Звільнити українофобів! Звернення до керівництва України

11.08.2022

Президенту України Володимиру Зеленському
Голові Верховної Ради Руслану Стефанчуку
Прем’єр-міністру України Денису Шмигалю
Уповноваженому ВР з прав людини
Дмитру Лубінцю


Звернення до керівництва України


Вкотре звертаю Вашу увагу на події, які передують вшануванню пам’яті 90-х роковин Голодомору-геноциду українців у 1932-1933 роках.


У 2021 році після проведеного у вересні Міжнародного форуму, участь у якому взяли понад 300 науковців, дослідників, краєзнавців, громадських діячів та представників влади, розпочалося переслідування та цькування, зокрема і в соцмережах, науковців, які брали участь у дослідженні наслідків Голодомору-геноциду, вчиненого комуністичним тоталітарним режимом.


Україна десятиліттями намагалася встановити чисельність втрат знищених українців у роки Голодомору. Натомість Росія вже 90 років намагається приховати свій найбільший злочин, вчинений у XX столітті, зокрема й зусиллями п’ятої колони в Україні.


7 листопада 2003 року на 58-й Ген­асамблеї ООН ухвалено «Спільну заяву з нагоди 70-ї річниці Великого голоду 1932-1933 років в Україні» щодо знищення 7-10 мільйонів українців.

 

Даний документ підписало 64 країни, в тому числі й Російська Федерація. Саме після цього почалося приховування наслідків злочину геноциду.

 

Розпочалися активні дослідження в Росії так званого «загальносоюзного голоду» та наполягання на 3,5 млн втрат від нього. Такі ж тези щодо втрат протягує й п’ята колона в Україні.


Мало того, в даний момент під час російсько-української війни триває політичне переслідування генеральної директорки Національного музею Голодомору-геноциду, доктора історичних наук Олесі Стасюк.

 

Ці дії зумисно вчиняють міністр культури Олександр Ткаченко та голова УІНП Антон Дробович. Вказані особи активно втручалися у процес захисту першої в Україні та світі докторської дисертації на тему Голодомору-геноциду, яку успішно захистила пані О. Стасюк.

 

Забороняли розповсюджувати книги, видані Музеєм Голодомору та пані Стасюк, демонструвати фільми, презентувати виставки, погрожували ліквідувати Інститут дослідження Голодомору та вимагали, щоб вона звільнилася та відмовилася від своїх досліджень. Шантажували зіпсуванням репутації, чим і займалися останні пів року.


Після тривалого тиску, шантажу та погроз міністр культури О. Ткаченко вчинив неправомірний вчинок, звільнивши 24 червня 2022 р. Олесю Стасюк з посади гендиректора музею, в той час, коли вона перебувала у декретній відпустці з догляду за дитиною до 6 років.


Звертаю Вашу увагу, що за 20 років своєї діяльності Олесею Стасюк було зроблено значний внесок у поширення правди, розвінчування російських наративів та у визнання Голодомору геноцидом у світі.

 

У 2020 р. один із її проєктів був занесений до Книги рекордів України за розповсюдження інформації про Голодомор-геноцид найпоширенішими мовами світу.


Може, Вам не відомо, але у травні 2015 року рф внесла Олесю Стасюк до списку екстремістів за видання книги «Рафаель Лемкін. Радянський геноцид як класичний приклад геноциду», яка була перекладена на 33 мови світу.


Цинічним є те, що О. Стасюк було звільнено, коли вона відкривала виставку в найстарішій синагозі Німеччини у м. Ессен спільно з єврейською громадою, розповідаючи про два найстрашніші геноциди.

 

А також за останні місяці змогла організувати конференцію в Німеччині «Геноцид українців: від минулого до сьогодення», розповідаючи про Голодомор та геноцид у 2022 р.


Вважаю, що О. Ткаченко та А. Дробович вчиняють злочин, організовуючи переслідування людини, яка 20 років свого життя займається дослідженням Голодомору. До чого ми докотилися?


Вимагаю звільнити українофобів О. Ткаченка та А. Дробовича із займаних посад, припинити політичні переслідування науковців, які вивчають злочини комуністичного тоталітарного режиму. Заборонити діяльність п’ятої колони в гуманітарній сфері, яку очолюють О. Ткаченко та А. Дробович.


Відповідні звернення будуть направлені у міжнародні правозахисні організації.


Прошу Вас долучитися до встановлення правди!


Прошу відповісти відповідно до Закону України про звернення громадян, у першу чергу як Героєві України у термін, передбачений законом!


З повагою
Юрій Шухевич, Герой України,
народний депутат VIII скликання,
довголітній політв’язень СРСР.