Оксана Байрак претендує на «Оскар»

25.10.2006
Оксана Байрак претендує на «Оскар»

Режисер Оксана Байрак i її талiсман Настя Зюркалова.

      Минулого тижня оголошено перелік стрічок-номінантів для висунення на премію «Оскар». У номінації «Найкращий іншомовний фільм» представлено шістдесят одну країну світу. Україну репрезентуватиме фільм Оксани Байрак «Аврора, або що наснилося сплячій красуні», від Росії номіновано «9-ту роту» Федора Бондарчука. Оскільки остання стрічка – українсько-російського виробництва, то цілком можна вважати, що ми представили на здобуття премії півтора фільма, а наші сусіди — лише половинку. Вперше свій фільм на здобуття премії подав Казахстан (стрічка «Кочівник» режисерів Сергія Бодрова-старшого, Івана Пассера і Талгата Теменова). А от гарячий фінський режисер Акі Каурісмякі несподівано для членів відбіркового комітету відкликав свою картину «Вогні в сутінках». Представники Американської кіноакадемії намагаються вмовити режисера змінити рішення.

      Що стосується української «Аврори...», то цей фільм почали знімати 13 липня минулого року. Щойно взявшись до роботи над фільмом, режисерка Оксана Байрак була налаштована самовпевнено й оптимістично і практично не мала жодних сумнівів у тому, що її дітище номінуватимуть на «Оскар». Можливо, її переконаність була зумовлена тим, що головну дорослу роль у стрічці гратиме зірка Голлівуду Ерік Робертс. Режисерка з дитинства була закохана в цього актора, і, взявшись до стрічки «Аврора, або що наснилося сплячій красуні», вона молила Бога, щоб Робертс погодився співпрацювати. Акторові сценарій сподобався, і він дав згоду на роль.

      Щоб додати сценарію надривності, трагізму й, звісно ж, певної кон'юнктури (стрічку готували до двадцятої річниці Чорнобильської трегедії), режисерка «нагородила» маленьку героїню гострою променевою хворобою. Хоча, за офіційною статистикою «Енергоатому», як зізнається Оксана Байрак, саме такого діагнозу серед дітей зафіксовано не було. Зрештою, нашим чиновникам, а надто за радянських часів, властиво було прибріхувати. Не в тому річ. Йдеться про те, що Оксана Байрак давно вже прагнула створити серйозне кіно. До серйозних ролей, особливо останні роки, тяжіє й американська зірка Ерік Робертс. Юна ж акторка Настя Зюркалова (до речі, минулого понеділка їй виповнилося п'ятнадцять років) — справжня перлина. У фільмах Оксани Байрак вона знімається з 2002 року. Крім останньої акторської роботи, дівчинка грала у стрічці «Снігова любов або сон зимової ночі», «Жіноча інтуїція» та «Тобі справжньому. Історія однієї відпустки».

      На сьогодні «Аврора, або що наснилося сплячій красуні» — перша повнометражна художня стрічка, присвячена Чорнобильській катастрофі. Фільмували її в Києві, Донецьку, Краматорську, на Хмельниччині і в Лос-Анджелесі. Бюджет картини становить півтора мільйона доларів. На жаль, режисер «Аврори» Оксана Байрак зараз перебуває за межами України, тому «УМ» домовилась про інтерв'ю з нею ближче до прем'єри.

 

ДО ТЕМИ

      Від кожної країни на здобуття премії Американської кіноакадемії номінується лише одна стрічка. Кому надати це право, вирішують фахівці на державному рівні. У нашому випадку фільм «Аврора» висунуло на конкурс Міністерство культури і туризму України. Експертам цієї державної інституції фільм було запропоновано продюсерами: кінокомпанією IntWestDistribution, «Студією «Байрак» та телеканалом «Інтер», який здійснював інформаційну підтримку проекту. Але головне в «оскарівських перегонах» — хоча б потрапити до офіційної трійки номінантів, яких відбиратимуть американські експерти. Нагадаємо, що кілька років тому Україна висунула на «Оскар» фільм «Мамай» Олеся Саніна, але до фінальної роздачі слонів він не дійшов, це друга спроба. В Україні стрічку можна побачити з 30 листопада. Одночасно її показуватимуть і в Росії. Адже над сценарієм фільму разом з Оксаною Байрак працював московський режисер Петро Гладілін, а головну чоловічу роль виконував відомий російський актор Дмитро Харатьян. Розповідають, що задля цієї ролі Харатьяну довелося схуднути на 7 кілограмів. Стрічка — тримовна. В ній звучить українська, російська та англійська.