Голодомор через призму Тегерана: у Києві показали постановку за п’єсою іранського драматурга Алі Сафарі

12.10.2021
Голодомор через призму Тегерана: у Києві показали постановку за п’єсою іранського драматурга Алі Сафарі

Вистава «Голодомор» театрального колективу «Сегане» в Києві. (Фото надано організаторами.)

На сцені Київського академічного театру на Печерську театральний колектив «Сегане» з Тегерана (Ісламська Республіка Іран) вперше в Україні два вечори поспіль показував виставу «Голодомор» за п’єсою іранського драматурга Алі Сафарі, який також задіяний у постановці в ролі конвоїра Івана. Режисерка — Раха Хаджизейнал, яка грає у виставі чекістку-слідчу.


Прем’єра відбулася в лютому на сцені театру Neauphle-le-Chateau в Тегерані. «Голодомор» — це частина трилогії названих автора та режисерки.

 

Дві інші частини — «Жіночий Аушвіц» та «Берлін 10:10» — про Другу світову війну. Посол України в Ісламській Республіці Іран Сергій Бурдиляк після перегляду вистави в Тегерані запросив «Сегане» в Київ.


«Голодомор» — це перша спроба винести на театральну сцену Азії тему геноциду українського народу 1932—1933 років, кажуть організатори приїзду театру в Київ.

 

Вистава викликала інтерес серед іранської театральної спільноти. Навіть в умовах протиепідемічних обмежень спектакль щоденно відвідувало чимало глядачів.


І навіть якщо в Києві вистава йшла без перекладу, виразна гра акторів та письмова анотація дали змогу відчути біль і горе української сім’ї, в якої намагаються забрати останні харчі, а за непослух жорстоко карають.

 

Дії спочатку відбуваються на Київщині, у селянській хаті родини Мельників та в камері НКВС, де затриманих тримають, накидаючи мішок на голову, б’ють, вішають i розстрілюють.
Через роки дію переносять у Крим.

 

Дитина, яку чекіст узяв на виховання після смерті батьків, виросла, і їй раптово відкрили правду. Це відбувається у рік, коли надходить звістка про смерть Сталіна.


Київські глядачі з вдячністю аплодували тегеранським акторам.

 

Як повідомляла "УМ", Комітет США з питань обізнаності про Голодомор-геноцид закликає усіх небайдужих підписати петицію до комісії Пулітцерівської премії з приводу відкликання нагороди в галузі журналістики пропагандистові Волтеру Дюранті.
 

 

Валентина ГРИГОРЕНКО