Літературний музей і Сергій Жадан проведуть фестиваль «П’ятий Харків»

21.09.2022
Літературний музей і Сергій Жадан проведуть фестиваль «П’ятий Харків»

Усі заходи фестивалю — благодійні. Під час подій відвідувачі зможуть зробити донат на підтримку ЗСУ. (facebook.com/litme.ua)

Фестиваль «П’ятий Харків» давно став традиційним, але вперше в анонсах не вказали адресу його проведення.

 

Причина — суто фронтова, що змушує дотримуватися суворих законів воєнної безпеки.

 

Решта усе як завжди — філософські, історичні та літературні диспути, театральна вистава, концерт українських музичних гуртів і те, заради чого замислювався цей проєкт узагалі.

 

Йдеться про започаткований Юрієм Шевельовим процес, у рамках якого теперішній Харків шукає свою новітню ідентичність.

 

Принаймні так було до війни. А що зараз?


Відповідь на це запитання учасники шукатимуть у ході дискусій «Україна і європейська політична модель: за що ми воюємо сьогодні?», «Майбутнє Харкова» та «Україна сьогодні».

 

«Широкомасштабне вторгнення рф змінило не лише наше майбутнє, а й наше минуле, — кажуть організатори заходу. — Більшість українців готові переглянути персональну історичну і культурну пам`ять у контексті нового досвіду війни».


На думку фундаторів фестивалю, Харків був містом транзиту між Україною та росією, і сьогодні як фронтир опинився в ситуації, коли ворожі бомбардування разом із будинками руйнують сталі уявлення про українсько-російські стосунки.

 

У ситуації добровільного заперечення старих моделей співіснування саме тут може народитись нова філософська основа архітектури майбутньої держави, прийнятна для більшості українців.


Для тих, хто не боїться вибухів, цього разу виступлять гурти Ukiez, Kozak System, «Жадан і Собаки», «ТЕЛЬНЮК: Сестри» і пройде вистава «Норм» Харківського державного академічного театру ляльок.

 

На фестиваль приїдуть: письменник Андрій Любка, поет Іван Сенін, журналіст Руслан Горовий, журналіст і поет Дмитро Лазуткін, поетеса Наталка Маринчак, літературний критик Євгеній Стасіневич.

 

«Доки ЗСУ наводять лад на Харківщині, — написав у ФБ Сергій Жадан, — саме місто теж живе повноцінним життям. Воно думає, воно мислить, воно рефлексує, уважно й прискіпливо зазираючи в майбутнє. Культура часів війни — це не про розваги, це про цінності!»


Літературна частина фестивалю цього разу представлена лекціями на тему творчості Григорія Сковороди і розмовою про «Найзагадковіший роман української літератури «Вальдшнепи» Миколи Хвильового. У програмі є також відкриття виставки художньої студії «Аза Нізі Маза».


Усі заходи фестивалю — благодійні. Під час подій відвідувачі зможуть зробити донат на підтримку ЗСУ. До речі, останнє уточнення, що стало в Україні вже звичним явищем, не скрізь сприймається однозначно.

 

Скажімо, в італійському Мілані недавно скасували виступ гурту «Жадан і Собаки» саме через те, що письменник збирає кошти на підтримку ЗСУ.

 

«Вибачте, але це незаконно у нашій країні — робити концерти та збирати гроші на війну» — пояснили своє рішення місцеві організатори заходу. Схоже, пошук новітньої ідентичності сьогодні не завадив би і старій Європі.