Українці — як мамонти

01.12.2006

      Проблема смертності в Україні набирає загрозливих обрисів. Про це постійно твердять вітчизняні демографи, статисти, лікарі. Днями вже вкотре нагадав про сумну статистику й Президент України Віктор Ющенко. За його словами, щомісяця Україна в середньому втрачає 71 тисячу громадян, натомість народжується 39—40 тисяч малюків. Водночас Віктор Ющенко зауважує: із 1 січня цього року вдалося дещо покращити демографічну ситуацію в Україні, зокрема середній рівень народжуваності зріс на 6 відсотків, а також дещо зменшилась смертність населення. Президент наголосив, що основними причинами смертності населення є переважно хвороби серця і судинної системи. При цьому він відзначив слабку діагностику, низький рівень профілактики і лікування цих захворювань.

      За словами глави держави, на другому місці серед захворювань в Україні — рак. Також Президент наголосив на складній ситуації із захворюваннями на туберкульоз — у деяких регіонах рівень захворюваності сягає порогу епідемії. Ще однією важливою проблемою в Україні, за словами Президента, є СНІД.

      Тим часом, як повідомляє Держкомстат, станом на 1 жовтня в Україні проживало 46 мільйонів 710 тисяч осіб. Народжуваність за перші сім місяців поточного року, в порівнянні з відповідним періодом 2005 року, збільшилася з показника 8,9 особи на 1000 населення до 9,5 особи. Ця тенденція спостерігалася у всіх регіонах. Смертність населення в порівнянні з відповідним періодом 2005 року й справді зменшилася — із показника 17,2 особи на 1000 населення до 16,7 особи. Ситуація аналогічна у всіх регіонах. Найвищий рівень смертності зареєстрований у Чернігівській області, найнижчий — у Києві.

      Щоправда, українські науковці оптимізму однак не вселяють — прогноз Інституту демографії і соціальних досліджень Національної академії наук залишається таким самим: до 2050 року чисельність населення України скоротиться до 35 мільйонів осіб.