Високі ноти без шаблонів. У Дрогобичі відбувся п’ятий конкурс піаністів у коледжі імені Василя Барвінського

05.04.2023
Високі ноти без шаблонів. У Дрогобичі відбувся п’ятий конкурс піаністів у коледжі імені Василя Барвінського

Організатори конкурсу «Українська музика в часі і просторі». (Фото організаторів конкурсу.)

«Українська музика в часі і просторі» — таку назву має відкритий регіональний фестиваль виконавського мистецтва у місті Дрогобичі Львівської області.

 

Цьогоріч він був п’ятим — ювілейним — і продемонстрував свою стійкість та міцні перспективи. Минулоріч, на жаль, не відбувся через повномасштабну агресію росії проти України.

 

Тепер гран-прі конкурсу юних піаністів у номінації соло отримала Єва Орлянська зі Львівської дитячої музичної школи №1 імені Анатолія Кос-Анатольського, викладач — Ольга Новаківська, а у номінації ансамбль — Кіра Зазуляк та Ірина Бородіна з Червоноградської мистецької школи, викладачі — Валерія Білань і Зінаїда Важнова.


«Відвідуючи велику кількість конкурсів, і не лише в Україні, я надумала започаткувати конкурс піаністів у нашому навчальному закладі. Наш коледж має гарні концертні зали, інструментальну базу — чому б і ні? Пропозицію озвучила директору Юрію Чумаку. Зваживши усі «за» й «проти», ми разом звернулися в обласний методичний кабінет до пані Мілени Медвідь по підтримку та дозвіл на проведення конкурсу», — розповідає ініціаторка Олена Денис, голова предметно-циклової комісії спеціального фортепіано Дрогобицького фахового музичного коледжу імені Василя Барвінського.


«Одним з основних завдань фестивалю є спроба позбутися шаблонів та комерціалізації заходів. Бо, на жаль, зараз система спонукає викладачів у пошуках здобутків до атестації брати участь у величезній кількості комерційних конкурсів, якість яких часом є дуже сумнівною, — розповідає директор коле­джу Юрій Чумак.

 

— Ми вирішили кардинально змінити підхід до справи, тому відмовилися від такої поширеної практики, як вступний внесок від учасника конкурсу. Ще один важливий момент — робимо акцент на поширення саме української музики (щороку учасникам подається список творів українських композиторів, рекомендованих до виконання. — Авт.). Слід зазначити, що лауреатів Гран-прі фортепіанного конкурсу ми не залишаємо поза увагою. Завжди пропонуємо їм у співпраці з нашим камерним оркестром Sinfonietta (художній керівник та диригент — Маркіян Шалигін) підготувати і зіграти твір на гала-концерті фестивалю або якісь іншій знаковій події. Минулого року було здійснено якісні записи і завантажено їх на сторінку коледжу в ютубі».


Перший регіональний конкурс юних піаністів відбувся у 2018 році, головою журі в номінації соло, як і цього року, була народна артистка України, професор Львівської національної музичної академії імені Миколи Лисенка — Оксана Рапіта.

 

У номінації фортепіанний ансамбль головував доцент цього закладу, кандидат мистецтвознавства — Петро Довгань. Загалом в історію конкурсу увійшли, зокрема, такі піаністи-педагоги: Гліб Бєляєв (Латвія) та Оксана Дроздовська (Польща), Юрій Попов (Харківський університет мистецтв імені Івана Котляревського), Марина Яворська (директорка Сіверськодонецького музичного коледжу).


Уже вдруге в журі наступного конкурсу вводився викладач, учень якого отримав найвищу нагороду — гран-прі. Таким чином викладач закладу першого рівня акредитації (ДМШ, ДШМ тощо) отримує унікальну можливість співпраці з педагогами-піаністами вищих навчальних закладів.


«В організації конкурсу мене дуже надихають польські конкурси, які відвідую за найменшої можливості, навіть не завжди з учнями, а просто як слухач, — каже Олена Денис. — Панує надзвичайно дружня атмосфера між учасниками усього процесу, все продумано до найменших дрібниць, все вчасно починається і закінчується, діти усміхнені, безпосередні, невимушені — відбувається справжнє свято музики! Ось це хочеться побачити і в нас».


Крім змагання, в рамках конкурсу відбуваються майстер- класи і концерти. Наприклад, цьогоріч учасникам і гостям пощастило почути фортепіанний речиталь лауреата міжнародних і всеукраїнських конкурсів Богдана Терлецького та фортепіанний концерт «Станіслав Людкевич. Музика перемоги» у виконанні дуету Dovhan&Zubko piano Duo. Майстер-класи з учасниками конкурсу проводили голови журі: Оксана Рапіта і Петро Довгань.


«Хочу зазначити, що навіть в умовах війни та коронавірусу виконавський рівень підготовки конкурсантів особливо не змінився. Дещо зменшилася чисельність охочих узяти участь, але причини — зрозумілі. Вірю, що наступного року ми почуємо і побачимо більшу кількість учасників», — оптимістично налаштована пані Олена Денис.


Також у рамках фестивалю «Музика в часі і просторі», окрім конкурсу піаністів, уже третій рік поспіль відбувається теоретичний конкурс «Барвін’ок», а два роки тому започаткували ще й конкурс фортепіанних ансамблів, додавши цього року ще одну номінацію — творче змагання викладачів мистецьких шкіл.

Гран-прі конкурсу юних піаністів у номінації соло отримала Єва Орлянська.


Також невід’ємною частиною фестивалю є концерти. Зазвичай їх цикл розпочинається з виступів студентів та викладачів коледжу. Цьогоріч це були «Барвотони» з творів Василя Барвінського.

 

Ще один концерт із творів Миколи Ластовецького та Богдани Фільц відбувся у виконанні хору студії педагогічної практики (керівник — Лілія Дзиндзюра), а викладачка коледжу Зоряна Лельо презентувала збірку нотних видань композитора Миколи Ластовецького у різних жанрах.


«Ще зі студентських років люблю відвідувати Дрогобич і користуюся будь-якою нагодою побувати в цьому місті. Воно притягує своєю енергетикою, якимось особливим відчуттям свободи, поєднанням історичної солідності з духом молодечого запалу та ентузіазму. Та найперше — це люди, мої дорогі друзі-музиканти, з якими вдалося реалізувати багато цікавих проєктів, які завжди радо відгукуються на пропозиції та підтримують будь-які творчі ідеї», — ділиться Оксана Рапіта, професорка, завідувачка кафедри спеціального фортепіано Львівської національної музичної академії імені Миколи Лисенка.


«Радісно спостерігати, як конкурс розвивається і з кожним роком кількість охочих узяти участь збільшується. Навіть виникла необхідність виділити фортепіанні дуети в окрему номінацію. Чудовою особливістю цьогорічного конкурсу вважаю участь педагогів музичних шкіл як конкурсантів. Адже так важливо, щоб педагоги будь-якої сфери розвивались, мали можливість реалізації та своїм прикладом надихали учнів на творчі пошуки», — каже Наталія Зубко, старший викладач ЛНМА імені Миколи Лисенка, член журі, виконавиця у складі фортепіанного дуету Dovhan&Zubko piano Duo.


«Фестиваль «Українська музика в часі і просторі» — починання дуже сміливе і багатовекторне. Все як у Європі: невелике місто збирає на великому мистецькому святі усі свої творчі сили, запрошує цікавих гостей, яким є чим поділитися і чим здивувати, а потім дивує їх самих!» — каже Роксолана Гавалюк, викладач-методист Львівського фахового музичного коледжу імені Станіслава Людкевича.


 Відкритий регіональний конкурс юних піаністів та конференція залучали до участі представників із Харкова, Києва, Львова, Ужгорода, Рівного, Сіверськодонецька, Дрогобича та інших міст, а це — унікальний сценічний та методичний досвід і безцінне наукове спілкування.

 

Фестиваль традиційно проводиться в місяць­ уродин Василя Барвінського, тож постать і сутність творчості патрона музичного коледжу концентрує навколо себе провідну тематику: пізнання національної музичної культури та її видатних представників.

 

Лариса КОЖУШКО,
старший викладач Рава-Руської
музичної школи