Ода країні захисників

02.10.2024
Ода країні захисників

«Київська камерата» з Кері-Лінн Вілсон виступатимуть у Національній філармонії вдруге. (Фото надане колективом.)

У столиці проходить 35-й Міжнародний фестиваль «Київ Музик Фест». Один із найповажніших і наймасштабніших музичних форумів в Україні та добре відомий у світі розпочався 28 вересня і триватиме до 6 жовтня. Як завжди, він проходитиме за участі найкращих колективів і солістів у різних концертних залах: зокрема, в залах національних Спілки композиторів та Академії мистецтв України, Лютеранській церкві Святої Катерини і навіть в архівно-музейному комплексі «Літературно-мистецькі Плюти» за межами Києва. 
Один із найпомітніших концертів звучатиме у Колонному залі імені Миколи Лисенка Національної філармонії України 4 жовтня: Національний ансамбль солістів «Київська камерата» виступатиме під батутою канадсько-американської маестро Кері-Лінн Вілсон, яка стала нещодавно головною диригенткою колективу. Разом цього року 28 квітня вони успішно представляли винятково музику українських композиторів у Карнегі-Холі в Нью-Йорку (США), а через кілька тижнів повторили програму в Києві. Диригентка з українським корінням активно підтримує нашу країну після початку повномасштабної війни.
Тепер буде другий виступ у Національній філармонії. Солістки незмінні: Богдана Півненко — скрипка (художня керівниця «Київської камерати») та Катерина Супрун — альт. Звучатимуть твори вітчизняних композиторів Володимира Зубицького та Олександра Козаренка, світові прем’єри Олександра Родіна та Золтана Алмаші, київська — Дмитра Гордона (Україна—США). Розпочинатимуть концерт Квартетом № 4 Бориса Лятошинського, створеним у розпал Другої світової війни, у 1943 році (версія для струнного оркестру).
Найперша програма з каскаду виступів хорових колективів на фестивалі зветься «Ода Україні», гаслом концерту-відкриття стали Шевченкові слова: «Борітеся — поборете» (за назвою твору Анатолія Гайденка, написаного під звуки бомбардувань у Харкові). Останнім твором імпрези-закриття стануть «Патріотичні пісні» Олега Безбородька.
Загалом у програмі фестивалю 13 концертів: 2 симфонічні, 3 камерно-оркестрові, 4 хорові, 4 камерно-ансамблеві. Попри величезні труднощі нинішнього часу, в «Київ Музик Фесті» представляють мистецтво шести країн: Німеччини, Польщі, Швейцарії, Нідерландів, США та України.
Загалом у фестивалі прозвучать 122 твори 80 композиторів (з них — 75 українських), у тому числі 51 прем’єра. Композитори представляють 15 міст нашої країни. Це Київ, Полтава, Львів, Кременчук, Селідове, Мукачево, Одеса, Харків, Дніпро, Ужгород, Івано-Франківськ, Моршин, Коломия, Дрогобич, Донецьк.
У фестивалі традиційно беруть участь всесвітньо відомі українські колективи: Національний заслужений академічний симфонічний оркестр України, Національна капела «ДУМКА», Академічна хорова капела імені Платона Майбороди, хори «Київ» і «Хрещатик», Ансамбль солістів «Благовість», «Київські солісти». У заявлених хорових програмах візьмуть участь 9(!) колективів різних статусів (від дитячих до національних). 
Заснований Національною спілкою композиторів України у 1990-му — за рік до набуття Україною Незалежності й згодом підтримуваний Міністерством культури (тепер — Міністерство культури та стратегічних комунікацій України), фестиваль нині проходитиме вже 35-й раз. Попри всі перепони й непрості обставини воєнного часу, «Київ Музик Фест» живе та розвивається. Вхід на всі заходи, окрім спеціально зазначених у програмах випадків, традиційно вільний. 
 
Ольга ГОЛИНСЬКА