«Фільтруйте базар!»

14.02.2006

      Чутки навколо столичного бюджету завжди були болючою темою для депутатів Київради. Тим паче що закиди на їхню адресу нерідко звучать із вуст «старших братів» за рангом, які посідають парламентські крісла. Крім того, виявилося, що низка народних депутатів України після припинення каденції нинішнього складу Верховної Ради бачить себе у кріслі столичного голови. Неперевірені факти навколо міського кошторису поширилися, зокрема, після того, як на останній сесії Київради до нього внесли зміни. «Нам закидають «непрозорість» бюджету і дорікають «ручним управлінням», яке нібито застосовуємо до міської казни», — зауважив Володимир Присяжнюк. Як людина, яка багато років очолює постійну комісію Київради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку, він зазначив це без особливої образи, тому що чудово усвідомлює: певна афектація, з якою говорять про столичний кошторис, обумовлена виборами, що наближаються. Додаткові роз'яснення з цієї гарячої теми було надано під час прес-конференції, яка минулого тижня відбулася в прямому ефірі «Радiо Київ». На запитання мешканців столиці відповідали Володимир Присяжнюк і заступник голови Київської міської держадміністрації, начальник головного управління економіки та розвитку міста Валерій Борисов.

      Вони звернули увагу на те, що ознайомитися з бюджетом столиці можна на веб-сайті Київської міськдержадміністрації. Отож будь-який користувач інтернету негайно розвіє свої підозри щодо непрозорості столичного бюджету, якщо такі в нього колись були. Прийнятий у грудні минулого року, міський кошторис-2006 сягає понад 10 мільярдів гривень (близько 8 відсотків держбюджету). «Ще вісім років тому, — пригадує пан Присяжнюк, — бюджет Києва не перевищував 300 мільйонів доларів, а тепер, як бачимо, це майже 2 мільярди». Ясна річ, такий поступ є наслідком економічного розвитку столиці. Утім правильне бачення і відповідне прогнозування цього розвитку з'явилося не відразу. Упродовж тривалого періоду Київ традиційно перевиконував річний бюджет на 40 відсотків. «Тепер різниця між реальними і прогнозованими показниками становить щонайбільше 3,5—4 відсотка, тому що завдання, які визначаємо, є не тільки реальними, а й напруженими, — уточнив Валерій Борисов. — Ми перевиконали бюджет минулого року на 3,2 відсотка».

      Замість довідки: більшість доходів міського бюджету, а саме — 80 відсотків, формується за рахунок податку на прибуток громадян. Значною статтею доходів є також плата за землю, яка очікується на рівні 800 мільйонів гривень у 2006 році. Попри суперечливі висловлювання народних депутатів (один вважає землю у столиці надто дешевою, інший — надто дорогою), голова бюджетної комісії називає цю плату такою, яку диктує ринок. Ще однією значною статтею доходів є так звана пайова плата за право займатися будівництвом у Києві. Згідно зі столичним бюджетом, ці кошти становитимуть приблизно 600 мільйонів гривень.

      Цьогорічне завдання з доходів, як запевняє Валерій Борисов, буде неодмінно виконано. Отож Київрада дозволила собі й відповідні витрати. Зокрема, на спорудження соціального житла спрямувала асигнування в обсязі, що перевищує минулорічний у 1,8 раза, і на 50 відсотків збільшила кредитування молодіжного будівництва. «Ми передбачили великі кошти на утеплення будинків, реконструкцію котелень», — заявив пан Борисов. У такий спосіб реалізовуватиметься Програма реконструкції будівель, зведених індустріальним способом. Продовжує діяти міська програма «Турбота», спрямована на захист малозабезпечених громадян. Крім того, згідно з Програмою розвитку підприємництва, близько 30 мільйонів гривень передбачено на компенсацію кредитів для малого і середнього бізнесу. Завдяки цій компенсації, ставка, за якою видається позика, коливається на рівні 3,5—4 відсотка.

      Валерій Борисов прокоментував ситуацію, що склалася навколо коштів, які залучила зникла фірма «Еліта-центр». «Міська влада не виділяла цій комерційній структурі жодного квадратного метра земельних ділянок під забудову», — пояснив заступник голови КМДА. Він звернув увагу на дуже низькі ціни, за якими «Еліта-центр» пропонувала житло, — по 600-700 доларів за квадратний метр, тоді як «Київміськбуд» зі своєю сталою репутацією реалізовує квартири по ціні 1000—1200 доларів за квадратний метр. Це мало б насторожити людей, зауважив пан Борисов. Тим паче що на місці, де мали зводитися будинки, не було навіть паркана, а лише «пісочок». Валерій Борисов повідомив, що після з'ясування масштабів цього ошуканства Київська міська держадміністрація намагатиметься зробити все, аби мінімізувати збитки, що зазнали люди, які втратили свої кошти.