У руках — «Тріумф», у думках — «Тарас Бульба»

30.01.2007
У руках — «Тріумф», у думках —  «Тарас Бульба»

«Вас грошi цiкавлять, а мене — мистецтво», сказав Богдан Ступка, розповiдаючи про вручення йому премiї «Трiумф». (Фото PHL.)

      Російська премія «Тріумф» на Богдана Ступку, за його ж словами, впала як грім серед ясного неба. Він не те що на неї не очікував — навіть не дуже орієнтувався, що це за відзнака і з чим її «їдять». З перемогою прем'єра українського театру і кіно першим привітав Вадим Абдрашидов, зателефонуав і поставив Богдана Сильвестровича перед фактом. Ну а до Москви отримувати нагороду народний артист України, художній керівник театру ім. Франка Богдан Ступка їхав уже у  всеозброєнні — прихопивши смокінг та родину. «Приїхав туди зі всім своїм виводком, — про подробиці віншування актор розповів на спеціальній прес-конференції. — З дружиною Ларисою, сином Остапом, його дружиною Іриною, онуками Дмитром та Устиною. Нагороду мені вручав поет Андрій Вознесенський. Мені це було особливо приємно, адже я завжди любив поезію шістдесятників. Лауреатами премії «Тріумф», яка вручається півтора десятиліття,  у різні роки ставали Альфред Шнітке, Георгій Данелія, Марлен Хуциєв, Олег Лундстрем, Марина Нейолова, Юрій Любимов... Така невеличка, але дуже інтелігентна компанія. Для мене це справді було несподівано, я навіть на церемонії нагородження заспівав «Триумф» нечаянно нагрянет, когда его совсем не ждешь...», — пам'ятаєте цю пісню Утьосова?..».

      Пісню, звісно, пам'ятали, як і нещодавню заяву ще одного лауреата «Тріумфу-2006», рок-музиканта Юрія Шевчука — від призових п'ятдесяти тисяч доларів він відмовився і переказав  ці гроші на доброчинність. Тож усіх присутніх дуже цікавило, як розпорядиться своїми грішми Богдан Ступка. «Вас гроші цікавлять, а мене — мистецтво», — зауважив лауреат. Але питання без відповіді не залишив: «Минулого року я набрав курс у нашому театральному інституті імені Карпенка-Карого. У мене навчається 25 дітей, серед яких є дуже талановиті. І зараз ми створюємо фонд, щоб допомагати цим дітям. На те, щоб якось прожити, вони змушені підробляти прибиральницями та вантажниками. Потім приходять на акторську майстерність і сплять. Мені їх дуже шкода».

      Богдан Сильвестрович чомусь відмовився зізнатися, де він зберігає статуетку «Золотий Ельф», що разом із дипломом також входить до комплекту переможця. Сказав лише, що йому дуже подобається творчіть скульптора Ернста Неізвестного, який виготовив «Ельфа». І хутко переключився на новий проект, який ось-ось стартуватиме — фільм «Тарас Бульба», зйомки якого режисер Володимир Бортко розпочинає 1 лютого в Запоріжжі. Богдан Ступка зіграє  в ньому Тараса Бульбу, Ада Рогоцева — дружину Тараса, а син Ступки, Остап, козака на прізвисько Вертихвіст. Картину зніматимуть також у Кам'янці-Подільському, в павільйонах «Ленфільму», а прем'єра, якщо форс-мажори не надто дошкулятимуть, відбудеться у 2008 році.

      Яким буде Бульба у Ступки? Богдан Сильвестрович каже, що менш за все хотів би творити хрестоматійного героя, який наче зійшов з обкладинки підручника з історії. «Я навіть порекомендував Бортку нашого видатного художника Сергія Якутовича, — зізнався Богдан Сильвестрович. — Він намалював 400 картин із життя Тараса Бульби. На одному малюнку він — у голландському костюмі, і в такому одязі цього героя не відрізнити від європейця. Я дуже хочу показати, що Тарас Бульба — це освічена людина, це талановитий  полководець, а не просто козак». На зйомках Ступці доведеться скакати верхи, і цей факт нашого метра дещо насторожує. Річ у тім, що стосунки актора з кіньми не були безпроблемними: під час роботи над «Білим птахом з чорною ознакою» кінь його скинув. З того часу доводиться повсякчас боротися з «конефобією». У «Тарасі Бульбі» Ступка скакатиме сам, а в деяких сценах його підмінятиме дублер. Заради «Тараса...» Богдан Сильвестрович розпрощається із своєю зачіскою — його побриють налисо і чіплятимуть «оселедця». І вже просто зараз готовий убиратися в костюми, які для цієї картини придумав Якутович. «Я дуже люблю історичні костюми, — каже Ступка, — почуваюся у них краще, ніж у сучасному одязі. Такий костюм дає пластику, ходу, він дає мислення». Вбивство, запропоноване Гоголем, Ступці не подобається. Але куди дінешся, з класиком же не сперечатимешся. «Треба буде підвести психологічно героя до цього вчинку», — каже Ступка.

      У той час, коли Богдан Сильвестрович скакатиме легендарною Хортицею, розкриваючи образ не менш легендарного Тараса, ми очікуватимемо в кінотеатрах фільм Кіри Муратової «Два в одному», широкий прокат якого в Україні та Росії  запланований на березень. У Муратової Ступка знявся разом із Ренатою Литвиновою. На «підході» ще одна стрічка за участю нашого палко шанованого «тріумфатора» — «1814» естонського режисера Андреса Пуустусмаа. Актор розповів, що разом із Сергієм Гармашем вони місяць вчили прізвище цього режисера... У цьому фільмі Ступка зіграв директора ліцею, в якому навчалися Пушкін, Дельвіг, Кюхельбехер, Пущін... Прем'єра картини має відбутися восени.