Сильний сигнал: головне з заяви глави МЗС країн «Великої сімки» про можливий напад на Україну

14.12.2021

У суботу та неділю в англійському місті Ліверпуль відбулася зустріч голів дипломатії «Великої сімки» (міжнародного клубу урядів семи високорозвинених країн світу — США, Японії, Німеччини, Великої Британії, Франції, Італії та Канади).

 

В неділю глави МЗС країн G7, крім загального комюніке про підсумки зустрічі, ухвалили окрему заяву «Про Росію та Україну».


Міністри закордонних справ країн «Великої сімки» стурбовані через концентрацію військ РФ біля українських кордонів, вимагають деескалації, а також попереджають, що в разі вторгнення наслідки для Москви будуть серйозними.

 

Господиня зустрічі, міністерка закордонних справ Великої Британії Елізабет Трасс наголосила, що всі країни мають схожу оцінку ситуації навколо України: «Ми поставили це питання ясно: кожне вторгнення росіян в Україну матиме дуже серйозні наслідки та великі кошти. Ми розглядаємо всі опції».

 

У справі Росії група G7 дала «сильний сигнал», — наголосила голова британського МЗС, яку цитує «Франс Пресс».


У документі також міститься заклик до пошуку рішень шляхом дипломатії та попередження, що «будь-яке застосування сили для зміни кордонів, згідно з міжнародним правом, суворо заборонено».

 

«Ми підтвер­джуємо нашу незмінну підтримку суверенітету та територіальної цілісності України, а також права будь-якої суверенної держави визначати її власне майбутнє», — наголосили глави МЗС країн G7.


Як повідомлялося, напередодні країни «Великої сімки» погодилися з тим, що для вирішення кризи у зв’язку з нарощуванням російських військ на кордоні з Україною потрібен діалог. Про це заявила в суботу, 11 грудня, міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок у Ліверпулі.

 

Німецька міністерка наголосила на необхідності повернення до діалогу, зокрема в рамках «нормандського формату» у складі Німеччини, Франції, України та Росії. Також, за її словами, діалог для вирішення кризи можливий у рамках ради НАТО—Росія.


США та ЄС єдині щодо підтримки України, написав у неділю в твіттері держсекретар США Ентоні Блінкен.

 

«Я зустрівся з Жозепом Боррелем (главою європейської дипломатії. — Авт.), ми обговорили нашу співпрацю та небезпечне нарощування сил з боку Росії. США та ЄС єдині у підтримці України та виставлять Росії високу ціну, якщо вона обере військову ескалацію», — йдеться у дописі Блінкена.

 

На вихідних держсекретар США також перебував у Ліверпулі.


Росія не була єдиною темою розмов голів дипломатії країн «Великої сімки». Як сказала Ліз Трасс, міністри обговорили загрозу з боку Пекіна, про яку віддавна говорить американська дипломатія.


Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив 12 грудня у відповідь на заяву, що триває «розкручування інформаційної напруги» навколо переміщень російського війська.

 

«Це все робиться з метою подальшої демонізації Росії», — заявив речник Кремля. Пєсков додав у розмові з російським державним телеканалом «Россия 1», що всілякі санкції проти Росії матимуть наслідки теж для їхніх ініціаторів.

 

«Усі на світі усвідомлюють, що не можна вводити проти Росії санкції і при цьому самому від них не постраждати», — сказав Пєсков.