Портал у Керелівку

18.09.2024
Портал у Керелівку

Світлина Григорія Шевченка з виставки.

У Черкасах у музеї «Кобзаря» презентували унікальну виставку світлин 1900-х років фотографа Григорія Шевченка, внучатого небожа Тараса Шевченка.
 
Це збірка фотографій з приватної колекції черкаського художника Миколи Бабака: такий собі портал у село Керелівка тих років, із зображеннями місць, де народився й провів дитинство Тарас Григорович. 
 
На виставлених світлинах — мальовничі краєвиди цього українського села, його вишневі садки, пейзажі з хатами-мазанками, з вітряками, чумацькими валками, жнивами, випасом худоби.
 
А ще — сільські весілля, красуні-дівчата у віночках, стрічках, коралах і дукачах, танці, базарування і, звісно, хлопці-козаки, мандрівні лірники та жебраки, цілі родини з кількох поколінь.
 
Як розповідає Ольга Шарапа, засновниця і директорка черкаського музею «Кобзаря», прапраправнучка Тараса Шевченка по братові Микиті: фотоколекція Григорія Шевченка була розпорошена.
 
На тепер збережені Миколою Бабаком світлини є найбільшим зібранням. 
 
«Професійні фотографи на той час були рідкістю, і Григорій Шевченко зафіксував автентичні шевченківські місця, показав побут Керелівки. Ці фотографії — найкраща документація епохи початку XX століття. Тож хочеться стояти і дивитися на красиві обличчя українців, на їхній одяг, взуття, на їхній побут», — говорить пані Ольга.
 
Також, додає вона, кожна світлина має свою композицію — недарма ж 160 фото Григорія Шевченка були видані свого часу як поштові листівки і називалися «Види і типи України».
Колекціонер Микола Бабак, директорка музею «Кобзаря» Ольга Шарапа і праонука Григорія Шевченка — пані Олена.
Фото Людмили НІКІТЕНКО.
 
«Григорій Шевченко жив у Керелівці, він єдиний на той час фотограф, який фотографував своє середовище. Всі інші фотографи були приїжджими», — пояснює пані Ольга. 
 
За словами художника Миколи Бабака, який зібрав і зберіг старовинні фото небожа Тараса Григоровича, у цій колекції світлин представлена культурна спадщина України.
 
До друку готується монографія про роботи Григорія Шевченка, котра наступного року має вийти у світ.
 
Проєкт «Микола Бабак. Художник, колекціонер» реалізується в Черкасах за підтримки Українського культурного фонду та Фонду «МХП — Громаді».
 
Участь у відкритті виставки взяла праонука Григорія Шевченка пані Олена, яка поділилася своїми спогадами про дідуся та про свою родину.