Штурмовики 225-го батальйону отримали нову партію вітчизняних бронемашин «Козак», фото

15:27, 24.04.2024
Штурмовики 225-го батальйону отримали нову партію вітчизняних бронемашин «Козак», фото

Бронемашини КозакГлава Міноборони Рустем Умеров зазначив, що бронемашини "Козак" відповідають стандартам НАТО і мають високий ступінь протимінного захисту. (Фото: Facebook Рустем Умєров)

Бійці 225 окремого штурмового батальйону ЗСУ отримали 15 нових бронемашин "Козак-2М1" і 25 одиниць "Козак-5" виробництва ПАТ "Науково-виробниче об'єднання "Практика".

 

Як інформує УМ, про це повідомив глава Міноборони України Рустем Умеров у Фейсбуці.

 

На передачі техніки був присутній, крім міністра оборони, начальник генштабу ЗСУ генерал-майор Анатолій Баргилевич. Глава оборонного відомства зазначив, що бронемашини вітчизняного виробництва відповідають стандартам НАТО і мають високий ступінь протимінного захисту.

 

"Забезпечуємо наших військових сучасним і надійним обладнанням. Наш головний пріоритет – збереження життя та здоровʼя військових", — написав Умеров у Facebook.

 

Оглядачі "Мілітарного" зазначили, що бронемашина "Козак-2М1" для українських десантно-штурмових військ — це модернізований варіант "Козак-2М", який відрізняється безкаркасним корпусом, а також повністю переробленою ходовою частиною. Підвіска всіх коліс стала незалежною, а кліренс було збільшено з 392 мм до 430 мм.

 

 

Що стосується бронювання автомобіля, то рівень балістичного захисту, як повідомляється, відповідає ПЗСА-5, тобто машина здатна витримати бронебійно-запальну кулю калібру 7,62х39 мм.

 

Бронеавтомобіль "Козак-5" призначений насамперед для поліції та спецпідрозділів. Техніка створена на шасі американського позашляховика Ford F-550 з автоматичною коробкою передач Ford TorqShift, посиленими передньою віссю, підвіскою і гальмівною системою. Крім того, встановлено великі колеса.

 

"Козак-5" легший за свого товариша "Козака-2" і має вагу 10 тонн. Хоча конструкція кузова загалом аналогічна йому, але в задній стінці замість двостулкових дверей встановлено одностулкові. У базовому варіанті бронеавтомобіль вміщує до восьми осіб.

 

 

Нагадаємо, що в 2022 році НВО "Практика" представило ЗСУ нову броньовану бойову колісну бойову машину "Козак-7". Броньовик швидший і легший порівняно з "Козак-2М1", який постачають в армію.

 

Як повідомляла УМ, зброї власного виробництва стало втричі більше.