Поставити крапку в пандемії і зупинити потепління: головні підсумки саміту «Великої двадцятки» у Римі

02.11.2021
Поставити крапку в пандемії і зупинити потепління: головні підсумки саміту «Великої двадцятки» у Римі

Учасники саміту кидають монети до фонтану Треві.

І знову про клімат

У суботу та неділю, 30-31 жовтня, в Римі відбувся дводенний саміт «Великої двадцятки» (G20) — найпотужніших країн світу.

 

На захід прибули також генеральний секретар ООН Антоніу Ґутерреш та очільниця Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн.


Учасники переговорів у Римі під час другого дня саміту погодилися з тим, що слід зробити все, аби обмежити глобальне потепління до півтора градуса за Цельсієм.

 

Однак за мету прийнято обмеження зростання нижче двох градусів. Італійські медіа повідомили, що на саміті G20 підписано порозуміння у справі боротьби з наслідками кліматичних змін і допомоги країнам, що розвиваються.


Спочатку планувалося осягнути мету «нульового» викиду парникових газів до 2050 року. Однак зараз прийнято висловлювання «близько середини XXI століття».

 

Цим більш розпливчатим терміном враховано позиції таких країн, як Китай, Росія, Саудівська Аравія, Індія та Індонезія, які заявили, що не здатні виконати таке завдання до 2050 року, а лише до 2060-го.


У заключному документі зазначається, що учасники саміту підтримують ціль Паризької кліматичної угоди щодо утримання глобальної температури від підвищення більш ніж на 1,5 градуса за Цельсієм порівняно з доіндустріальним періодом.

 

Водночас він визнає, що для утримання змін у межах 1,5 градуса знадобляться «значущі та ефективні дії та відданість усіх країн».

 

Як зазначив ведучий зустрічі, прем’єр-міністр Італії Маріо Драгі, різні позиції країн-учасників не можуть «знизити амбіції». На країни G20 припадає близько 80 відсотків глобальних викидів парникових газів (дані за 2019 рік), а лише на Китай — 27%.


Глави держав і урядів 19 країн і Європейського Союзу заявили, що до кінця цього року закінчать фінансування нових вугільних електростанцій.

 

Комюніке також містить зобов’язання припинити фінансування виробництва електроенергії з вугілля за кордоном, але не встановлює мету щодо припинення використання вугілля всередині країн.


Також є погодження про те, аби щорічно призначати 100 мільярдів доларів для кліматичного фонду і на допомогу країнам, що розвиваються. В заключному документі, в розділі про екологію, учасники саміту пообіцяли «говорити більш рішучою мовою», ніж у Паризькій кліматичній угоді.

 

Порозуміння стосовно екології було досягнуто на саміті одночасно з відкриттям у Глазго роботи кліматичної конференції COP26. Багато голів держав та урядів країн після закінчення саміту G20 у «Вічному місті» відбули до столиці Шотландії для участі в цій кліматичній конференції.


Хоча керівники Китаю та Росії, Сі Цзиньпін та Володимир Путін, країн, які належать до найбільших світових забруднювачів довкілля, і не прибули до Рима на цьогорічний саміт, але у відеозверненнях вони пообіцяли дотримуватися подібних планів.

 

Лідери КНР та Росії під час відеозв’язку закликали світову спільноту домовитися про взаємне визнання різних вакцин проти COVID-19. Заява Путіна прозвучала на тлі довгого розгляду питання про реєстрацію препарату «Спутнік V» у ВООЗ та Європейській агенції лікарських засобів.

Не лише про екологію

В заключному комюніке саміту G20 також ідеться про боротьбу з пандемією коронавірусу та права мігрантів. Зокрема, в Римі прийнято зобов’язання стосовно плану провакцинувати від COVID-19 до кінця цього року щонайменше 40% населення нашої планети. Також встановлено нове завдання: 70 відсотків вакцинованої людської популяції до середини 2022 року.

 

Для цього розвинені країни прискорять поставки препаратів у країни, що розвиваються, гарантують «швидкий та справедливий розподіл» по всьому світу.


Лідери 20 найбільших економік світу також оголосили, що докладатимуть зусиль, щоб скоротити час, необхідний для розробки нових вакцин, ліків і тестів у разі нових пандемій, iз 300 до 100 днів.


Учасники Римського форуму пообіцяли працювати, щоб відновити міжнародні подорожі «в безпечному та впорядкованому» вигляді, відповідно до загальних стандартів, таких як документи про вакцинацію та тестування.

США і ЄС знову разом

Президент США Джо Байден заявив у неділю після зустрічі з головою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляйєн, що Сполучені Штати та ЄС знову будуть разом протистояти викликам ХХІ століття. Їхня розмова відбулася на полях саміту G20.

 

«США та Європейський Союз возз’єдналися за останні дев’ять місяців, щоб зіткнутися з серйозними викликами, шукаючи те, що їх об’єднує», — наголосив згодом Байден. Він додав, що багато спірних питань уже вирішено.


Лідер США оголосив про негайне скасування мит на європейську сталь та алюміній. Європейська комісія має запропонувати те саме для американської продукції.

 

«Сьогодні, — додав Байден, — США та ЄС відкривають нову еру трансатлантичної співпраці, яка принесе користь усім нашим громадянам як зараз, так, я у це вірю, і в майбутньому».


У суботу на полях саміту країни «євротрійки» (Франція, Німеччина, Велика Британія) та США обговорили питання, пов’язані з Іраном. Вони висловили стурбованість скороченням співпраці Ірану з Міжнародною агенцією з атомної енергії та розраховують, що Тегеран відновить переговори про повернення до дотримання Спільного всеосяжного плану дій.


Символічно, що другий день саміту для його учасників розпочався з відвідування славетного римського фонтану Треві, в який, за традицією, кидають монетки. Вважається, що це треба зробити, щоб повернутися до Риму. Як повідомив канал Rai News, монетки номіналом один євро були видані лідерам заздалегідь.