Перформенси Гуляйполя

17.08.2006
Перформенси Гуляйполя

Батько Махно — свого роду натхненник фесту.

      Батьківщина Нестора Махна на День незалежності збирається фестивалити. Один із «батьків» майбутнього дводенного (24—25 серпня) дійства, керівник українського Центру досліджень політичних цінностей Олесь Доній, напівжартує: позаяк у Києві політики досі воюють, справжнім українцям затишніше буде у Гуляйполі — на батьківщині Нестора Махна. Відомо ж бо, що для знаменитого гуляйпільця голос Майдану, щоправда селянського, був орієнтиром у розбудові анархічної республіки: Махно часто казав, що народ ніколи не помиляється.  Дана теза є досить актуальною — як об'єкт дискусій на тлі вельми суперечливих українських реалій постпомаранчевої доби. Подалі від Майдану столичного дискусія має вийти щирішою, без найменшого натяку на півторарічну ейфорію, яка, власне, і дещо скомпрометувала національну ідею. «Україна нині увійшла в епоху майданної демократії, коли будь-яка політична сила, спроможна проплатити збір пари-трійці тисяч осіб, буде волати «Геть!», — зауважує Олесь Доній. — Виходить, що всі ми якоюсь мірою анархісти».

      Голова Гуляйпільської районної ради Григорій Коровка каже: «Ми — за проведення альтернативного Дня незалежності. Хлопці з Києва приїжджали, ми узгодили всі організаційні моменти. Спільно з міськвиконкомом завершуємо підготовку стадіону «Сільмаш», на якому проходитимуть майже всі урочисті». Районного керівника доповнила начальник управління культури Запорізької облдержадміністрації Лариса Сізінцова: «Проект «День незалежності з Махном» обласна влада підтримує. Висаджується великий мистецький десант, і ми уможливимо безпеку виступів усіх молодіжних груп і солістів. Цікаво буде і нам подивитися, що вийде з альтернативного свята».

      Мешканці периферійного містечка матимуть змогу поспілкуватися з поселенцями столичного наметового містечка, скуштувати приготовлених на польових кухнях страв. У програмі — художній перформенс із перегонами на махновських тачанках і навіть підрив бронепоїзда, презентація кінофільму «Дев'ять життів Нестора Махна» і книг про «батька анархії». Поміж запрошених — відомі гурти «От винта», Mad Heads , «Перкалаба»... Мають намір десантувати на Гуляйпіллі також Лесь Подерв'янський і Сергій Жадан, Юрко Винничук і Тарас Прохасько, Ірена Карпа і Юрій Покальчук, Любко Дереш і ще не одна постать, котра урізноманітнить мистецьке зібрання біля нічного багаття... Поруч, поза всякими сумнівами, будуть представники і місцевої творчої інтелігенції — поети Григорій Лютий, Любов Геньба, співак і композитор Анатолій Сердюк...

      Великим буде свято у маленькому містечку, яке дало Україні одного з найхаризматичніших лідерів нації.