Умій перемагати

18.09.2024
Умій перемагати

Курсанти на вишколі.

Осінь чи зима, як і в попередні літо та весну, — поблизу Києва безкоштовно навчають бажаючих того, як допомогти собі та ближнім у надзвичайних ситуаціях та чинити спротив ворогу в разі необхідності, бо ж два з половиною роки йде повномасштабна російсько-українська війна, а з кінця лютого 2022-го нападники були кілька місяців близько біля столиці.
 
«Україна молода» побувала на вишколі, який проводить Центр підготовки населення до Національного спротиву комунальної організації «Муніципальна охорона», щоб розповісти, як відбуваються заняття та які навички здобувають курсанти.

Вишкіл для цивільних

Починається навчання цивільного населення з базового ознайомчого — одноденного — курсу. Він для того, щоб людина зорієнтувалася, як відбуваються заняття, хто і чого вчить.
 
Є кілька напрямів: перша медична допомога, де знайомлять з методами усунення критичної кровотечі та вчать проводити серцево-легеневу реанімацію (СЛР); тактична підготовка з ознайомленням із ТТХ АК-74 та правилами безпечного поводження зі зброєю; вогнева підготовка з практичними стрільбами в інтерактивному тирі з АК-74 та РПГ-22; інженерна підготовка, де курсанти слухають лекцію з  основ мінно-вибухової безпеки; психологічні аспекти допомагає зрозуміти лекція про стрес, його ознаки та методи опанування людиною цього стану; основи радіозв’язку та основи топографії.
 
Ознайомчий курс — як кому випадатиме — може складатись з однієї або кількох перерахованих дисциплін. Після проходження цього одноденного курсу людина вирішує, чи подаватиме заявку на основний, 5-денний, курс.
 
Він для того, щоб відпрацювати практично основні дисципліни, вміння та навички — тактичну підготовку й тактичну медицину, правила мінно-вибухової безпеки, а також додаткові модулі: основи БПЛА, топографії та радіозв’язку. Запроваджується вивчення основ радіоелектронної протидії дронам (РЕБ).
 
Після проходження такого курсу курсанти отримують сертифікат, який слугує перепусткою на 10-денні спецкурси, на яких удосконалюється кожен окремий напрям. За бажання людина може пройти почергово кілька таких спецкурсів.
 
Навчальна програма постійно вдосконалюється. Тож можуть бути додані нові дисципліни, натомість не буде якоїсь, яку проходили курсанти раніше.
Організатори зауважують, що допускають до навчання тільки повнолітніх. Навчання проводять інструктори Центру підготовки населення до національного спротиву. Це, як правило, інструктори з військовим досвідом та знаннями від іноземних інструкторів (з країн НАТО).
 
Більше інформації про навчання та дати проведення навчань можна дізнатися на телеграм-каналі «Оборонці Столиці». Поставити запитання адміністратору чи поспілкуватися з тими, хто вже проходив навчання, можна у телеграм-групі «Оборонці міста Києва» (цілодобово).
 
Для бажаючим прослухати спецкурс «Пілот FPV-дрона» при заповненні заявки необхідно написати коментар «FPV+». Є обмеження по віку — від 25 до 45 років.
 
Якщо ви вирішили пройти вишкіл у Центрі підготовки населення до національного спротиву, організатори радять: уважно заповнюйте форму на сайті КО «Муніципальна охорона» чи на її сторінках у соцмережах і не забудьте натиснути позначку «надіслати». Бажаючого запросили на курс, якщо на пошту, вказану при реєстрації, надійшло запрошення з посиланням на телеграм-групу.
 
У лісову зону поблизу Києва, де відбуваються навчання, курсантів організовано вранці довозить автобус, який зупиняється біля кількох станцій столичного метро. Так само всі разом повертаються надвечір у місто. Навчання відбуваються на локаціях на лівому і правому березі Дніпра, тож кожен обирає зручніше місцезнаходження.
 

НАТОвські стандарти і багато практики

У день, коли на Лівобережжі відвідала вишкіл «Україна молода», був присутнім під час навчання курсантів директор комунальної організації «Муніципальна охорона» Сергій Чернишев.
 
Він прокоментував: «У нас навчаються цивільне населення і військові, представники добровольчих формувань територіальної громади (ДФТГ) та співробітники комунальних підприємств — усі, хто бажає мати більше знань з військової справи та оволодіти практичними навичками загальновійськової підготовки. Базове навчання здійснюється за такими напрямами: тактико-спеціальна підготовка в умовах міста та на відкритій місцевості, тактична медицина та інженерна підготовка, дії в умовах радіаційного і хімічного забруднення, топографія, основи радіозв’язку. Спочатку надаємо теоретичну базу, а після цього всі виходять на практичні заняття».
 
Загалом, у Центрі підготовки до нацспротиву комунальної організації «Муніципальна охорона» за півтора року підготували більш як 25 тисяч добровольців.
Тактичну медицину вчать усі.
 
Заняття проходять, зокрема, у мультимедійному тиру. Тут курсанти беруть у руки не тільки звичного «калаша», а й закидають на плече протитанкові ракетні комплекси NLAW та Javelin.
 
Під час навчання зброї через комп’ютерні програми задають параметри цілі, яку видно на екрані. Навчають правил прицілювання, стрільби і поводження зі зброєю. Тут інструктором працює сержант Володимир Іванович «Блейзер».
 
Він одразу 24 лютого 2022 року пішов у військкомат, а через тиждень уже захищав країну. Служив водієм у 5-й штурмовій бригаді, воював у районах Нью-Йорка, Бахмута і Часового Яру.
 
Стосовно дронів, то оператори мають уміти не лише літати, а й паяти. Бо в умовах ведення бойових дій немає можливості долучати сервісну службу, коли апарат зазнав пошкодження.
 
Сергій Чернишев зауважує, що 5- та 10-денні курси не можуть дати всіх потрібних навичок, але це перші кроки для розуміння людьми, куди рухатися далі у підготовці до національного спротиву.
 
На локації проходять заняття курсантів, позивні яких «Вася», «Кольчик», «Бублик», «Турок», «Сата». Є ті, хто вже вирішив для себе доєднатися до добровольчих формувань.
 
«Вишкіл дуже цікавий. Потрібен, щоб зрозуміти, чи буду продовжувати навчання. Звісно, зі знаннями за 5 днів не підеш одразу воювати, але визначаєшся, чи хочеш військовій справі присвячувати подальше життя», — каже один зі співрозмовників.
 
Для однієї з курсанток важливо на цьо­му етапі перебороти боязнь крові. Бо навіть її запах паралізує юнку. А в разі надзвичайного стану це може стати причиною фатальних наслідків.
Сучасні навчання в Центрі підготовки до Нацспротиву.
Фото Андрія ХОДЬКОВА.
 
Інструктор Ірина розповідає, що на заняттях такмеду проводять багато практичних відпрацювань. Теорію викладає з колегами за натовськими стандартами. Інструкторів Центру підготовки населення до національного спротиву за різними напрямами навчали в Україні іноземні фахівці.
 
Знайомимося ще з одним інструктором. Андрій має позивний «Тік-Так», навчає тактичної підготовки. А це штурми будівель, окопів, ВОПу (взводного опорного пункту) в полі, патрулювання лісу, реакція на контакти (коли ворог може бути з різних сторін) і володіння зброєю.
 
Молодий чоловік воював із 2015 року в 128-й бригаді ЗСУ, а потім став контрактником у батальйоні оперативного призначення імені Сергія Кульчицького Національної гвардії, далі служив у Грузинському легіоні.
 
Був гранатометником, радіотелефоністом і стрільцем. Отримав дві контузії, два поранення. 
 
Практика, відпрацювання, закріплення, постійне повторення — це вирізняє Центр підготовки населення до національного спротиву. Пройти навчання в ньому може кожен бажаючий. 
 
До речі, нещодавно спільно з добровольцями групи «Альфа-Браво» вперше в історії роботи центру провели нічне тренування з відпрацюванням алгоритмів дій під час бою в урбанізованій зоні. Також навчалися нових методів стресостійкості разом з ізраїльськими спеціалістами. 
 
Євдокія ФЕЩЕНКО, Андрій ХОДЬКОВ