Сотні болючих історій про російську окупацію: до друку готується книга «Звичайний рашизм: правда війни»

04.01.2023
Сотні болючих історій про російську окупацію: до друку готується книга «Звичайний рашизм: правда війни»

Зранена російською зброєю Бородянка у Київській області. Квітень 2022 р. (Фото з сайту bbc.com.)

На завершальній стадії вихід книги про найбільш руйнівні варварські злочини, вчинені в ХХІ столітті росією в Україні, «Звичайний рашизм: правда війни».

 

Мета видання — донести світові жорстоку правду про злочини, вчинені російськими окупантами, про героїчний спротив українського народу.

 

Донести розуміння того, що агресор безумовно має зазнати нищівної поразки і за скоєні злочини понести невідворотне покарання.

 

Злочин вчинила росія. Країна-агресор. Країна-терорист в особі усього російського народу.


Проєкт став міжнародним. Кілька днів поспіль укладачі книги працювали разом із журналісткою з Іспанії Аною Еспосіто Валле, записуючи в Бородянці, Підгайному, Тетерівському інтерв’ю з українцями, які пережили окупацію, документуючи наслідки російського вторгнення.

 

Пані Ана готує матеріали для іспанських ЗМІ і для книги «Звичайний рашизм: правда війни».


«Ану боляче вразили краєвиди зі вщент знищеними селами, особливо щемні емоції від понівеченої Бородянки, — говорить директор видавництва «Мистецтво» Сергій Поночовний.

 

— Графіті Бенксі на стіні зруйнованого рашистською авіабомбою будинку теж бачили. Але найцінніші враження від розповідей місцевих мешканців, і насамперед інтерв’ю з 87-річною Ніною Руденко, яка переживає вже другу війну і стверджує, що рашисти — це справжні «ізверги» у порівнянні навіть з німецько-фашистськими окупантами».


Сергій Поночовний каже, що, готуючи матеріали до книги, редакційний колектив не ставив собі за мету викликати публічні дискусії щодо точного визначення поняття «рашизм».

 

Це завдання істориків, юристів, майбутніх дискусій на «круглих столах» та наукових конференціях. У своїх проявах рашизм є, по суті, ще однією формою фашизму.

 

Відомий італійський філософ та письменник Умберто Еко ще в 1995 році в своєму есе «Вічний фашизм» виклав вже загальновідомі 14 ознак фашизму. Усі вони притаманні сучасній росії. Про це свідчить і зібраний для книги документальний матеріал.


«Фіксуючи злочини окупантів, ми проїхали понад двадцять тисяч кілометрів дорогами війни, — говорить Сергій Поночовний.

 

— Відзняли десятки тисяч кадрів, записали сотні історій. Часто були свідками роботи слідчих з управління організації розслідувань злочинів, скоєних в умовах збройного конфлікту, Головного слідчого управління Національної поліції України, який очолює Христина Подиряко. Самовіддана робота слідчих заслуговує на окреме видання, яке ми обов’язково зробимо».


У планах видавництва — випустити ще кілька видань про війну. Триває робота над альбомами «Листи з фронту», «Сіль війни», «Українська голгофа».

 

Є книга «Дев’ять місяців», у якій зібрано історії щоденної роботи в умовах війни лікаря-акушера Наталії Яремчук.


Творчий колектив готовий до співпраці з усіма, хто має світлини, унікальні історії або факти, хто має бажання оприлюднити їх світу, долучившись до видання.

 

Вихід книги «Звичайний рашизм: правда війни» заплановано на січень-лютий. Видання готують за сприяння Держкомтелерадіо й видавництва «АртЕк».