Приречені «червоними»: вийшов друком збірник документів «Чорні дошки» України. Чернігівська область»

17.08.2021
Приречені «червоними»: вийшов друком збірник документів «Чорні дошки» України. Чернігівська область»

У книжці вміщено 660 документів, які ілюструють, що відбувалося на території України. (Фото з сайту holodomormuseum.org.ua.)

Одним із найстрашніших злочинів проти людства в минулому столітті став Голодомор-геноцид української нації, вчинений комуністичним тоталітарним режимом у 1932–1933 рр.

 

І так звані «чорні дош­ки» були одним з інструментів цього злочину, способом покарання непокірного українського селянства «червоною» владою.

 

Занесення населеного пункту на «чорну дошку» означало його повну блокаду спецзагонами: з приреченого села ніхто не мав права виїхати, щоб знайти бодай якісь харчі, торгівля була заборонена, а врожай вилучали до останньої жмені.


Документальні докази цього злочину зібрані в збірнику «Чорні дошки» України. Чернігівська область», який було презентовано в Будинку профспілок України наприкінці минулого тижня.

 

Збірник підготовлено Інститутом дослідження Голодомору, що є науковим підрозділом Національного музею Голодомору-геноциду.

 

Вихід книги збігся в часі з сотими роковинами від початку голоду 1921-1932 років, а також із 89-ми роковинами від підписання закону «Про п’ять колосків», що дав старт організації Голодомору комуністичним режимом.


«Вказане видання дозволяє глибше дослідити процес запровадження режиму «чорних дощок» як одного з інструментів репресивного механізму Голодомору-геноциду, вчиненого комуністичним тоталітарним режимом в УСРР» — зазначив перший заступник генерального директора Національного музею Голодомору-геноциду Андрій Загорулько.


«Автори-упорядники Олеся Стасюк, Катерина Лук’янець, Світлана Старовойт, Дмитро Байкєніч та редакційна колегія підготували збірник на основі архівних матеріалів і регіональної преси, — каже директорка Інституту дослідження Голодомору Світлана Маркова.

 

— З 2018 року вони опрацювали 1010 справ документів про Голодомор-геноцид. У 2021 році опрацювали понад 5 тисяч аркушів архівних справ про штучний голод 1921-1923 років. У збірнику підтверджено системне застосування репресії занесення на «чорну дошку» в межах тогочасної Чернігівської області. Уточнено та збільшено кількість об’єктів занесених на «чорну дошку» (осіб, населених пунктів, сільських рад, колгоспів). Уперше оприлюднено блок iз 28 кольорових картосхем».


«Інформація, яка зібрана тут, є унікальною і надзвичайно важливою для кожного українця, — додає представник Українського інституту національної пам’яті Ярослав Файзулін. — Оскільки звичайна пересічна людина не може дозволити собі попрацювати в центральних архівах, опрацювати десятки найменувань періодики. А тут інформація зібрана в одне ціле. Загалом — 660 документів, які ілюструють, що відбувалося на території України».


Викривати злочини тоталітарного режиму історики будуть і надалі. Наразі готується до друку наступний том — «Чорні дошки» України. Харківська область».


Водночас Андрій Загорулько анонсував, що за кілька тижнів, 7 вересня, о 10:00 год. відбудеться урочисте відкриття оновленої експозиції Зали пам’яті Музею Голодомору, а о 12:00 год. в Будинку профспілок України розпочне роботу Міжнародний форум «Масові штучні голоди: пам’ятаємо, вшановуємо».

 

Аріна ОРЄХОВА