Доля попелюшок

15.06.2006
Доля попелюшок

Сліди «виховання» ще й досі видно. (автора.)

      Богдану із Кіровограда 5 червня виповнилося 10 років. Цей день він провів замкнений у ванній кімнаті. Про подарунки не йшлося. А вже 7 червня у службу в справах неповнолітніх Кіровського району бабуся привела хлопця, спина, передпліччя та частина голови якого були вкриті кривавими ранами. Батько побив дитину лише за те, що той відійшов від пісочниці більше, ніж на дозволені ним три метри. Після цього на всю ніч поставив на коліна з піднятими догори руками. І Богдан стояв, не присідав - боявся рідного татка...

      Усе почалося ще рік тому, коли батько Богдана вдруге одружився - крім своїх трьох дітей, у нього з'явилося ще троє. В однокімнатній квартирі стало тіснувато, і, схоже, власних дітей чоловік вирішив позбутися. 20-річного сина і 15-річну дочку принижував, бив. Обоє не витримали, пішли з квартири. Син до бабусі, дочка - до свого хлопця. Богдан мав інвалідність і як неповнолітній отримував допомогу по втраті годувальника (рідна мати безслідно зникла). Разом десь 700 гривень. Мабуть, саме тому хлопця і не вигнали з дому - лише били й примушували доглядати трьох дітей мачухи (від 1,5 до 6 років). Бідною назвати цю сім'ю важко - і батько, і його дружина працюють. Та й непомітно було, щоб тут випивали. Але виховання якось не заладилося. Наприклад, Богдану не раз перепадало палицею по губах за те, що хлопчина вночі хропів (це замість того, щоб звернутися до лора). Із дітьми мачухи нічого подібного собі ніхто не дозволяв.

      Як повідомила головний спеціаліст служби у справах неповнолітніх Кіровського району Кіровограда Галина Ювченко, згідно з Законом «Про жорстоке поводження з дітьми», хлопець вже пройшов судмедекспертизу, його оглянули лікарі всіх профілів. Підстави для позбавлення батьківських прав є.

      Тепер, за ініціативи служби у справах неповнолітніх, буде порушена  кримінальна справа проти батька й мачухи, і їх, швидше за все, позбавлять батьківських прав. А відповідно, пенсію отримуватиме вже опікун. Крім того, всі троє дітей приписані в квартирі, де зараз проживає горе-тато, і мають повне право на свою частку житла. Так що, спекавшись дітей, залишиться цей чоловік ще й без квартири і грошей.