«АББА» потрапить у музей

30.11.2006
«АББА» потрапить у музей

      Cлаветний шведський вокальний квартет «АББА» матиме власний музей у Стокгольмі, повідомляє агенція «Франс пресс». В його експозиції будуть представлені інструменти, костюми, фотографії, плакати та інші автентичні пам'ятки. Звичайно, не бракуватиме й музики. Новий музей постане за фінансової підтримки двох приватних підприємців — Єви Вігенхайм-Вестман та Ульфа Вестмана. Вони мають намір організувати музей групи «АББА» за зразком музею «Бітлз» у Ліверпулі. А ідею створення музею подала мер Стокгольма Крістіна Аксен Олін, яка є великим шанувальником групи. Колишні члени легендарного квартету — Агнета Фальтског, Анніфрід Лінгстад (після заміжжя вона змінила прізвище на Реусс), Бенні Андерссон та Бйорн Ульвеус — не лише дали згоду на створення музею, а й висловили свій захват з приводу його появи. Відкриття музею заплановане на 2008 рік.

      Шведська група, яка очолювала списки популярності впродовж 70-х — початку 80-х років, продала загалом 370 млн. примірників своїх платівок у світі. Більшими накладами розійшлися лише альбоми Елвіса Преслі та «Бітлз». Навіть і тепер, через чверть віку після «виходу на пенсію», щороку продається по два мільйони платівок групи «АББА», а її пісні незмінно звучать у радіоефірі.

      Наразі розпочалися пошуки в центрі Стокгольма відповідного приміщення для музею, який, як розраховують ініціатори його створення, щороку відвідуватимуть не менше півмільйона осіб.