Спочатку подумали, що це «приліт»: мешканці багатоповерхівки у Полтаві оговтуються від вибуху газового балона

23.08.2023
Спочатку подумали, що це «приліт»: мешканці багатоповерхівки у Полтаві оговтуються від вибуху газового балона

Внаслідок вибуху газу найдужче постраждали квартири 2—4 поверхів правого крила 2-го під’їзду. (Фото автора, з сайту ГУ Національної поліції України в Полтавській області та надане Іриною Черпаковою.)

Після прикрого інциденту, що трапився 6 серпня о 22.05, згадана 9-поверхівка на вулиці Квітучій, 8 у Полтаві стала сумним видовищем: у правому крилі 2-го під’їзду зруйновані конструкції 2—4 поверхів, вибиті вікна, на 3-му поверсі знесено балкон — вибуховою хвилею його викинуло через дорогу в малинник, що біля сусіднього будинку.

 

Уламки дісталися навіть вікон цього будинку (у них де-не-де вибиті шибки), а в одному місці пошкодили балкон.

«Моторошно стає, коли бачиш, на що перетворилося моє житло»

«Вибух був такої сили, що, як подейкують містяни, його було чутно аж на Половках (віддалений район на околиці обласного центру. — Ред.). Спочатку всі подумали, що це прилетів «подарунок» від росіян. Моя квартира на 5-му поверсі вціліла, а от автомобіль, що стояв біля під’їзду, по­страждав від уламків, — розповідає полтавський фотограф Сергій Мошенко, котрий є мешканцем злощасного будинку.

 

— Того вечора я сидів в оцій крайній кімнаті з відчиненим вікном — обробляв фотографії. Коли стався вибух, увесь будинок здригнувся. Мене з величезною силою підкинуло на стільці вгору. Наступної миті ми з дружиною вибігли в коридор до прогону, після чого я поглянув униз, щоб переконатися, що не завалено вихід з будинку. Тим часом усі люди дуже швидко спускалися сходами.
    

На 4-му поверсі ми разом з іще двома мешканцями підібрали потерпілого з квартири №100 — він був увесь у крові. Під його ногами провалилася підлога, тож чоловік отримав переломи стегна (зараз він перебуває в лікарні, медики оцінюють його стан як стабільний).

 

На щастя, на момент вибуху його дружина й діти були в іншій кімнаті, тому не постраждали. І вже коли я відганяв свою автівку, завалену уламками, під’їхали автомобілі поліції, ДСНС, екстреної медичної допомоги, аварійної газової служби тощо.
    

Оперативно відреагувала й міська влада. 2—4 аварійні поверхи з правого крила під’їзду працівники ЖЕО № 2 заблокували, щоб до них узагалі не було доступу. Іще додам, що спільна біда згуртувала мешканців нашого будинку: ми створили чат у соцмережі, завдяки чому тепер маємо можливість швидко обмінюватися повідомленнями й у разі необхідності підтримувати одне одного: допомогти переїхати, винести речі тощо.
    

А взагалі вважаю: мешканців нашого під’їзду вберегли небеса, адже всі, слава Богу, живі. На щастя, під час вибуху ніхто не гуляв біля під’їзду, нікого не було в ліфті, який через ви­бухову хвилю застряг між поверхами. Звичайно, всі ми пережили шок. Самі розумієте, через цю розв’язану росією війну чи не в усіх і так розвинулися порушення психічного стану. А тут іще отакий стрес...»
    

На відміну від Сергія одна жіночка в літах відмовляється від розмови, пояснюючи: «Мені 74 роки, і якщо зараз почну говорити, моя мова буде незв’язною. Досі приймаю заспокійливі засоби — не можу отямитися від того, що трапилося».
    

Мешканка квартири на 2-му поверсі Ірина Черпакова в одну мить лишилася без житла. Вона пригадує: «Я лежала у спальні в ліжку й читала книгу. Коли пролунав вибух, схопилася з місця не відразу. А вже коли почала падати стеля, підскочила й побігла до вхідних дверей.

 

Пощастило, що бетонна плита перекриття, падаючи, не зачепила мене й не прибила. Без сумніву, відіграло свою роль везіння — стеля почала падати й повисла над ліжком на арматурі. Брат сфотографував кімнати моєї квартири після вибуху.

 

Моторошно стає, коли бачиш, на що перетворилося моє житло. Вибито всі вікна, у вітальні та спальні обвалилася стеля, уламки плит, коли падали, потрощили меблі, один із них застряг у серванті. Великий телевізор уцілів, але до нього не добратися.

Під час першочергових слідчих дій встановлено, що причиною надзвичайної події став вибух туристичного газового балона.
 

Побачивши, що деякі плити перекриття ще висять під нахилом і будь-якої миті можуть упасти, до моєї вітальні не наважилися зайти навіть рятувальники. Що буде з моєю квартирою — поки невідомо. Як нам повідомили, фахівці ще мають провести обстеження пошкодженого внаслідок вибуху газу житла, аби з’ясувати, чи воно взагалі підлягає відновленню».
    

Ірину прихистила сім’я брата, яка мешкає у квартирі цього ж під’їзду на 9-му поверсі. Більшість родин із пошкоджених квартир переселилися до родичів, друзів.
    

«А що тут розказувати? — знизує плечима ще одна мешканка нещасливого будинку — Ірина Ковра (її квартира розташована в лівому крилі під’їзду, а відтак не постраждала). — Вибух був страшної сили. Вийшовши ж на вулицю, побачила оцю картину, яку зараз бачите й ви. Щоправда, вона була ще страшнішою.

 

Бо це вже прибрали уламки, що були розкидані довкола. Ми не знаємо всіх деталей, що саме призвело до такого кричущого інциденту. Зрозуміло одне: всім нам треба бути освіченішими, обачнішими й відповідальнішими не тільки перед собою, а й перед іншими людьми.

 

Адже багатоквартирний будинок — це той же гуртожиток, де треба дотримуватися правил проживання. Люди ж не думають про небезпеку, несучи додому балон із газом, пальне, інші горючі речовини.

 

Звісно, я не говорю про те, що під час воєнного стану, коли прогнозують, що наступна зима буде ще складнішою за минулу, людям не потрібно шукати якийсь вихід. Водночас переконана: купуючи альтернативні пристрої для обігріву, освітлення, приготування їжі, треба цікавитися, наскільки це безпечно. Думаю, всі ми винесемо з цього страшного випадку урок».

Встановлювати будь-які газові балони у квартирах багатоповерхівок суворо заборонено

Як поінформував відділ комунікацій Головного управління Національної поліції України в Полтавській області, поліція Полтави розпочала досудове розслідування та встановлює всі обставини надзвичайної події.

 

За словами начальника відділу поліції № 1 Олега Нагайцева, під час першочергових слідчих дій встановлено, що вибухнув туристичний газовий балон об’ємом близько 8 літрів, який поставили в тамбурі між двома квартирами 3-го поверху. Внаслідок цього тілесні ушкодження отримав 73-річний власник газового балона, його 72-річна дружина та їхній 44-річний сусід.

 

Потерпілих з опіками різного ступеня тяжкості та травмами медики госпіталізували. Також встановлено, що внаслідок вибуху було серйозно пошкоджено кілька квартир житлового будинку.

 

 За цим фактом слідчий підрозділ поліції під процесуальним керівництвом Полтавської окружної прокуратури відкрив кримінальне провадження за ч. 1 ст. 270 («Порушення встановлених законодавством вимог пожежної або техногенної безпеки, якщо воно спричинило виникнення пожежі або аварії, якою заподіяно шкоду здоров’ю людей або майнову шкоду у великому розмірі») Кримінального кодексу України. Тривають слідчі дії.
    

Впродовж кількох днів після вибуху біля будинку №8 на вулиці Квітучій іще чергував автомобіль ДСНС. Як повідомив головний фахівець відділу зв’язків зі ЗМІ та роботи з громадськістю Головного управління ДСНС України в Полтавській області Віталій Шкаревський, «над­звичайники» чергували на місці приголомшливої події цілодобово, до них долучалися представники поліції та органів місцевого самоврядування.

 

«Бо мешканці постійно зверталися по додаткову інформацію, — пояснив він. — Або ж хотіли забрати якісь речі з квартир, що постраждали, — у такому разі їх обов’язково мали супроводжувати рятувальники. Прибувши на місце події одразу після повідомлення про вибух, наші працівники, зокрема, знесли вниз двох осіб з інвалідністю, які не могли пересуватися самостійно. Внаслідок вибуху було  заблоковано одні з дверей, через що люди не мали змоги вийти на подвір’я. Тож рятувальники відкрили їх за допомогою гідравлічного інструмента.

Ось такий вигляд після вибуху газу має житло Ірини Черпакової.


Також мешканці зверталися з проханням допомогти їм забрати з квартири документи, врятувати домашніх улюбленців тощо.
    

На жаль, в Україні трапляються непоодинокі випадки вибухів навіть малих газових балонів. До цього призводять неправильні експлуатація та зберігання таких приладів. Насамперед люди мусять знати, що їх треба купувати тільки у спеціалізованих магазинах, і вони неодмінно мають бути сертифіковані.

 

А зберігати їх варто поза житловими будівлями (та навіть переміщення балонів із холодного приміщення до теплого може спричинити розширення газу і призвести до вибуху).

 

У жодному разі не можна їх якось пере­робляти, бо це теж небезпечно, — будь-які самовільні дії з газовим обладнанням заборонено. Та й загалом туристичні газові балони чи пальники розраховані на використання на природі, а не в домашніх умовах».
    

Під час засідання виконавчого комітету Полтавської міської ради було прийнято рішення про виплату одноразової матеріальної допомоги містянам, які постраждали внаслідок вибуху газу в згаданому будинку.

 

На ці виплати виділили 245 тисяч гривень. Зокрема, постраждалим мешканцям із будинку № 8 на вулиці Квітучій виплатять по 10 тисяч гривень, а з будинку, що розташований поряд, — по 5 тисяч гривень. А далі вже оцінюватимуть конкретні збитки й вирішуватимуть подальшу долю квартир, що перебувають в аварійному стані.
    

Тим часом в АТ «Полтавагаз» нагадують: встановлювати будь-які газові балони, зокрема й туристичні, у квартирах багатоповерхівок категорично заборонено. Не можна використовувати їх також на балконах, цокольних поверхах, у підвальних та горішніх приміщеннях. Хоч такі прилади і зручні в користуванні, вони дуже небезпечні, адже нерідко стають причиною вибухів, пожеж та отруєння чадним газом.
    

Якщо ж маєте нагальну потребу у придбанні побутового газового балона, купуйте лише якісну сертифіковану продукцію в ліцензованих точках продажу, а також чітко дотримуйтеся правил безпеки.

 

Насамперед систематично перевіряйте цілісність металевої посудини (для цього треба обробити всю зону вентиля та іржаві місця густим мильним розчином — про наявність витоку газу «сигналізують» бульбашки).

 

Зберігати газовий балон потрібно у приміщенні, яке добре провітрюється, в недоступному для дітей місці. Причому при його зберіганні, а також транспортуванні не можна допускати значного перепаду температур, адже внаслідок цього він може вибухнути (за дуже низької температури газ стає зрідженим, а при її зростанні — розширюється).

 

Не можна встановлювати газові балони поряд з іншими нагрівальними приладами, а також залишати їх під прямими сонячними променями. Робочий газовий балон треба тримати тільки у вертикальному положенні, а після його використання — щільно закривати вентиль.