Харківське радіо працює лише у двох містах області: в разі біди більшість просто не почує оповіщення

03.02.2022
Харківське радіо працює лише у двох містах області: в разі біди більшість просто не почує оповіщення

Харківське радіо працює лише у двох містах регіону (facebook.com/ukrainianradio)

Сьогодні «Українське радіо. Харків», яке транслює оповіщення Департаменту цивільного захисту ХОДА, можуть чути жителі лише обласного центру і міста Первомайське.

 

Решті населених пунктів області доступні програми винятково столичної редакції вітчизняного суспільного мовника.

 

Отож у разі ворожої агресії або терактів надходження необхідної інформації від місцевих служб порятунку і територіальної оборони тут буде досить проблематичним.


Як з’ясувалося, Харкову та Первомайському з сигналом з обласного центру пощастило тому, що його передачу забезпечив приватний оператор зв’язку.

 

«А ось в Ізюмі, в Куп’янську, Краснокутську, Кегичівці, Зачепилівці, у Великому Бурлуці трансляцію першого радіоканала країни здійснює державний «Концерн РРТ». І він чомусь не в змозі забезпечити трансляцію з увімкненнями з Харкова, — повідомив у фейсбуці громадський активіст і учасник АТО-ООС Іван Купрін. — Просто беруть сигнал iз супутника, де, зрозуміло, йде чистий київський ефір, і все. Мовляв, навіщо заморочуватись?»


Позаминулого року Національна суспільна телерадіокомпанія направляла на вежі згаданого концерну фахівців підрядної організації, аби ті проклали канали доставки сигналу з увімкненнями харківської студії і Департаменту ХОДА.

 

Але тоді спеціалісти не були допущені до обладнання. Принаймні саме таку від­повідь отримав депутат Харківської обласної ради Сергій Жуков від Державного комітету телебачення і радіомовлення, коли спробував змінити ситуацію.

 

Минулого року цю ж проблему намагався вирішити і колишній виконуючий обов’язки голови облдержадміністрації Олександр Скакун. І теж не склалося.


А тим часом відсутність доступу саме до місцевих каналів оповіщення наразi сприймається як порушення громадянських прав. Адже у випадку реальної військової агресії люди просто не знатимуть, куди їм бігти.

 

«На Сумщині, Дніпропетровщині, Житомирщині і в інших областях цю проблему вже вирішено», — пишуть у коментарях на радіофорумі «Ефірне телебачення і радіомовлення» його учасники. А ось у прикордонному регіоні, що постійно згадується як один iз напрямків можливого нападу, все й далі по-старому.


Фахівці звертають увагу також на ту суттєву деталь, що в умовах гібридної війни інформацію ворог постійно використовує як зброю. Отож, на думку конфліктолога Богдана Петренка, людям треба чітко пояснити, які конкретно джерела оповіщення передаватимуть дані місцевих органів влади.

 

«У цьому списку не повинно бути соціальних мереж, — каже він. — Адже там цілеспрямовано можуть написати, що росіяни вже наступають та захоплюють міста. Тобто умисно сіятимуть паніку й створюватимуть хаос».


Цю проблему детально вивчали недавно також працівники Східної правозахисної групи, перевіряючи стан систем оповіщення та бомбосховищ на Донбасі, у Запорізькій, Одеській та Харківській областях. Результати виявилися невтішними.

 

«На жаль, мушу констатувати те, що на сьогоднішній день тут не готові бомбосховища і немає планів евакуації, — повідомила в інтерв’ю Вільному радіо голова організації Віра Ястребова.

 

— Взагалі з населенням не проводять жодних роз’яснень чи навчань iз цього приводу. Складається ситуація, яка у подальшому через незнання може призвести до загибелі людей. І ми вважаємо, що це потрібно виправляти».