Старе місто 3D: Віталій Пітвало за допомогою понад 500 світлин відтворив зникаючі Черкаси

17.02.2022
Старе місто 3D: Віталій Пітвало за допомогою понад 500 світлин відтворив зникаючі Черкаси

Ретроподорож у минуле Черкас від Віталія Пітвала. (Фото з сайту retro.ck.ua.)

Неймовірно цікаву й корисну справу почав робити у Черкасах ІТ-спеціаліст Віталій Пітвало: він повертає у сьогодення зникаючі Черкаси.

 

Віталій створив сайт «Зникаючі Черкаси» (retro.ck.ua), на якому виставляє на карті фото старих будівель міста в 3D-моделі.

 

Його історичний віртуальний проєкт  набув неабиякої популярності у користувачів соціальних мереж не тільки з Черкас.


«Я виріс у Черкасах і нині бачу, як місто на очах змінюється, як зникає стара забудова, а на тих місцях з’являються нові будинки», — розповідає «Україні молодій» Віталій Пітвало.

 

Уточняю, що давно захоплюється архітектурою, тож вирішив віртуально повернути старі Черкаси у сьогодення.


«Усю роботу на сайті виконую сам. А своїми старими світлинами діляться зі мною й інші містяни, які цікавляться історією Черкас», — каже Віталій.

 

За його словами, на те, аби фото історичної будівлі з’явилося на сайті «Зникаючі Черкаси», інколи вистачає й 5 хвилин, а часом треба витратити й кілька діб, якщо попрацювати зі старими історичними картами і з’ясувати точно, де ж саме стояла та чи інша будівля.


Наразі у «Зникаючих Черкасах» виставлено понад 500 таких фотографій. Окрім цього, в архіві Віталія вже зберігаються і чекають своєї черги ще приблизно разів у чотири більше світлин.