Агента з кібертуризму викликали? До 2030 року в Україні прогнозують появу незвичайних професій

17.08.2021

Експерти підбили підсумки масштабного дослідження про ринок праці, проведеного Career Hub і центром «Розвиток корпоративної соціальної відповідальності» в межах програми «Мріємо та діємо». 

 

За результатами, 65% українців бачать своє майбутнє в Україні, а майже 80% хочуть відкрити власний бізнес.

 

Утім, щоб успіх був довготривалим, а справа залишалась актуальною не один рік, усім — і працівникам, і роботодавцям, і системі освіти — доведеться змінюватись та пристосовуватись до розвитку технологій.


Так, уже до 2030 року в Україні з’явиться низка нових професій. Наприклад, консультант із цифрової реабілітації. Експерт допомагатиме клієнтам позбутися від цифрової залежності (особливо від соціальних мереж) і відновити своє життя. Необхідні знання у сфері ІТ, психології та терапії.


Менеджер із подорожей у віртуальній реальності. У співпраці з інженерами і технічними художниками співробітник буде розробляти незвичайні елементи для віртуальних подорожей клієнтів. Необхідні знання у сфері проєктного менеджменту, програмування, UI/UX-дизайну.


Радник із цифрових валют. Співробітник буде допомагати клієнтам управляти своїми цифровими фінансами. Необхідні знання у сфері бухгалтерського обліку, управління фінансами та безпекою даних.

 

Окрім того, до списку додадуться редактор персональних сторінок у соціальних мережах, керування штучним інтелектом, аналіз і управління даними, діджитал-просування та продажів і діджитал-клієнтські сервіси.


Протестувати себе як працівника майбутнього можна було днями в Києві на виставці Future of work, де на локаціях можна було отримати кар’єрну консультацію та разом з експертами визначити власні зони особистого зростання. На осінь організатори планують її провести в Одесі та Львові.


Програма «Мріємо та діємо» впроваджується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та виконується IREX у партнерстві з «Будуємо Україну разом», центром «Розвиток КСВ» (CSR Ukraine), Making Cents International (MCI), Міжнародним республіканським інститутом (IRI) та Zinc Network.

 

Соломія БУЙ