«Подорож» у Сакартвело: смачні рецепти грузинської кухні

03.04.2024
«Подорож» у Сакартвело: смачні рецепти грузинської кухні

Грузинська кухня має давню й багату історію, на становлення якої впливали і природні особливості, і різноманіття релігій, що існують на цій невеликій території.
 
У своїх рецептах та філософії приготування страв вона спирається на контраст пряного і гострого із широким використанням сиру, м’яса, соусів та овочів.
 
Місцеві страви без перебільшення можна назвати справжнім мистецтвом.
 
Вони відрізняються особливою теплотою, завдяки всій тій любові та душевності, яку вкладають грузини в їх приготування.
 
Важливою особливістю грузинської кухні є спеціальні методи для створення різноманітних страв з використанням кислого, кисло-жирного та кисло-яєчного смаку для створення специфічності та оригінальності страв.
 
Грузинська кухня багата на спеції, що доповнює і ще краще розкриває смак кожної страви.
 
Найпопулярнішими приправами грузинської кухні, безсумнівно, є хмелі-сунелі, сванська сіль, уцхо-сунелі та багато інших.

Класика: хачапурі по-аджарськи

Гарячий хліб із сиром — безпрограшне поєднання, пишуть на сайті Shuba.life. У різних варіаціях зустрічається в різних кухнях світу: самі тільки грузини вигадали понад 50 рецептів на основі цих двох інгредієнтів. Це всіма улюблені хачапурі, найбільш відома трійця — по-імеретинськи, по-мегрельськи та по-аджарськи.
 
Аджарські хачапурі нагадують за формою човен, наповнений начинкою з яйця та сиру. Якщо все приготовано правильно, то білок яйця буде пропечений повністю, а жовток залишиться сирим.
 
За традицією, спочатку треба ламати гострі краї човника, ними перемішати начинку і лише потім їсти страву.
 
Вважалося, що такими хачапурі пригощали моряків, що ступали на берег. До речі, на іншому березі Чорного моря у Туреччині є дуже схожа національна страва, що зветься піде.
 
В ідеалі для приготування потрібен грузинський імеретинський сир. Якщо не вдасться знайти його — можна замінити в рецепті сиром сулугуні або адигейським, вони ближчі до імеретинського за текстурою і смаком. Отже, вам знадобляться:
 
* борошно пшеничне — 
200 г;
* молоко 2,5% — 100 мл;
* сіль — 1 ч. л.;
* дріжджі сухі — 1 ч. л.;
* вода — 50 мл;
* олія соняшникова — 
2 ч. л.;
* сир імеретинський — 
200 г;
* сир сулугуні — 100 г;
* яйця курячі — 2 шт.
 
Замішуємо тісто з борошна, молока, води та дріжджів, додаємо сіль і соняшникову олію та добре вимішуємо ще протягом приблизно 5 хвилин.
 
Присипаємо руки борошном і складаємо тісто в чотири шари. Тісто не має липнути до рук, але має залишатися м’яким, тому дуже важливо не переборщити з борошном.
 
Залишаємо його в теплому місці на 60-90 хвилин — за цей час воно повинно вирости у 2-3 рази в об’ємі.
 
Натираємо сири в окремому посуді й додаємо зовсім небагато молока на око, аби трохи склеїти начинку і досягти пухкої консистенції.
 
Замість молока можна використати розтоплене вершкове масло — близько 100 грамів. Формуємо з тіста дві кульки.
 
Розкачуємо кожну на присипаній борошном поверхні в овали. Викладаємо сирну начинку всередину і закручуємо краї по довшій стороні овалу, таким чином частина сиру опиниться всередині обідків.
 
Зліплюємо разом довші сторони овалу на двох вузьких кінцях, аби отримати форму човна.
 
Викладаємо хачапурі на форму, застелену пергаментним папером, у розігріту духовку і випікаємо 15-20 хвилин за температури 200°C.
 
Вбиваємо в кожне хачапурі по одному яйцю, бажано обирати яйця середнього розміру. Випікаємо після цього ще 3-4 хвилини. Тут головне не перетримати їх і зберегти жовток рідким. Смачного!

Карпатське чанахі з квасолею — українська версія грузинського хіта

Узагалі чанахі — це грузинська страва, але ми її адаптували до свого смаку і зробили трошечки українською. Вона має неповторний смак завдяки поєднанню м’яса, овочів та квасолі.
 
В грузинській версії використовують баранину, але ви можете взяти будь-яке інше м’ясо або взагалі від нього відмовитися, якщо ви вегетаріанець або постуєте. Страва все одно вийде ситною, повноцінною і смачною.
 
Української особливості чанахі надають білі гриби, які додає до інших інгредієнтів автор канала «Паляниця».
 
Вам знадобляться:
* м’ясо — 700 г;
* картопля — 1 кг;
* квасоля відварена — 500 г;
* білі гриби — 300 г;
* цибуля — 1 шт.;
* часник, зубчики — 2 шт.;
* вода — 300 мл;
* сметана — 300 г;
* базилік сушений — 10 г;
* сіль — за смаком;
* перець чорний мелений — за смаком;
* приправа «Італійські трави» — 10 г;
* суміш спецій універсальна — за смаком;
* олія — 60 мл;
 
М’ясо промиваємо, нарізаємо кубиками та маринуємо з сіллю, спеціями й олією на кілька годин. Квасолю попередньо варимо до готовності.
 
М’ясо обсмажуємо в олії до напівготовності, додаємо подрібнену цибулю, часник і білі грибочки. Смажимо, помішуючи, 10 хвилин.
 
Потім додаємо нарізану кубиками картоплю й підсмажуємо, перемішуючи, до зарум’янення. Накриваємо кришкою і тушкуємо 10 хвилин. Додаємо квасолю, перемішуємо і готуємо ще 5 хвилин.
 
Далі вливаємо воду, сметану, кладемо базилік, італійські трави, сіль, перемішуємо й накриваємо кришкою. Тушкуємо все разом кілька хвилин і подаємо до столу! Смачного!
 

Сациві з курки по-грузинськи — рецепт на мільйон

Класичне сациві з курки по-грузинськи — це холодна закуска в густому соусі на основі волоських горіхів. Додавати за смаком можна різні спеції, кінзу та зерна граната. Така страва урізноманітнить буденні обід чи вечерю або ж стане окрасою святкового меню.
 
Приготувати сациві з курки доволі просто, це щось між тушкованою куркою та соусом до м’яса. Подається така страва холодною, а смак залежить від правильно підібраних горіхів.
 
Не хочете курку — візьміть гусака, індичку та навіть рибу! Смак звичайних продуктів розкриється по-новому саме завдяки волоським горіхам.
 
Вам знадобляться:
* курка — 1 кг;
* волоські горіхи — 600 г;
* часник, зубчики — 8 шт.;
* цибуля ріпчаста — 3 г;
* кінза, пучок — 1 шт.;
* оливкова олія — 2 ст. л.;
* білий винний оцет — 2 ст. л.;
* суміш спецій універсальна — за смаком;
* сіль — за смаком;
* гранат у зернах — за смаком.
 
Курку промиваємо у холодній воді та просушуємо паперовими рушниками. Кладемо в каструлю і заливаємо холодною водою. Туди ж кладемо одну очищену цибулину, зубчики часнику та декілька гілочок кінзи.
 
Ставимо каструлю на середній вогонь та доводимо до кипіння, прибираючи піну, яка утворюватиметься. Бульйон солимо за смаком та продовжуємо варити курку до готовності, близько години. Як тільки курка буде готовою — дістаємо її з бульйону.
 
Готуємо соус. Цибулю, що залишилася, чистимо і нарізаємо дрібними кубиками. Розігріваємо на пательні оливкову олію та підсмажуємо на ній цибулю на маленькому вогні до прозорого стану. Дайте трохи вистигнути.
 
Горіхи чистимо від шкаралупи та подрібнюємо разом із цибулею до стану кашки. Можна це зробити через м’ясорубку, блендером або за допомогою кухонного комбайна.
 
Викладаємо горіхову масу на сковорідку чи в каструлю з товстим дном. Вливаємо туди частинами бульйон, постійно помішуючи. Соус має набути консистенції рідкої сметани.
 
Доводимо соус до кипіння на маленькому вогні та продовжуємо уварювати до консистенції густої сметани, близько 10 хвилин.
 
Наприкінці додаємо сіль та спеції, перемішуємо. Вливаємо оцет та знімаємо з вогню. Курку розділяємо на окремі невеликі шматочки, не залишаючи кістки.
 
Заливаємо її соусом, перемішуємо та повністю остуджуємо. Подаємо сациві, прикрасивши кінзою та зернами граната. Смачного! 

Толма — грузинська версія популярної страви

Толма — це грузинська назва невеликих голубців із виноградного листя, фаршированого м’ясом і рисом. Ця страва зустрічається в різних країнах: у Туреччині, Вірменії й Азербайджані це долма, у Греції — долмадес, а ось у Грузії — толма.
 
Начинка толми зазвичай складається з м’ясного фаршу, рису, різних трав та спецій, але ви можете зустріти й овочеві варіанти з помідорів, солодкого перцю, кабачків і баклажанів.
 
Традиційно грузинські голубці роблять із листя винограду і капусти, але інколи зустрічаються більш екзотичні варіації, наприклад із листя липи або айви.
 
Експерти Shuba.Life рекомендують подавати страву теплою, з ложкою сметани. Гарним гарніром до неї стане гомі — кукурудзяна каша із сулугуні.
 
Отже, вам знадобляться:
* яловичина — 400 г;
* свинина — 400 г;
* рис — 150 г;
* цибуля ріпчаста — 2 шт.;
* кінза свіжа — 50 г;
* базилік, гілочка — 50 г;
* кріп, гілочка — 20 г;
* естрагон (тархун) — 20 г;
* листя виноградне — 40 шт.;
* сіль — за смаком.
 
М’ясо миємо й нарізаємо шматками. Цибулю й часник очищуємо. Прокручуємо все разом через м’ясорубку з дрібною насадкою.
 
Рис промиваємо, заливаємо 300 мл води, солимо й варимо 10 хвилин на маленькому вогні. Потім охолоджуємо і додаємо у фарш. Кладемо всі спеції, сіль, подрібнену зелень та перемішуємо.
 
Виноградне листя обдаємо окропом і загортаємо в нього рулетиками фарш.
 
Складаємо рулетики в каструлю, заливаємо гарячою водою та тушкуємо на маленькому вогні протягом 30 хвилин. Подаємо зі сметаною або мацоні.
 
Смачного!