Так, як українці шанують свої сало і горілочку, так жителі Середземномор’я поважають рідні олію і вино. Але користь для здоров’я від останніх, і це науково доведено, значно більша. Населення шістнадцяти країн, що називають себе народами Середземномор’я, на 60 відсотків менше має серцево–судинних недугів, ніж решта жителів планети. Оливкова олія, яку вони щоденно споживають, містить корисні й «правильні» жири, необхідні для нашого організму, у тому числі природні речовини, що за своїми властивостями близькі до материнського молока. Ця олія багата антиоксидантами, і її споживання знижує ризик захворювання деякими видами раку. Така олія — по суті, фруктовий сік, і тому вона має абсолютно інші біологічні властивості, ніж олія, вичавлена з насіння. А ще середземноморці більше за інших п’ють сухе вино. Користь від червоного та білого навіть стала підставою для створення нової науки — нутрацевтики. Це напрям, що вивчає фармакологічні властивості поживних речовин. У червоному міститься багато расвератролу, що сприяє руйнуванню холестиринових бляшок, попереджує втрату слуху, не шкодить діабетикам, а біле — корисне як противірусний засіб, вважає італійський фахівець Жерардо Антельмо, представник консорціума Еxtra Virgin Lametia DOP, який приїждав з колегами в Україну на запрошення культурно–ділового центру Casa Italiana.