«Мрія» в небі, три військові паради та наймасовіше виконання «Червоної рути»: як Україна відзначатиме 30-річчя Незалежності

20.08.2021
«Мрія» в небі, три військові паради та наймасовіше виконання «Червоної рути»: як Україна відзначатиме 30-річчя Незалежності

Репетиція параду на Хрещатику в Києві. (Фото Нацгвардії МВС)

Уже котрий день мешканці столиці рахують літаки, з «Мрією» включно, та гвинтокрили, які пролітають для репетиції параду, що відбудеться святкового для України наступного вівторка.

 

А ще стоять по годині в заторах, бо десь рухаються на попередній прогон танки й інша бронетехніка.

 

Загалом свій 30-й День відновлення Незалежності країна вперше відзначатиме потрійним  парадом: на Хрещатику в Києві, в Одесі та на річці Дніпро в столиці.

 

 

До урочистих заходів 24 серпня залучать понад 5 тис. військових та представників оборонного сектору (у т.ч. учасників бойових дій), 100 літальних апаратів, 400 одиниць озброєння та техніки, повідомляли раніше в МВС та Міноборони України.

 


Тим часом мистецьких заходів повсюду стільки, що лише встигай побачити!


У Києві завершили монтувати сцену (30 тонн сценічних конструкцій і LED-екран площею понад 50 кв. м.) навпроти Михайлівського Золотоверхого храму, де 22 серпня представлять 1,5-годинну вечірню програму «Ковчег: десять століть української музики», яку в наступні дні матимуть змогу дивитися і слухати у Львові й Одесі. Загалом прозвучить понад 20 шедеврів української музичної спадщини.

 

Спеціально до події Сергій Жадан та гурт «ДахаБраха» написали пісню — легенду про Ноя на український лад. Українську «Ой, верше, мій верше» і кримську Pengereden виконає Джамала. Співатимуть чоловічий і жіночий хори, вісім солістів, п’ять музичних гуртів. Симфонічним оркестром диригуватиме Оксана Линів, співавторка концерту.

 

У Києві до «Ковчегу» приєднаються зірки української сцени — Святослав Вакарчук та солістка гурту The Hardkiss Юлія Саніна. Михайлівська і Софійська площі поряд — вмістять усіх бажаючих. Вхід вільний.


«Ти у мене єдина» — так назвали проєкт, який на Луганщині у Сіверськодонецьку (який все ще залишається з офіційною назвою Сєвєродонецьк) пройде 23 серпня на площі Перемоги, з артистами, письменниками й майстрами народної творчості. Мегашоу створять «Шпилясті кобзарі», Юрко Журавель із гуртом Ot Vinta, «Скай», «GG Гуляй Город», Поль Манондіз, Ярмак.

 

Ініціаторка й організаторка Анжеліка Рудницька повідомляє, що концерт відбудеться, всупереч тому, що на Луганщині поширюють чутки про його скасування. Ще й встановлять національний рекорд iз наймасовішого виконання пісні «Червона рута». Трансляція буде доступною на ютуб-каналі «Територія А».


У столичній програмі головний концерт 24 серпня біля Верховної Ради на площі Конституції — за участі італійського тенора Андреа Бочеллі та української примадони оперних сцен світу Людмили Монастирської. Щоправда, навколо нього вже виникла ситуація, яка схожа на «розбірки» між президентською командою та київською владою.

 

Чомусь представники влади і багато ЗМІ вирішили «хайпонути», не вивчивши добре, які де хто пам’ятники встановлював на території Маріїнського парку і в яких місцях там можуть бути захоронення.


Хоча відвертих ляпів у процесі підготовки до святкування 30-річчя відновлення Незалежності «зелена» влада зробила немало. Найдемонстративніший: коли на початку Інститутської, біля майдану Незалежності, на Алеї Героїв Небесної сотні для інсталяції про радянське минуле (?) почали завозити муляжі автоматів, з яких лилася газована вода по 3 коп., й облаштовувати якусь стилізовану квартиру.

 

Активісти все демонтували ще до приїзду поліції, яка, щоправда, кількох людей затримала. Напевно, переплутали сценарій «Кварталу» і державних заходів...


Але все буде Україна!