Хто-хто в теплій хатці живе? Як ОСББ успішно термомодернізовують старі будинки

02.11.2021
Хто-хто в теплій хатці живе? Як ОСББ успішно термомодернізовують старі будинки

На вулиці Полюсній, 10, кипить робота з утеплення фасаду житлової багатоповерхівки. (Фото Ганни ЯРОШЕНКО.)

Поки що полтавці не поспішають створювати об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, як того вимагає законодавство, тож уряд України вже розробив законопроєкт, згідно з яким житловим багатоповерхівкам нав’яжуть керуючі компанії.

 

Утім у Полтаві є ОСББ, які можуть похвалитися значними досягненнями, зокрема успішними практиками реалізації заходів з енергоощадності, залучення коштів тощо.

 

Відрадним є те, що мешканці таких будинків практично за ті ж кошти, які ми платимо ЖЕКу, мають значно комфортніші умови життя.

«Жити в кредит не страшно. Страшно жити погано»

Об’єднання співвласників «Наш дім-21» створено одним із перших у Полтаві в багатоповерхівці. Будинок цей незвичайний: одна його частина п’ятиповерхова, а друга — дев’ятиповерхова.

 

Йому 45 років, тож проблем тут — хоч відбавляй. Але як фінансувати дороговартісні роботи, якщо більша частина мешканців — пенсіонери? Вихід єдиний — кредит.


«2015 року ми першими в місті оформили «теплий кредит», — розповідає Олег Зволинський, котрий 12 років є незмінним головою правління ОСББ. — Найважче було переконати мешканців піти на цей крок: ви ж знаєте, слово «кредит» більшість наших людей лякає.

 

Та я переконував, що страшно жити погано. Так встановили два будинкові теплові лічильники. За рік завдяки ручному регулюванню зекономили на опаленні 30 тисяч гривень і погасили кредит. То була маленька перемога. 2016 року, знову ж таки завдяки «теплому кредиту», перекрили покрівлю.

 

2018-го взяли кредит на заміну комунікацій. Але я чудово розумів, що самим лише ручним регулюванням на суми в платіжках за тепло суттєво не вплинеш. Відтак 2019 року на загальних зборах ми зібрали необхідну кількість голосів за рішення провести комплексну термомодернізацію будинку разом з утепленням. Звичайно, це дуже дороге задоволення — коли озвучував суми, люди хапалися за серце. Та ми провели її в два етапи».

 

Голову правління ОСББ «Наш дім-21» Олега Зволинського слово
«кредит» не лякає — він вважає: страшно жити погано.


Торік у межах державної програми «Енергодім» Фонду енергоефективності встановили індивідуальний тепловий пункт і балансувальні клапани на стояках, поміняли вікна на металопластикові в місцях загального користування.

 

І одразу відчули різницю: економія на опаленні порівняно з сусідніми будинками становила десь 23—25 відсотків, а в міжсезоння сягала й 40 відсотків.

 

«Зараз робимо найважче — утеплення стін. Наше ОСББ одним із перших у Полтаві стало учасником програми «Енергодім». Загальна сума витрат на всі заходи з термомодернізації за цією програмою становить понад 7 мільйонів гривень. А оскільки ми подали заявку одними з перших, ставши 26-ми в Україні, то маємо отримати від Фонду енергоефективності, як і було обіцяно, 70 відсотків компенсації кредиту. Сподіваємося, наш будинок стане прикладом для інших, як треба господарювати й узагалі ставитися до свого житла. Думаю, вже давно пора всім зрозуміти: окрім нас, воно нікому не потрібне», — підсумовує Олег Зволинський.

«Модернізувати житло за рахунок співвласників нереально — не ті доходи в наших людей»

Акцент на термомодернізації роблять і в об’єднанні співвласників ще одного житлового багатоквартирного будинку. Як зазначає член правління ОСББ Людмила Арсірій, відтоді як створили об’єднання співвласників і почали хазяйнувати, будинок та двір невпізнанно змінилися.

 

«Дожилися до того, що до обшарпаних, обписаних під’їздів страшно було заходити, а в підвал узагалі неможливо було потрапити — там увесь час по коліно стояла вода», — так жінка пояснює, чому вирішили створити ОСББ.


«Відтоді, як 2017 року почали самостійно управляти своїм будинком, усі зусилля спрямовуємо на енергоощадні заходи, — констатує голова правління ОСББ Ніна Науменко. — 2018 року почали переконувати людей і таки одержали згоду на «теплий кредит». Завдяки йому встановили ІТП. Вартість його становила 220 тисяч гривень — сума на той час для нас просто-таки захмарна. Та в підсумку отримали 56 відсотків компенсації кредитних коштів. І як тільки ми його встановили й до того ж замінили на металопластикові вікна в під’їздах, а також двері, суми в платіжках за тепло одразу зменшилися на 30 відсотків».


Потім члени правління почали думати, де взяти кошти на утеплення фасаду. І тут, за словами моїх співрозмовниць, чудесним чином з’явилася дер­жавна програма «Енергодім» Фонду енергоефективності.


«Була така умова: 300 ОСББ, які подадуть заявки першими, отримають відшкодування 70 відсотків кредиту. Ми зробили все, щоб наше ОСББ стало 42-м, — запевняє Людмила Арсірій.

 

— Нині проводимо роботи з утеплення й вибираємо колір фасаду. Як бачите, будинок змінюється на очах. Зрозуміло, на будь-які позитивні зміни потрібно весь час шукати позики, бо за рахунок співвласників модернізувати житло просто нереально — не ті доходи в наших громадян. Ми для себе вирішили: якщо трапляється така можливість, треба неодмінно нею скористатися. Бо якщо цього не робити, будинки старої забудови можуть перетворитися на гетто. Люди, які про це не думають, лишаться просто ні з чим».


У ще одній житловій багатоповерхівці, де п’ять років тому також створили ОСББ «Мирне-18», в межах програми «Енергодім» встановили 2 ІТП, замінили всі труби опалення на горищі й у підвалі, утеплили їх, а також поставили балансувальні клапани на всі стояки, модернізували систему циркуляції гарячої води й частково замінили вікна в місцях загального користування.

 

Голова правління ОСББ Ніна Науменко констатує: відтоді, як пустилися
в самостійне плавання, усі зусилля спрямовують на енергоощадні
заходи у своєму будинку.


«Впровадження заходів з термомодернізації потягнуло на майже 4 мільйони гривень. На щастя, ми отримали обіцяну компенсацію від Фонду енергоефективності. Тепер мешканці проголосували за утеплення будинку — загалом це 17,5 тисячі квадратних метрів фасаду. Роботи розраховані на два роки. Усе це задля того, щоб кардинально зменшити споживання теплової енергії. До того ж вирішили зробити ще й модернізацію системи освітлення місць загального користування. Можливо, хтось вважає нас «звихненими», та ми цим живемо», — поділився секретами успіху голова правління ОСББ Сергій Бакша.

«Фонд енергоефективності роздає гроші»

«Думаю, уже всі знають про Фонд енергоефективності, який роздає гроші, — зазначив під час зустрічі з головами об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, організованої ГО «Нова Полтава» та ГО «ОСББ Полтави», регіональний радник державної програми «Енергодім» ДУ «Фонд енергоефективності» Володимир Колієнко.

 

— Наприклад, ОСББ «Мирне-18» одержало 2,5 мільйона гривень на заходи з енергоефективності у своєму будинку, ОСББ «Полюсна 10» — майже 1,5 мільйона й невдовзі одержить ще 4 мільйони, ОСББ «Наш дім-21» вже отримало близько мільйона й найближчим часом отримає 4 мільйони. Так склалося, що останні чотири роки моя робота пов’язана з ОСББ. І от, коли аргументовано пропоную їм впроваджувати енергоощадні заходи у своїх будинках, найчастіше чую у відповідь: страшно, дорого.

 

Три роки тому стартувала робота Фонду енергоефективності. І от я взяв для прикладу житловий будинок, що за адресою: вулиця Героїв Сталінграда, 10. В мешканців цього будинку був вибір створити ОСББ і брати участь у державних програмах термомодернізації. Та вони не захотіли й за ці три роки сплатили за опалення теплоенерго майже 9 мільйонів гривень.

 

Якби ж вони впровадили енергоефективні заходи, то заплатили б на 2,2 мільйона гривень менше. Далі я порахував, скільки коштувало б впровадити ці заходи. У 2019-му це становило б 3,5 мільйона гривень.

 

Але мешканцям не треба було б витрачати таку суму, бо на той час уже діяла програма «Енергодім» Фонду енергоефективності, тож вони мали б викласти лише 60 відсотків своїх коштів, тобто 2,1 мільйона гривень — рівно стільки, скільки могли б зекономити за ці три роки.

 

Тобто на сьогодні всі ці заходи вже окупилися б. Але й це ще не все. Бо я порахував, скільки вони переплатять теплоенерго за наступні три роки. Це вже буде 5 мільйонів гривень за тарифом, який неминуче зросте. От скільки коштує нічого не робити».


Володимир Колієнко наголосив: державна підтримка об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, які хочуть впроваджувати енергоощадні заходи, полягає в тому, що вони одержують не кредити, а безповоротні «гранти».

 

Нині 752 ОСББ з усієї України беруть участь у вже згаданій програмі «Енергодім». Загальна вартість енергоефективних заходів, що будуть впроваджені за цією програмою, становить близько 6 мільярдів гривень. Причому ці кошти будуть витрачені не на проїдання, а на розвиток.


«Порівняно з іншими регіонами, від ОСББ Полтавщини не так багато заявок на участь у згаданій програмі — всього 13. Однак знайомством з очільниками цих ОСББ я пишаюся. Ви тільки вдумайтеся: якщо провести комплексну термомодернізацію будинку, можна зменшити суми в платіжках за опалення вдвічі! А після утеплення фасаду ваш будинок стане справжньою окрасою мікрорайону. Я вже не кажу про підвищення комфортності проживання в ньому, а також зростання вартості вашої нерухомості», — резюмував регіональний радник державної програми «Енергодім» ДУ «Фонд енергоефективності».