Затаврована «Таврія»

25.07.2006

      Чиновники обіцяють, що процедура видачі автомобілів інвалідам стане більш оптимальною. Заради цього Кабмін затвердив постанову «Про затвердження порядку забезпечення інвалідів автомобілями». За словами віце-прем'єр-міністра України В'ячеслава Кириленка, її спрямовано головним чином на те, щоб спростити облік інвалідів, встановити більш чіткий механізм розподілу автомобілів та зробити якомога прозорішим процес просування черги інвалідів на одержання автотранспорту. «Так, зокрема, — підкреслив віце-прем'єр, — відтепер буде не десяток черг на отримання автомобілів, а лише три: інваліди з правом на першочергове забезпечення, інваліди з правом на позачергове забезпечення, інваліди з правом на забезпечення у порядку загальної черги».

      За словами В’ячеслава Кириленка, «кожну заяву інваліда та інші необхідні документи буде зареєстровано у спеціальному журналі; у приміщеннях обласних та місцевих управлінь соціального захисту буде вивішено списки інвалідів, яких взято на облік, і громадяни зможуть безперешкодно ознайомитися  з переліком цих прізвищ та просуванням черги».

      До речі, в інвалідів, які мають право на новеньку «Таврію», є ще й можливість «покрутити носом». Якщо їм не надто подобається такий автомобіль, вони мають право одержати авто іншої марки вітчизняного виробництва за умови сплати 100-відсотково різниці у вартості. Принаймні так запевняє директор Департаменту в справах інвалідів Ірина Тарабукіна, посилаючись на постанову Кабінету Міністрів України «Про забезпечення інвалідів автомобілями вітчизняного виробництва» та наказ Мінпраці «Про затвердження порядку закупівлі автомобілів вітчизняного виробництва».

      Як пояснила Ірина Тарабукіна, коли людина, яка має інвалідність та перебуває на обліку для забезпечення автомобілями, хоче отримати замість «Таврії» машину іншої марки вітчизняного виробництва, то їй потрібно: написати заяву до Мінпраці та після її погодження сплатити 15 відсотків завдатку вартості обраного автомобіля Закритому акціонерному товариству «Запорізький автомобілебудівний завод». Потім, по оплаті 100 відсотків різниці вартості обраного авто та «Таврії» з урахуванням сплати завдатку, органи праці та соціального захисту населення видають авто інваліду.

      Директор Департаменту звернула увагу, що одержати машину іншої марки замість «Таврії» можливо, лише коли надійде черга інваліда на авто необхідної модифікації. А також, якщо вартість автомобіля після оплати різниці змінюється, то органи праці видають авто по доплаті інвалідом повної різниці у вартості, а у разі переплати — інваліду повертають зайве сплачену суму. У випадку смерті інваліда (до отримання авто та сплати 100 відсотків різниці у вартості) сплачені 15 відсотків вартості обраної машини ЗАТ «ЗАЗ» повертає родині померлого.

      Транспортний засіб видається інваліду органом праці терміном на 10 років без права продажу, дарування та передачі іншій особі, а повторне забезпечення спецавтотранспортом здійснюється за умови повернення виданого раніше.