде на переробку і пропонується споживачу вже у вигляді соків, пюре, повидла, джемів тощо. Це у найврожайніші роки. Нині ж консервні підприємства Бахчисарайського, Сімферопольського, Красногвардійського, Нижньогірського, Совєтського районів, де ще більш-менш збереглося промислове садівництво, можуть узагалі «поглинути» весь майбутній уцілілий після холодної зими врожай. Що ж тоді залишиться у натуральному вигляді?