Битва за регіони

16.11.2006
Битва за регіони

Повернення із забуття на передвиборчi бiг-борди: соціал-демократ Марек Боровський — знову активний політичний гравець. (Фото РЕЙТЕР.)

      Вибори, які відбулися 12 листопада, стали першими місцевими виборами після вступу Польщі до ЄС. Жодних «каруселей», побиттів, «відкріпних талонів» чи фальсифікацій не було. Явка здивувала скептиків, адже, попри знеохочення пересічного поляка до виборів, вона становила понад 45%. Таку активність фахівці пояснюють кількома чинниками, зокрема збільшенням громадянської зрілості, адже поляки зрозуміли, що можуть особисто впливати на долю місцевої громади, а також прагненням долучитись до протистояння консерваторів та лібералів. Для частини ж поляків, насамперед прихильних до опозиції, очолюваної «Громадянською платформою», вибори стали моментом декларації політичних симпатій та незгоди з політикою уряду. Водночас стимулом «піти до урн» стала і проведена реформа, котра збільшила «фінансову роль» місцевого самоврядування, зокрема при розподілі величезних європейських субсидій, виділених на розвиток регіонів. Але часто-густо люди просто поспішали підтримати свого симпатика, і це стосується насамперед виборів міських голiв. Крім того, до участі у виборах закликали не лише зацікавлені політичні сили, а й церква.

      За попередніми підрахунками, найбільше голосів на місцевому рівні поляки віддали за «Громадянську платформу». «У спину» їй дихає партія влади — «Право і справедливість». На рівні воєводських сеймів, аналога українських обласних рад, на першому місці ГП з 27,63%, на другому — ПіС з 25,39% , на третьому — коаліція «Лівих демократів» із 14,26% , а на четвертому — польські аграрії з ПСЛ, котрих підтримало 12,64% громадян. А от коаліціанти ПіС в уряді опинилися, грубо кажучи, «на рівні плінтуса»: партія Анджея Леппера «Самооборона» взяла 5,55%, а «Ліга польських родин» — 4,62%.

      Ось у результатах виборiв до райрад веде ПіС, слідом за ним — ГП та аграрії. У виборах же до сільських та селищних рад знову лідирує «Право і Справедливість», на другому місці — «Громадянська платформа», а на третьому — коаліція «Лівих демократів».

      Певним феноменом стало повернення соціал-демократів Марека Боровського на політичну арену. Кілька років тому Боровський полишив лави посткомуністичного «Союзу лівиці демократичної», партії Міллера—Кваснєвського, створивши власний, чистий від звинувачень у корупції, політичний проект. Але цей проект на попередніх парламентських виборах зазнав нищівної поразки, навіть не потрапивши до Сейму. Зараз же усміхнений Боровський начебто каже: «Відомості про мою смерть виявилися дещо перебільшеними».

      Водночас навряд чи коректними будуть слова про якогось одного «переможця» виборів, позаяк, попри формально другий результат, братам Качинським удалося досягнути найважливішого — заспокоїти невгамовних коаліціантів з «Ліги польських родин» Гертиха та «Самооборони» Леппера. ПіСові вдалося перебрати електорат цих двох партій. Провідник ультранаціоналістів і за сумісництвом міністр освіти Роман Гертих настільки був вражений провалом, що навіть скасував «виборчий вечір», пославшись на буцімто хворобу. Водночас навіть після програних місцевих виборів «Самооборона» посідає ключову позицію, адже тримає «золоті акції» нещодавно відновленої парламентської більшості. І лідери «Самооборони», аби зменшити в очах електорату виборчу ганьбу, вже розпочали активні консультації щодо прискореної реалізації власних популістських законодавчих ініціатив.

      На виборах міських голів виборці підтримали переважно конкретних осіб, незважаючи на їхнє політичне забарвлення. Непартійні кандидати організовували місцеві блоки на кшталт «Самоврядне порозуміння», «Розвиток Жешува», «Познань має майбутнє» чи «Просто Ольштин» зі специфічними програмами міського та регіонального розвитку. Доказом правильності обраної стратегії стало те, що чимало з них перемогли одразу ж у першому турі, набравши понад 50 відсотків голосів виборців. Рекордсменами серед партій-конкурентів стали ті ж ГП і ПіС, щоправда, «Платформі» вдалося залучити симпатії найбільших міст Польщі, зокрема Гданська. Рекордсменом же за рівнем «народної довіри» став чинний міський голова Вроцлава Рафал Дуткевич, котрий отримав 84,51% , його ж основний конкурент Януш Доброш з «Ліги польських родин» — лишень 7,5%. Жодна впливова політична партія не наважилась протистояти улюбленцеві міщуків, котрий за кілька років перетворив провінційний Вроцлав у місто-казку з добре спланованим економічним розвитком та залучивши колосальні інвестиції ЄС.

      Справжня виборча баталія розігралася навколо польської столиці, де впродовж кількох останніх років міським головою був нинішній президент Польщі Лех Качинський. Нинішня боротьба за Варшаву мала також глибоко символічний зміст. Ще під час виборів один iз провідників ГП Ян Марія Рокіта заявив: «Було б соромно, якби ПіС отримав Варшаву».

      Фаворитом у виборах мера столиці був донедавній народний улюбленець — прем'єр-міністр Польщі Казимир Марцинкевич («Право і справедливість»), котрого партія делегувала стати «комісаром виборчого штабу Варшави». Але за підсумками волевиявлення 12 листопада, різниця між Казимиром Марцинкевичем і його головною конкуренткою, професором Анною Гронкевич-Вальц («Громадянська платформа»), складає близько п'яти відсотків, тож мера Варшави визначить другий тур.

      Водночас на виборах у магістрат Варшави абсолютну перемогу отримала ГП, відтепер маючи повну більшість. Цього рекорду досі не вдавалося досягнути жодній партії. Третім прийшов «збірний» кандидат від соціал-демократів, екс-спікер Марек Боровський. І голоси саме його виборців матимуть визначальну роль під час другого туру варшавських виборів. Щоправда, Боровський одразу прояснив ситуацію, зазначивши, що «ще не знає, чи схиляти своїх власних виборців голосувати за Анну Гронкевич-Вальц», але точно не заохочуватиме голосувати за Марцинкевича. «Я розумію спроби Марцинкевича віддалитися від ПіС, але зізнаюсь, що лише в одному випадку завагався б щодо його підтримки. А саме — якби він вийшов з ПіС», — цитує агенція ПАП Марека Боровського. Подейкують, що Боровський очікує на «джентльменську угоду» про дружній нейтралітет з «Громадянською платформою» на майбутніх парламентських виборах і спільного фронту боротьби з «консерваторами», «націоналістами» і «клерикалами». Політичне кредо евентуальних союзників (наразі опозиційних) сформулював сам Боровський у риторичному питанні до провідника ГП Дональда Туска, чи той реально «хоче відсунути «ПіС» від влади, чи збирається робити те, що й досі, — політичну димову завісу, котра має на меті здобути гарні результати задля формування спільного з ПіС уряду».

  • Новорічний «підрахуй»:

    Різдвяні свята для мешканців Польщі є періодом підбиття підсумків, і попри певну схильність до нарікання, більшість наших співрозмовників відзначають те, що «Батьківщина таки розвивається». Поляки почуваються цілком незле. Зрештою, як і їхні «нові» побратими з Європейського Союзу. «Молода Європа» стрімко нарощує розвиткові темпи, котрі й не снилися Росії в усіх її «єепнутих» мареннях. >>

  • У Варшаву на ярмарок...

    На відкритті цьогорічного Варшавського книжкового ярмарку, 50-го за рахунком, міністр культури Польщі Вольдемар Домбровський оголосив країну-почесного гостя наступного, 51-го, ярмарку. «Україна» прозвучало несподівано — причому як для нас, так, здається, і для дирекції ярмарку. Рано чи пізно міжнародний книжковий дебют України у статусі почесного гостя мав статися — планувалося, що це буде у Франкфурті в 2007-му. >>

  • Ісус Христос суперстар і майже король

    Проголосити Ісуса Христа королем Польщі запропонували незадовго перед Різдвом сорок шість депутатів Сейму. Ідея звучить принаймні екзотично, чи не так? Але не для поляків. У Польщі цю пропозицію сприйняли серйозно, і вона викликала неабияку дискусію. Чи не головний аргумент прихильників «коронування Христа»: якщо Діва Марія вважається королевою Польщі, то чому б Ісуса не назвати королем? >>

  • ДЕВОНічний газ,

    «...А це могла б бути блискуча, на мій погляд, фірма, — з жалем у голосі каже торговий радник-посланник посольства Польщі в Україні Анна Сковронська-Лучинська. — Це був би цікавий приклад співробітництва Польщі та України. До того ж у стратегічній для наших країн паливно-енергетичній сфері. А все так гальмується і гальмується, гальмується і гальмується...»
    На прикладі «Девону» — саме про це українсько-польське підприємство розповідає пані Сковронська-Лучинська — яскраво проявляється інвестиційний клімат України. У нас чимало клопочуться про залучення іноземних інвесторів. Поле для діяльності капіталовкладника — неозоре. Але в Україні інвестора також чекає неринкова конкуренція, недосконале законодавство, а подекуди ще й тиск iз боку можновладцiв. Якщо це стосується інвестора, який збирається вкладати гроші в паливну сферу, то йому слід пам'ятати також і про газову залежність України від Росії. Ця залежність змушує державу чимдуж «закручувати гайки» на власному газовому ринку. >>

  • Януш Куртика, президент польського Інституту національної пам'яті:

    Польський інститут національної пам'яті (ІНП) досі лишається недосягненним взірцем для України. У нас створено формальну інституцію з подібним лейблом, але з порожнім змістом — є директор, Ігор Юхновський, але звикло бракує найважливішого — фахівців та грошей, немає навіть відповідного приміщення. Знову українська гора породила мишу. А боротьба між групами просовєтських і націоналістичних істориків за важелі впливу виглядає кумедною порівняно з опором «старих» структур, спрямованих винятково на відмивання бюджетних «цвинтарних» коштів.
    Польща вже кілька років тому передала всі архіви комуністичних спецслужб до ІНП та ухвалила закон, який дозволяє безперешкодно оприлюднювати інформацію на всіх державних чиновників, якщо вони «стукали» «по молодості». Ось уже рік, як ІНП має нового президента — Януша Куртику, котрий заповзявся реформувати цю структуру і прискорити процеси оприлюднення «секретів», нагромаджених комуністичними спецслужбами. Януш Куртика в інтерв'ю «УМ» роз'яснив особливості нової ситуації у цiй царинi. >>

  • Жінка — мрія, жінка — символ, жінка — самотність

    ...Два роки тому фасад типового панельного будинку на проспекті Вернадського, 125 у Москві прикрасила меморіальна дошка. Зображення на ній добре впізнавані: на тлі вбраної ялинки, гітари і пляшки шампанського — актори Барбара Брильська та Андрій Мягков, виконавці головних ролей у культовому радянському фільмі «Іронія долі, або З легкою парою». Картина ця вийшла ще в 1978 році, але майже три десятиліття лишається незмінним атрибутом новорічної телепрограми. Її головних героїв за результатами соцопитувань на теренах сучасного СНД визнано найромантичнішою кінопарою століття. Але мало хто знає, що мрія мільйонів чоловіків колишнього СРСР, польська актриса Барбара Брильська, ставши для них символом витонченості, мудрості та лагідності, в особистому житті пережила чимало трагедій, опосередковано пов'язаних і з улюбленою нами «Іронією долі...» >>