Канікули з «Лускунчиком», Снігуркою та Золотим курчам

27.12.2005
Канікули з «Лускунчиком», Снігуркою та Золотим курчам

«Лускунчик» з Театру на Липках.

      Презентуючи новорічну афішу, змушена зауважити: цього року одноосібним лідером репертуару київських театрів став «Лускунчик», що його вписав до історії світового мистецтва Петро Ілліч Чайковський. «Лускунчиків» буде кілька, причому на будь-який смак. Аж до жанру «музична вистава» на льоду, яку до Києва везе Театр льодових мініатюр під керівництвом Ігоря Бобріна. Разом із «Лускунчиком» з Москви прибуде його «подружка» і соратниця у боротьбі добра проти зла «Попелюшка». Свої спектаклі Театр Бобріна відкатає 29-30 грудня та 2-8 січня у Палаці Спорту. Ціни на квитки — від 10 до 30 гривень.

      Ще одного «Лускунчика» покаже Театр юного глядача на Липках. Прем'єра різдвяної музичної казки Гофмана у постановці Вахтанга Чхаїдзе  вже була, але ТЮГ вирішив, що її доречно  занести до графи «У дні шкільних канікул», куди ввійшли також «Снігова Королева» та «Бал казок». До 8 січня ці вистави йтимуть у театрі двічі на день (об 11:00 та 14:00), перед початком будуть вітання Снігуроньки й Діда Мороза та різні конкурси, а коштуватиме це задоволення до 20 гривень.

      «Лускунчик» у Національній опері — це балет-феєрія на дві дії. Ціни, до речі, теж доволі демократичні — від 2 до 20 гривень. Від багатоденних канікулярних  марафонів Національна опера відмовилася. «Лускунчика» зіграють лише 2, 3 та 14 січня. Щоправда, 31 грудня буде аж дві вистави — о дванадцятій та о сімнадцятій.

      Театр імені Лесі Українки пропонує дітлахам три вистави: «Новорічні сюрпризи», «Вверх тормашками!» та «Маленьку принцесу». Прем'єрою у новорічній пропозиції є лише «Вверх тормашками!», яку в Російській драмі за п'єсою Ксенії Драгунської поставив Герман Царьов. Перелік головних героїв дивує своєю «різношерстістю» — онучка Ліза, Бабуся, Старе Дерево, Розбійник, Красуня — а сама казка, як повідомили у театрі, буде не лише веселою та музичною, а й повчальною. Музику до вистави написав Юрій Шевченко, один із наших найвідоміших театральних композиторів. Головні ролі виконують Олександр Бондаренко,  Сергій Озіряний, Юлія Цивата, Анна Наталушко та інші.

      Театр оперети кличе на «Дюймовочку», «Білосніжку та семеро гномів» і «Карнавал казок в Україні». Щоправда, ці вистави на одкровення для відданих маленьких театралів  не претендують: ті, хто слідкує за театральними новинками, вже встигли їх переглянути. Хоча інша «сторона медалі» тут присутня також. Зрештою, малюки підростають, і якщо хтось у той час, коли відбулася прем'єра «Карнавалу казок...», ще сидів у памперсах, то тепер він уже може прийти до театру і подивитися виставу.  Вартість квитків на дитячі вистави тут залишається досить прийнятною: 8-12 гривень.

      Молодий театр топ-виставою новорічних канікул заявив мюзикл «Золоте курча». Ця назва у репертуарі театру вже була — спектакль у постановці Віктора Шулакова йшов у Молодому багато років, і ось тепер він отримає своє нове життя, що «театральною мовою» звучить як поновлення вистави. Поновлює її молодий режисер Ілля Рибалко, який обіцяє зберегти малюнок спектаклю, автором якого був Шулаков. А от актори вводяться молоді: Ліля Ребрик, Роман Чорний та інші. «Золоте курча» у Молодому театрі — щодня з 1 по 10 січня, початок о 12-й годині.

      Як завжди, напередодні новорічних канікул із забуття виринають маловідомі або ж щойно створені колективи. І вносять свої «п'ять копійок» у канікулярні будні школярів. Так, «Новорічні пригоди Синдбада» можна переглянути у БК «Більшовик»: афіша від Київського музично-драматичного театру обіцяє привітання Діда Мороза, світло-звукоефекти, каскадерські трюки, а також Вінні Пуха, Шрека, Кота у чоботях... У Будинку кіно — «супер-новорічне дійство для дітей від 5 років та дорослих до 99». Таку аудиторію Міжнародний театр пригод та фантастики «Стантмен» запрошує на музичну трюкову казку «Новорічні пригоди Принцеси». Традиційно новорічні програми підготували Національний цирк та цирк «Кобзов».