На Харківщині зможуть відновити зруйновані рашистами пам’ятки архітектури завдяки 3D-сканеру

19.10.2022
На Харківщині зможуть відновити зруйновані рашистами пам’ятки архітектури завдяки 3D-сканеру

Особняк Єгора Павлова ХІХ століття – одна з понад 11 тисяч зруйнованих росіянами будівель Харківщини.

До війни будинок купця Єгора Павлова вважався одним з небагатьох пам’яток архітектури ХІХ століття, що зберігся на вулиці Полтавський шлях Харкова у пристойному вигляді.

 

Але, оскільки тут розміщувався Новобоварський військкомат, російська ракета знищила одразу дві цілі у липні.

 

У результаті частина особняка з оригінальними вікнами, чотириколонним портиком та медальйонами перетворилася на страшну руїну.


Наразі знакову будівлю обстежують фахівці обласного Департаменту містобудування та архітектури за допомогою спеціального 3D-сканера.

 

На замовлення ХОВА цей сучасний прилад був придбаний у межах спільного гуманітарного проєкту фонду «Толока» та Товариства побратимства Харків—Нюрнберг.


«Сканування об’єкта займає тривалий час, іноді навіть кілька днів. Адже спочатку робимо внутрішнє сканування і за потреби — зовнішнє. Потім усе це оброблюємо у спеціальних програмах, — каже директор департаменту Антон Коротовських. — Після цього в нас з’являється 3D-модель будівлі з точністю до   міліметра. Це, так би мовити, наш архівний матеріал, який ми збережемо для нащадків. Вони зможуть відкрити і подивитися будь-яку деталь на фасаді або в інтер’єрі».


Подібні прилади в західних країнах уже давно не новинка. Проте для України це щось на зразок ноу-хау. Без такого принтера спеціалісти фіксували б обсяги руйнувань простою механічною рулеткою, тому процес тривав би далеко не один тиждень.

 

Отримані дані також допоможуть створити проєкт відбудови зруйнованих історичних пам’яток і вирахувати кількість необхідних для цього матеріалів.


На сьогодні будівельники вже відтворили віртуальні «креслення» десяти об’єктів зі списку культурної спадщини. Серед них є і зруйнований у травні  Національний літературно-меморіальний музей Г. С. Сковороди.

 

Аби врятувати знаковий для світу комплекс, у ЮНЕСКО оголосили спеціальний збір коштів. Крім того, за інформацією ХОВА, наразі з цією ж метою ведуться перемовини з Британією, Німеччиною, Францією, Бельгією, Італією та Норвегією.


Загалом за час війни російські окупанти на Харківщині зруйнували понад 11 тис. 400 будівельних об’єктів. Серед них — багатоповерхівки, приватні будинки, адміністративні будівлі та об’єкти житлово-комунального господарства. Цю невтішну статистику озвучив недавно заступник керівника офісу президента Кирило Тимошенко.