Микола — парубок моторний

11.03.2006

      Ця грошова історія дещо обросла «бородою»: у квітні 2002 року 33-річний депутат ВР Криму євпаторієць Микола Котляревський через суд виграв означену суму в держави, хоча вимагав аж 5 мільйонів за моральні страждання, спричинені нібито незаконною кількамісячною «відсидкою» у СІЗО за підозрою у скоєнні наприкінці 90-х років злочинів аж за 11 статтями Кримінального кодексу. Однак тоді зумів відкараскатися пан Микола лише одним роком позбавлення волі з відстрочою на два роки за протидію законній господарській діяльності (ст. 206, ч.1) і штрафом 500 гривень. До речі, саме через цей факт своєї бурхливої біографії потрапив нині Котляревський до «міченого» кримською міліцією списку 121 (раніше йшлось про 116), тобто до когорти тих претендентів на місце в місцевому парламенті від партійних блоків, котрі колись мали проблеми із законом.

      Хтозна, як усе це сприйме електорат, про більшу поінформованість котрого наразі зрозуміло чого заходилися піклуватись правоохоронці. І особливо, як народ відреагує 26 березня на ще одну «компру»: нещодавно за матеріалами Головного управління МВС України в Криму прокурором автономії, як повідомила прес-служба прокуратури, проти Миколи Котляревського порушено кримінальну справу за розбійний напад десятирічної давності. Цитую: «Напавши на потерпілого та спричинивши йому тілесні ушкодження, зловмисник заволодів майном на суму 9000 гривень». Дії депутата кваліфіковано за статтею 142 ч. 2 Кримінального кодексу України (у редакції 1960 року) — напад із метою заволодіння майном громадян, поєднаний із насильством, небезпечним для життя та здоров'я особи.

      Сам підозрюваний в інтерв'ю агенції «Новий регіон» назвав дії силовиків помстою за те, що в складі депутської групи «Союз» голосував за рішення про консультативний референдум з російської мови. «Я і постанову про порушення цієї справи оскаржу, — заявив депутат, — і вимагатиму в суді компенсацію моральних збитків. За попередні роки правоохоронці сплатили мені 1 мільйон 628 тисяч гривень за подібними позовами. Доведеться сплатити ще».

      Можливо. Але поки що самому Миколі Котляревському доведеться розщедритися на 900 тисяч гривень, точніше повернути державі гроші, відсуджені в неї ж чотири роки тому. Така нещодавня ухвала Верховного Суду України на касаційне подання прокуратури Криму. Раніше прийняті судові рішення скасовано та колегією суддів цієї ж інстанції в задоволенні вимог Миколи Котляревського відмовлено. До того ж це рішення оскарженню не підлягає.