Відбивні з глив та штрудель з яблуками: смачні рецепти пісних страв

07.12.2021
Відбивні з глив та штрудель з яблуками: смачні рецепти пісних страв

Зрази з грибами.

Уже розпочався Різдвяний піст, що триватиме аж до Святвечора.

 

Дні посту покликані, аби люди очистили свої душі добрими вчинками від гріхів, а також оздоровились фізично.

 

Водночас піст передбачає певні харчові обмеження: необхідно відмовитися від тваринної їжі, молочних продуктів, яєць.

 

Тож багато хто з острахом подумає: а що ж їсти? Хіба можна з рослинних продуктів скласти повноцінний раціон? Але навіть пісне меню на кожен день може бути смачним, а страви — різноманітними, навіть десерти.

Соковиті пісні відбивні

Відбивні з грибів? Чули про таке? За смаком вони нагадують курячі — соковиті, ароматні. Цей рецепт я випадково дізналася на одній вечірці, де господиня так люб’язно припрошувала усіх скуштувати відбите «м’ясце».

 

Тоді мені й на думку не спало, що то були гриби. Це вже потім кулінарка зізналася, що для страви використала звичайнісінькі гливи. Тож м’ясом там навіть не пахло.


Оскільки гливи ростуть пучком, перш ніж починати приготування відбивних, гриби потрібно розділити на пластини. Вони і будуть основою відбивних.

 

«Грибні пелюстки» викладаємо на харчову плівку гладкою стороною вниз, накриваємо зверху і злегка стукаємо молоточком, щоб пелюсточки стали м’якими.

Відбивні з глив.


Тепер готуємо кляр: вбийте у посудину 3 яйця , додайте 3-4 столові ложки борошна, 2 столові ложки майонезу та трохи збийте виделкою.

 

Залежно від того, якого смаку хочете надати нашому «м’ясцю», всипте приправу — грибну чи курячу.


Кожну пелюстку занурюємо в кляр і смажимо на олії з двох боків до золотистої скоринки. Перед подачею даємо їм охолонути.


Відбивні дуже добре поєднуються з різними гарнірами і картоплею. Так само їх можна подавати з різними соусами.

 

Смачного!

Пісні котлети з капусти

Це найсмачніші капустяні котлети, хоч страва і приготовлена не з вишуканих продуктів. Але не забувайте, що піст призначений для того, щоб очищатися, а не об’їдатися. Тож ділюся цим нескладним рецептом, нехай ця простенька страва припаде вам до смаку.


У велику каструлю налийте води 2,5 літра і поставте на вогонь, щоб закипіла. А тим часом готуємо овочі.


Візьміть 3 цибулини, стільки ж картоплі, почистіть, вимийте. Капусту наріжте великими шматками, опустіть в окріп та накрийте кришкою. Але варити її довго не треба, щойно пелюстки пройдуть термічну обробку, одразу витягайте, щоб охолола. Цибулю наріжте великими шматками й перемеліть на м’ясорубці.
Охолоджену капусту теж перекрутіть, а зайвий сік відтисніть.


Картоплею займіться в останню чергу — щоб не потемніла. Натріть її на тертушці, додайте дрібно порізаний кріп і змішайте все з капустяним фаршем. Посоліть, поперчіть за смаком, додайте 50 грамів манки, щоб наші котлетки не розпалися, та 50 грамів борошна. Все добре перемішайте.


Змоченими водою руками виліпіть котлетки і обваляйте їх у манці або панірувальних сухарях. Обсмажуйте в розпеченій олії з двох боків до хрумкої скоринки.


Пісні і смачні капустяні котлети готові! Їх можна подавати з будь-яким гарніром, а також із пісним салатом.

Зразкові картопляні зрази

Говорячи про пісні котлетки, неможливо пропустити ось цю страву.


Серед розмаїття пісних наїдків картопляні зрази з грибами посідають одну з лідируючих сходинок і користуються попитом не тільки в піст. Щоб приготувати цю страву, важливо правильно вибрати сорт картоплі.

 

Краще брати світлі сорти, оскільки в них міститься більше крохмалю, на відміну від рожевих, тоді тісто буде більш в’язке. На начинку можна брати будь-які гриби, які тільки забажаєте.


Отже, візьміть 300 грамів печериць, помийте і наріжте їх соломкою. 2 величенькі цибулини почистіть і дрібно наріжте. Викладіть у сковорідку, посоліть-поперчіть та посмажте з краплиною олії та зеленню, доки цибуля не стане м’якою.


Для «тіста» нам знадобиться 8-10 картоплин. Очистіть, наріжте кубиками і залийте холодною водою, додайте сіль, часник, лаврове листя і перець горошком. Відваріть до готовності та заберіть спеції.
Зробіть пюре, влийте трохи олії і додайте столову ложку борошна. Ретельно перемішайте.


З двох столових ложок пюре зробіть млинчик, покладіть усередину начинку, зліпіть зраз і обваляйте його в борошні.
Смажте зрази на сковороді з олією до золотистого кольору.


Подавати зрази можна з нарізаною зеленню, свіжими чи тушкованими овочами, а також будь-якими пісними соусами на ваш вибір.

Рибні котлети також можна

Різдвяний піст вважається не дуже суворим, оскільки в суботні та недільні дні, а також у великі церковні свята — Введення Пресвятої Богородиці та святителя Миколая — дозволено їсти рибу.

 

Тож на вихідні приготуйте рибні котлети, які нічим не поступаються м’ясним.


Візьміть 250 грамів рису й відваріть його до повної готовності. Допоки він булькає, займіться рибою. 2 великі рибини минтая чи хека вимийте, очистіть від кісток та перемеліть через м’ясорубку.


1 велику цибулину дуже дрібно поріжте і додайте до фаршу. Посоліть-поперчіть за смаком, всипте пів склянки манної крупи та охоло­джений рис. Усе добре перемішайте і дайте постояти 20 хвилин, щоб манка набухла.


А тепер давайте формувати котлетки. Не забудьте обваляти їх у борошні, манці або панірувальних сухарях, то вже як побажаєте. Тим часом духовка вже розігралася до 200 градусів.

 

Тож викладіть їх на лист, не занадто близько один до одного. Проте ви можете смажити їх і на сковорідці.

Рибні котлети.


Допоки страва умліває, займіться соусом. У глибоку миску насипте 3 столові ложки борошна і, постійно розмішуючи, залийте велику чашку води — 330 мл. Додайте томатну пасту, сіль, перець та будь-які спеції, що вам подобаються.


Котлетки смажаться вже 30 хвилин, вони майже готові. Тож акуратно на лист чи сковорідку вилийте томатний соус. І знову поставте їх досмажуватися ще хвилин на 10, щоб соус закипів. Але ви можете їх і не заливати томатом. Вони будуть однаково смачними.


Подавайте на стіл, посипавши по­дрібненою зеленню, з картопляним пюре і маринованими овочами. Смакота!


Впевнена, що ця страва вам сподобається.

Салат iз крабових паличок

Салат iз крабовими паличками більшість iз нас любить. Але ми пропонуємо приготувати його не за звичним рецептом, а більш легкий варіант. Цей соковитий салатик точно вам прийдеться до смаку. Він ідеально підійде як для буденного меню, так і для свята.


Отже, до роботи. Візьміть невелику білокачанну капустину, тонко насічіть, трішки підсоліть і злегка помніть руками. Банку консервованої кукурудзи відкиньте на друшляк, дайте рідині стекти.

Салат iз крабовими паличками і капустою.

Родзинкою цього салату є червона редька, яка насправді є зеленою, а червона вона лише всередині. Саме вона надасть салату специфічного смаку. Її натріть на тертці з грубими вічками, а свіжий огірок наріжте тонкою соломкою.

 

Додайте подрібнений кріп та зелену цибулю. Головний інгредієнт салату — крабові палички. Їх візьміть 200 грамів, якщо робите салат на багато осіб — візьміть більше. Кожну паличку розкрутіть та наріжте у вигляді тонкої локшини.


Усі складові висипте у глибоку миску й вимішайте.


Заправити салат можна звичайним майонезом, а можна зробити соус і самим. Для цього візьміть 3-4 столовi ложки оливкової олії, столову ложку бальзамічного оцту, чайну ложку меду, 2 чайні ложки негострої солодкої гірчиці. Прованські трави, сіль,чорний мелений перець — за смаком.


Заправте салат заправкою та ретельно перемішайте. І смакуйте на здоров’я!

Десерти також бувають пісними

Піст — зовсім не привід відмовлятися від смачних страв. Особливо від різноманітних десертів.

 

І хоч важко уявити пісну випічку, але навіть приготовлена без жодного яйця, сметани та масла, вона за смаком не поступається «скоромній». Тож давайте спробуємо разом спекти смаколик iз нехитрих продуктів.


Змішайте 250 борошна із 6 столовими ложками рослинної олії, додайте 100 мл води, столову ложку цукру і дрiбку солі. Замісіть тісто і залиште його, допоки будете займатися начинкою.

Штрудель з яблуками.


3-4 великi яблука очистіть від шкірочки, наріжте їх на тоненькі скибочки.


50 грамів горіхів обсмажте і подрібніть на блендері. Змішайте яблука і горіхи, додайте 50 грамів родзинок, корицю та цукор.


Тісто розділіть на дві частини та тонко розкачайте. По всій поверхні викладіть половину начинки, акуратно загорніть  у рулет та змастіть його водою з розчиненим цукром.

 

Викладіть тісто на змащене олією деко та поставте штрудель у розігріту до 1700 С духовку випікатися 30 хвилин. Потім додайте вогню й збільшіть температуру до 200 градусів. 

 

Випікайте ще кілька хвилин до золотистої скоринки. Коли готовий штрудель охолоне, посипте його цукровою пудрою.


Піст — це не тільки стримання себе в їжі та веселощах, це час, аби очиститись від духовного бруду, час для молитов, милосердя милостині. Постувати чи ні — це справа кожного з нас.

 

Адже чим би ви не харчувалися в ці дні, пам’ятайте, що найбільші гріхи ховаються не тут. Перш за все варто обмежити себе від конфліктів, негідних вчинків та вибудовувати дружні стосунки з оточуючими, бути співчутливими та милосердними.

 

Адже головне правило посту — не «з’їсти» одне одного.