Охоронці життя і душі

07.11.2006
Охоронці життя і душі

Хрещені батьки з урятованим малюком. (Фото прес-служби МНС України.)

      Для кримчан Сергія Концевича і Анатолія Ружила з Первомайська той день запам'ятається надовго — адже вони врятували життя малесенькому хлопчику, якого на смерть прирекла рідна мама. У райвідділок Первомайська передзвонили незнайомі й повідомили, що виявили немовля — у вигрібній ямі громадської вбиральні. «Коли ми приїхали на місце виклику, то намагалися розібрати конструкцію зовні, а коли нічого не вийшло (бо там бетонні важкі плити), почали акуратно зривати підлогу і виносити ці шматки, — цитує рятувальника Сергія Концевича прес-служба Управління з надзвичайних ситуацій у Криму, — робили все обережно, щоб уламки не впали на дитину, ми ж не знали, де саме вона є. Далі попросили у людей ковдру. Я замотав голову, і Анатолій, тримаючи мене за ноги, опускав донизу. Коли я намацав дитину, одразу дав знати, і мене витягли з малюком. Одразу ж і передали хлопчика лікарям». Сергій згадує, що коли йому вдалося дістатися до дитинки, на поверхні були вже лише голівка та ручки. А коли рятувальник усе ж намацав хлоп'я, дитина вхопилася усією крихітною ручкою за палець чоловіка і вже не випускала, доки її не витягли — очевидно, спрацював рефлекс.

      Начальник відділку Ігор Нагієв розповідає, що після цієї історії у рятувальників виникла ідея охрестити хлопчика. Із хрещеними батьками теж довго не визначалися: ними стали Сергій Концевич — рятівник малого — та Тетяна Шипайло (єдина, до речі, жінка у відділку). Коли ж забирали малюка на хрестини з лікарні, то медики запевнили: хлопчик почувається добре, гарно їсть і за місяць після пригоди погладшав аж на кілограм. Малюк дуже спокійний, але регулярно нагадує про себе у звичний для нього час годування. Як запевнила працівниця прес-служби УМНС у Криму Світлана Бережна, спокійно хлопчик переніс і саме хрещення у церкві Різдва Христового — лише раз намагався зарюмсати, коли його занурювали у купель. Коли обряд закінчився, малюку подарували іконку і видали свідоцтво про хрещення.

      Має тепер хлопчик також і ім'я. У день, коли його знайшли, були іменини Юліана і Семена. Так немовля й нарекли — Юліан Семенов. До речі, вже навіть знайшлися люди, охочі всиновити крихітку. А от біологічну маму, яка намагалася вбити своє дитя, так і не знайшли.