Дон Хазанов iз «Міста мільйонерів»

03.03.2007
Дон Хазанов iз «Міста мільйонерів»

      ...А ще кажуть, що український політикум тільки те й робить, що цілодобово переймається проблемою рейтингів та капіталів! Нічого подібного! Наприклад, їм зовсім не байдуже театральне мистецтво — на виставі «Місто мільйонерів» театру «Ленком» наш політичний бомонд зайняв ледь не всі місця в партері. У перерві між тяжкою роботою на благо країни долучитися до прекрасного вирішили Олег Рибачук, Віталій Кличко, міністр оброни Анатолій Гриценко з дружиною Юлією Мостовою... Підтримати земляків прийшов посол Росії в Україні Віктор Черномирдін, який намагається не пропускати гастролі московських театрів у Києві. А «найвіповішими» з усіх «віпів» були Віктор Пінчук iз дружиною Оленою. Як відомо, між Пінчуком та «Ленкомом» склалася багаторічна дружба, замішана на щирих меценатських взаєминах, тож гастролі цього театру в Україні Віктор Михайлович влаштовує із завидною регулярністю.

      На прес-конференції художній керівник театру Марк Захаров розповів, що вистави для цього візиту обирали ініціатори приїзду «Ленкома» до Києва. Важко сказати, чи брав у цьому процесі участь сам Віктор Пінчук, але в гастрольній афіші «намалювалася» назва «Місто мільйонерів» (за п'єсою Едуардо де Філіппо «Філумена Мартурано»). Яка, до речі, дуже знаково прозвучала на першій виставі, 27 лютого: під банером на Театрі російської драми виструнчилася така кількість дорогих авто, що дійсно можна було подумати, що в Києві живуть винятково мільйонери.

      Для самих «ленкомівців» цей спектакль, який існує вже шість років, має особливе значення і особливе, життєствердне, звучання. Починали його Інна Чурикова та Армен Джигарханян, потім роль Соріано перейшла до Миколи Караченцова. Після сумнозвісної аварії Караченцов змушений був відмовитися від театру, відтак і на «Місті мільйонерів» треба було ставити крапку. Але Інна Чурикова вирішила інакше — і в ролі коханого Філумени Мартурано на сцену вийшов Геннадій Хазанов. Якщо покопирсатися у біографії найприкольнішого «розмовника» СРСР часів розвиненого соціалізму, можна знайти чимало доказів того, що його поява у виставі «Ленкому» не була випадковою. По-перше, із самим Марком Захаровим Геннадій Хазанов знайомий уже 42 роки. Ну а по-друге, в театральній справі він давно не новачок — Хазанов грає у виставах Леоніда Трушкіна «Змішані почуття», «Все, як у людей», «Вечеря з дурнем», «Морква для імператора».

      У зв'язку із вводом у виставу нового актора Марк Захаров зробив і нову редакцію «Міста мільйонерів», але один із головним «пазлів» залишив незмінним. Сценографія зусиллями нині покійного Олега Шейнціса стала відкриттям для всіх його колег чи послідовників, які безуспішно намагаються зрозуміти просту істину про те, що все геніальне — просте. Художник відтворив звичайне помешкання людей, що сидять по той бік рампи, не забувши про милі дрібнички, які про господарів можуть розповісти значно більше, ніж дрібно списані сторінки автобіографії. Квіти у вазах, кошик, статуетка коня і... палке бажання Філумени «загнуздати» свого дона Домініко Соріано, з яким вони живуть уже понад 20 років і який увесь цей час віднікується від одруження... Жінка має «козир у рукаві»: з трьох дітей, інтригує вона чоловіка, одна — твоя. Хоча насправді ситуацію розрулити ще складніше: а може, всі троє — чужі, а може, навпаки — рідні... У цих сумнівах Хазанов вальсує від однієї крайнощі до іншої, зриваючись то на комедійні, то на трагічні нотки... І стає зрозуміло, що й сам він нагадує дитину, іноді — недовірливу, іноді — нерішучу, але завжди готову відповісти взаємністю на тепле слово. Можливо, він ще не вміє любити так, щоб заради цього кохання бути готовим до страждань чи дискомфорту. Але дуже хоче цьому навчитися.

      Незважаючи на всі ознаки повномасштабного спектаклю — багаті декорації, багато акторів тощо — післясмак від «Міста мільйонерів» мав легкий відтінок антрепризи. Мабуть, через те, що антрепризні компанії полюбляють саме такі п'єси — легкі, смішні, в міру вульгарні, побудовані на дотепних діалогах, які цілком можна читати зі сцени як самостійні мініатюри.

 

ЦІНА ПИТАННЯ

      Як ми уже розповідали, квитки на вистави «Ленкому» коштують від 20 до 950 гривень. Це, як пояснили організатори, середня плата за спектаклі московських гастролерів. Цікавості заради на сайті «Ленкому» знайшла вартість квитків на вистави для місцевої публіки — від 100 до 1700 рублів. Тобто найдорожчий квиток коштує близько 70 доларів, тоді як для киян — близько 200 у. о.