Українські пірати Карибського моря

14.07.2006
Українські пірати Карибського моря

Кейра Найтлi i Джоннi Депп у «Скринi мерця».

      У середу в український прокат вийшло довгоочікуване продовження пригодницького піратського блокбастера «Пірати Карибського моря: скриня мерця». Це друга картина, дубльована українською мовою, від дистриб'юторської компанії B&H. Нагадаємо, що постанова Кабміну про обов'язкове дублювання, титрування чи озвучування фільмів українською мовою вступає в силу з 1 вересня, а B&H спрацювали з випередженням графіка — перший «експеримент» із мультфільмом «Тачки», за словами директора компанії Богдана Батруха, виявився дуже і дуже успішним — українські сеанси відвідали на 15 відсотків глядачів більше, ніж російські. Російськомовних і україномовних копій «Скрині мерця» виготовили в однаковій кількості, а скільки буде тих чи інших сеансів, залежить від кінотеатрів.

      На прес-конференцію, присвячену виходу другої частини піратської трилогіi, прийшли й державні чиновники — віце-прем'єр-міністр В'ячеслав Кириленко та голова Держслужби кіно Ганна Чміль,  а також кінорежисер Олесь Санін, актор Остап Ступка (до речі, озвучував Орландо Блума), автор синхронного тексту Олекса Негребецький.

      Як ставиться до подібних фільмів Ганна Чміль, кого з акторів пан Негребецький вважає найрозумнішим, і  в яких епізодах діалог Остапа і Богдана Ступок звучить як фрагмент iз Шекспіра, читайте в завтрашньому номері «УМ».

 

ДО РЕЧІ

      Прем'єра «Скрині мерця» у США відбулася в п'ятницю, 7 липня, і в перший день фільм встановив рекорд Голлівуду та світу за касовими надходженнями — 55,5 млн. доларів, обігнавши попереднього лідера — фільм «Зоряні війни: Помста сітхів» — 50 млн. доларів. Успіх чи провал фільму у США оцінюють за першими трьома днями прокату (п'ятниця, субота, неділя). І за цим показником кіноопус продюсера Джеррі Брукхаймера встановив новий світовий рекорд — 132 млн. доларів! Попередній рекорд за перший уїк-енд прокату тримала стрічка «Людина-павук» (2002 рік), він становив 114,8 млн. доларів. Це дає всі підстави сподіватися, що друга частина «Піратів» значно перевершить успіх першої, яка лише в північноамериканському прокаті заробила 405 млн. доларів, а загальний результат у світовому прокаті — понад 1,2 млрд. доларів!

      Успіх другого фільму був очікуваним, але коли на екрани виходили перші «Пірати Карибського моря», то більшість критиків та аналітиків ринку віщували їм гучний провал. Буває, що і «всезнайки» помиляються. Джеррі Брукхаймер, який наразі є найуспішнішим голлівудським продюсером, намагався під час створення другої частини жодним чином не порушити ту чудову атмосферу, яка панувала на зйомках першої, максимально зберегти творчий колектив. Йому коштувало немалих зусиль вмовити режисера Гора Вербінські працювати над другою частиною. І над третьою — також. Річ у тім, що зйомки другої і третьої частин велися одночасно. І друга серія є лише переходом до фінальної розв'язки та гігантської за масштабами зйомок морської битви у третій частині фільму, яка вийде на екрани рівно через рік.