Українців таки «ПРЕ»

25.10.2005
Українців таки «ПРЕ»

Двічі чемпіон світу з бодібилдінгу Михайло Бекоєв.

      Нещодавно якийсь політик довго розводився на «5-му  каналі» про Майдан, і пафосно запитував, за що ми там стояли. У ведучого Романа Скрипіна ледве не почалася мігрень. «Перестаньте ви нарешті тим Майданом спекулювати!» — порадив він співрозмовнику. Творча група кіностудії «ПРЕ продакшн», яка працювала (чи й працює на «П'ятому»), теж робить усе, аби майбутній фільм, «перший 100% український блокбастер», не асоціювався з помаранчами, Ющенком чи Тимошенко.

      Як називатиметься «народний блокбастер», іще не придумали. Як говорить його режисер Іван Кравчишин (VanyaIvan із «Закритої зони), пропозицій було багато. «Незламний помаранч», «Ми ділили апельсин... або сага про хоробрих і безнайдійно обдурених», «Гидкі каченята», «Сільська поема», «Мудрили» etc. Але ж це буде фільм про районний центр із 50 тисячами чоловік Гуляй-Воля (асоціюй із Гуляйполем). Про любовний трикутник: дівчина любить революцію, хлопець любить дівчину. У кадрі не буде жодного політика. Жодних гринджол. Ну де, де знайти таку назву, щоб і звучала брендово, і суть виражала?! Назву ще шукають. А от акторів уже знайшли. Їхній «прес-показ» відбувся в театрі «Сузір'я».

      Лоточки з червоними (не помаранчевими і не жовтими) помідорами. Червоні (революційні, але не помаранчеві) стрічки. Дроти телевізійних камер і ноги, ноги, ноги. Народні актори — тут же. Висока білявка Олена Агошкова з Дніпропетровська гратиме головну героїню Уляну. Схожий на «смеша» Топалова киянин Олександр Малишев гратиме Тараса, закоханого в Уляну. Вбив наповал журналістів актор, якого відібрали на роль бодігарда Бульби. Михайло Бекоєв — двічі чемпіон світу з бодібилдінгу. Як виглядає, ви можете побачити на фото. Але як ходить ця гора м'язів, треба почути. Під ним не просто прогинається підлога. Здається, ще трошки — і він точно наступить на якогось журналіста. Саме заради Бекоєва персонажа Бульбу перейменували на Сєрьгу — в Бекоєва симпатична золота сережка в лівому вусі. Михайло зізнається: «Якби це був бодігард «а ля бичок», я б не погодився. А там бодігард, який ніколи не виявляє свою силу. Він сильний сам по собі. Розумієте, він ніколи не буде застосовувати силу, досить буде просто погрози, що хто торкне Дока, буде мати справу зі мною. І він до всього ставиться з іронією. Це мені теж подобається».

      У головних ролях зніматимуться також кияни Олексій Вертинський, Мирослав Гай, Віта Смачелюк у ролі Кнопки, харків'яни Ірина Марющенко, Олексій Бондарєв та Ігор Арнаутов. Зі львівських народних акторів у «ПРЕ» потрапив Тарас Бобеляк. «До речі, саме у Львові, — говорить Іван Кравчишин, — свою допомогу нам запропонувала тітонька, яка збирала 5-ти-тисячні масовки ще на «д'Артаньяна» з Боярським».

      Щодо масовок, за словами Кравчишина, це буде не більше, ніж тисяча чоловік: «Більше — і вже ними керувати важко. Може, ми навіть трьомастами обійдемося». Самі зйомки починаються 25 жовтня. А планували раніше! Проте знімальну групу підвела тепла погода. Глядачі не зрозуміли б у кадрі зеленого листя на деревах, якщо йдеться про листопад. Десять днів зніматимуть у Києві. Кам'янець-Подільський теж двадцять днів побуде Гуляй-Волею. Палац Дока десять днів «гратиме» Массандра. Після того група знову повернеться в Київ робити зйомки у павільйоні. Зауважте, зніматимуть майбутній фільм на нещодавно куплену камеру «Арріфлекс» — таких в Україні п'ять чи шість.

       Попередній прес-перегляд готового фільму заплановано на 26 грудня — річницю історичних подій. На екрани кінотеатрів фільм має втрапити на початку 2006-го.Тому на майданчику працюватимуть два оператори — Анатолій Сахно та Андрій Лисецький. Щоб укластися в термін. Одна група готується, друга знімає.

      «Це буде така циганська ковдра, — говорить Іван Кравчишин, — із насмиканими звідусіль ідеями. Але було б по-дурному казати: ми зніматимемо як «Карти, гроші, дві рушниці». Зняти фільм, як американці, у нас немає грошей. Як європейці — немає часу».

      Про сам сценарій режисери не розповiдають. «Ну, розкажемо, а потім вам нецікаво буде фільм дивитися». Але про конкурс народних сценаріїв розказують охоче. Прийшла 61 робота. Три з них використали під час написання сценарію до фільму. Тепер група вагається — кого ж зі сценаристів визнати переможцем. А приз, нагадаю, — поїздка навколо світу по країнах революції. «Тепер усе залежить від наявності в сценаристів закордонного паспорта», — жартує Павло Солодько. Звісно, над тими трьома сценаріями працювала ще купа інших сценаристів — з кіностудії «ПРЕ». Той же Солодько, Ольга Булгакова, Андрій Герасим etc. Іван Кравчишин зізнається: «Спочатку я дав волю сценаристам, і сценарій був — бла-бла-бла — на три четверті матюки. Але тепер сценарій вичистили, і в ньому вже немає жодного матюка». Мова — українська +російська+суржик.

      До зйомок уже підготували аудіодиск із піснями 16 колективів. Відомі — «Арахнофобія», «Древо» і «Вася-Клаб». «ВК» виконає «Гімн шахтарів». «Спочатку «Вася Клаб» записали жахливу пластмасу. Ми забракували це. І витягнули Васю, який на той час захворів грипом, із ліжка, переспівувати. Вийшла бомба», — говорить режисер.

      Що це буде — кіт у мішку чи дійсно якісний блокбастер, українці зможуть побачити 28 квітня на форумі «Кіно-Експо». Як запевняє Іван Кравчишин, робота «ПРЕ» надійде в українські кінотеатри. Майбутнім фільмом зацікавились дистриб'ютори в Канаді, США, країнах СНД. Але — тривожний дзвіночок — кошторис фільму ($2 млн.) скоротили на чверть. Хоча режисер і запевняє: «Не тому  що нема грошей, а тому  що є можливість зекономити». А може, фільм так усім сподобається, що «ПРЕ продакшн» доведеться штампувати «ПРЕ1», «ПРЕ2», «ПРЕ в космосі»...

      P.S.Тих інтернет-фанатів, які найчастіше відвідуватимуть сайт проекту «ПРЕ», запросять на один день зйомок. Нагадаю, загалом знімальних днів — 50.

Аліна ТАРАСЕНКО.