Новий рік без олів’є: рецепти вишуканих салатів до святкового столу

21.12.2021
Новий рік без олів’є: рецепти вишуканих салатів до святкового столу

Залишилися лічені дні, коли за святковим столом зберуться всі члени родини, аби зустріти рік Чорного (Блакитного) Водяного Тигра. (Фото з сайту Pixabay)

Уже засвітилися яскраві світлові інсталяції на новорічних ялинках, тож головне свято року вже не за горами.

 

Залишилися лічені дні, коли за святковим столом зберуться всі члени родини, аби зустріти рік Чорного (Блакитного) Водяного Тигра.


Тож у передноворіччі господині метушаться й ламають голови, аби здивувати своїх домочадців та гостей розмаїттям смачних страв.

 

Адже ми звикли, що святковий стіл має ломитися від закусок і салатів, і найбільша тарілка буде виділена для традиційного новорічного олів’є.

 

Проте хочемо нагадати, що за східним календарем символом прийдешнього року є Чорний Водяний Тигр, який навряд чи зрадіє вареній ковбасі у салаті.

 

Тож, аби налаштувати його до себе на увесь рік, необхідно подбати, щоб на столі були і риба, і морепродукти, і багато м’яса.

 

І щоб Новий рік був без присмаку минулого, на заміну обридливим й надокучливим олів’є, оселедцю під шубою чи мімозі пропонуємо сучасні, ситніші й корисніші салати.

Новорічний салат із креветками та болгарським перцем

Якщо ви хочете  з першої хвилини відчути святковий настрій, приготуйте новорічний салат з креветками і овочами.


Візьміть 500 грамів заморожених креветок, помістіть у каструлю з киплячою водою, підсоліть і відваріть до готовності. На це піде не більше п’яти хвилин.

 

Відкиньте на друшляк, а коли охолонуть — почистіть. 4 яйця відваріть і дрібно поріжте.


Пару свіжих огірочків вимийте, обсушіть рушником та наріжте кубиками. Банку консервованої  кукурудзи висипте в друшляк, щоб стекла вся рідина.


Болгарський перець очис­тіть від насіння, потім наріжте тонкою соломкою. Якщо ви хочете, щоб новорічний салат з креветками і огірками вийшов яскравим, то використовуйте половину червоного і половину жовтого або зеленого болгарського перцю. Оливки наріжте кільцями.


А тепер займіться заправкою. Для цього вичавіть сік з половинки лимона та змішайте з 2 ложками оливкової олії, додайте чорний мелений пе­рець і сіль за смаком.

 

Тепер перейдемо до формування страви: тарілку застеліть зеленим листям салату. Всі інгредієнти перемішайте з приготованим соусом та сформуйте з них гірку. Соус можна змінити на свій розсуд, наприклад, заправити салат майонезом.

Королівський з  ікрою та червоною рибою

Цей по-справжньому королівський  салат сподобається навіть найвибагливішому гурману i стане фаворитом вашої вечері.

 

А окрім ніжного смаку, він містить ще й багато корисних речовин і мікроелементів. Він чудово виглядатиме і на великій тарелі, і у порціях. А вдало підібрані компоненти ніби доповнюють один одного, і здається, що салат тане в роті.


Отже, візьміть 4 картоплини, стільки ж яєць та відваріть їх. Потім візьміть дві середні цибулини, дрібно наріжте їх та підсмажте на сковороді до золотавого кольору.
А тепер приготуйте велику таріль. Так-так, саме велику, бо ця страва розлетиться на раз-два…


Візьміть 400 грамів сьомги і розділіть її на дві частини. Одну наріжте невеликими шматочками, іншу — рівними пластинками, якими потім прикрасите салат.


На дно тарелі викладіть нарізану рибу, зверху підсмажену цибулю й гарненько змажте майонезом. Далі натріть варену картоплю. Важливо не забувати покривати майонезом  кожен шар салату. Тоді він добре просочиться і набуде ніжного смаку.


Далі — прошарок з крабовими паличками. Їх необхідно взяти 300 грамів, дрібно нарізати й рівномірно розподілити на поверхні. За бажанням їх можна натерти на тертці. І знову все щедро змажте майонезом.


Потім натріть 200 грамів сиру на крупній тертці.


Нарешті останній шар. Для цього візьміть раніше зварені яйця, відокремте білки від жовтків. Натерті білки й стануть верхнім шаром. Верхівку промажте майонезом і викладіть пластинки червоної риби так, щоб вони нагадували квіточку. Поміж риб’ячих «пелюсток» густо посипте червону ікру.


Кілька зелених штрихів петрушкою — і королівський салат з червоною рибою готовий.

А з куркою та апельсинами пробували?

Незвичайне і яскраве поєднання курячого м’яса з соком і м’якоттю плодів цитрусових перевершить усі ваші очікування.

 

Такий салат з відвареним, смаженим або й копченим курячим м’ясом стане кращою альтернативою олів’є. Головне — вибрати якісні інгредієнти, приділити увагу нарізці і творчо підійти до процесу прикрашання страви.


Для приготування м’ясного салату традиційно використовують дієтичну грудку, що містить мінімум калорій і має дуже ніжний смак.

 

Однак любителям соковитих закусок можна взяти гомілки, стегна або інші частини тушки, очищені від шкіри та сухожиль. Апельсинову м’якоть також необхідно очистити від плівки і мембран.


Отож 2 курячі грудки відварюємо або обсмажуємо до готовності, нарізаємо кубиками або соломкою.


150 грамів твердого сиру  та 4 яйця натираємо на крупній тертці. Для салату знадобиться 3 апельсини: два нарізаємо кубиками, а один для прикраси — скибочками.
Для гостренького смаку в салат додамо корейську моркву.

 

Можна купити готову, а можна й самому приготувати. Для цього необхідно потерти 500 грамів моркви на спеціальній тертці, додати столову ложку цукру, пів чайної ложки солі, стільки ж чорного меленого перцю, по столовій ложці оцту та рослинної олії і 1-2 зубчики часнику.


А тепер викладемо салат у форму діаметром 20 см. Ставимо її на тарілку, дно змащуємо майонезом.


Перший шар — куряче філе. Зверху робимо майонезну сіточку.


Другий шар — корейська морква, яку теж промащуємо невеликою кількістю майонезу.


Третій шар — яйця і, звісно ж, майонез.


Нарешті — апельсини притрушуємо сиром і знову змазуємо верхівку майонезом. Прикрашаємо салат дольками апельсина, накриваємо харчовою плівкою і відправляємо просочуватися в холодильник.


Через кілька годин знімаємо форму. Салат вийшов не тільки красивої форми, а ще й яскравим та  дуже смачним.

З ананасами і копченою грудкою: просто і вишукано

Цей салат для тих, хто хоче різноманітності й шукає рецепти нових оригінальних страв. Салат  із  кисло-солодким смаком за рахунок консервованого тропічного плоду та копченої курки сподобається усій родині.

 

Ця страва дуже проста в приготуванні, а інгредієнти можна змішувати між собою, викладати шарами, додавати інші продукти. То уже як забажаєте.


Для приготування  відваріть 5 яєць та наріжте  їх кубиками середнього розміру. 200 грамів підкопченої курячої грудки та 200 грамів твердого сиру наріжте соломкою, а ананаси — теж 200 грамів — невеличкими шматочками. Усі інгредієнти з’єднайте між собою, посоліть i заправте майонезом.

Салат з ковбасою та сухариками

Це чудовий варіант страви для святкового новорічного столу. Салат легкий та швидкий у приготуванні, але, попри це, він красивий, ситний та надзвичайно ароматний.

 

Для його створення, крім сухариків, ще знадобиться морква по-корейськи, мисливські ковбаски, сир, спеції, а також майонез. Зверніть увагу, що головні інгредієнти слід брати в однакових пропорціях.


Спочатку нам необхідно приготувати сухарики. Для цього візьміть батон та наріжте його невеликими кубиками. Висипте їх на розігріту сковорідку з рослинною олією і підсмажте з обох бокiв.


Допоки шматочки батона охолоджуються, наріжте мисливські ковбаски кружечками середньої товщини.


Тепер візьміть ваш улюблений твердий сир та  наріжте кубиками або соломкою.


Мисливські ковбаски, сир, сухарики та моркву по-корейськи висипте в глибоку ємність та вимішайте салат.


Усі ці інгредієнти солимо, перчимо і заправляємо майонезом. Також ви можете додати улюблені спеції, але будьте обережні, бо це може кардинально змінити смак страви. Ретельно перемішайте салат, викладіть  його на тарілку і прикрасьте зеленню.

Кальмари плюс пекінська капуста

А ось цей вишуканий салатик точно стане окрасою вашого святкового столу й не залишить байдужим нікого. Ця напрочуд легка закуска має досконалі смакові, ароматичні та візуальні характеристики, проте до його складу входять прості та доступні інгредієнти.

 

Яйця та твердий сир роблять салат ситним, кальмари — ніжним та приємним на смак, а пекінська капуста та зелень — легким та соковитим. У комплексі ці інгредієнти формують фантастичний смак.


Візьміть 2-3 тушки кальмара та відваріть їх хвилин 5-7  у киплячій воді. А тим часом наріжте  соломкою 400 грамів твердого сиру й висипте його у глибоку миску. Тепер витягніть кальмари, промийте їх холодною водою, очистіть від плівки і також наріжте  соломкою.


Пекінську капусту середнього розміру вимийте, обсушіть та дрібно пошинкуйте. Видавіть у неї сік лимона і гарненько все перемішайте.
Далі зваріть 4-5 яєць, очистіть їх і наріжте невеликими кубиками.


Зелену цибулю вимийте, подрібніть та висипте до інших інгредієнтів у миску. Посоліть, поперчіть за смаком та заправте його майонезом. Салат готовий. Викладіть його на тарілку і  прикрасьте зеленню.


Тож нехай ваш Новий рік принесе багато щастя, удачі, посмішок, тепла і світла. Нехай він буде смачним, сповненим яскравими фарбами, приємними враженнями і радісними подіями. 

 

Зі святом!