Ірисовий рай

30.06.2021
Ірисовий рай

Автор допису у своєму ірисовому царстві.

Ніколи не перестану захоплюватися ірисами!

 

Познайомившись із десятками кольо­рів і відтінків, я закохався в цю королівську квітку.

 

Завдяки своїй витонченості і строгості форм іриси дуже ефектно та яскраво доповнюють будь-яку клумбу. А якщо посадити плантацію, то це буде цілий іридарій.


Уявіть, із якого прекрасного настрою починається мій ранок, коли я виходжу в свій ірисовий сад, особливо в період цвітіння! Яскраве сонечко, роса на пелюстках і легке випаровування...

 

Цей аромат не передати ні словами, ні текстом. Він поширюється не тільки на весь двір, — його відчувають усі люди, які йдуть повз садибу.


Сьогодні в моїй колекції понад 300 сортів вітчизняної та зарубіжної селекції, від карликових до високих бородатих заввишки понад метр ірисів. Вирощую ефективні старі сорти та суперновинки наших днів.


Зараз саме час садити і розсаджувати великі кущі, тому коротко хочу поділитися своїм досвідом. Іриси будуть рости на одному місці багато років, при цьому кущі швидко й ефективно розро­стаються.

 

Їх не потрібно викопувати на зиму, не потрібно прикривати від морозу. Все, що від вас потрібно, це посадити і надати мінімальний догляд. Потрібно врахувати кілька важливих нюансів: в ідеалі ірисам потрібен гарний ґрунт, проте назагал іриси ростуть на будь-яких ґрунтах. Вплине ґрунт тільки на розмір куща і квітки.


Найголовніше — садити й пересаджувати іриси можна з весни до жовтня. Але найкращий час для посадки — це період спокою, який настає після закінчення цвітіння.

 

За власними спостереженнями, іриси найкраще пересаджувати в липні й до середини серпня. У цей період у них дуже міцне молоде коріння, що дозволяє ідеально прижитися на новому місці.

 

Не робіть помилку — глибоко не саджайте, це неправильно. Я саджу так, щоб листя було з північного боку, верхівки лопаток — на 1/3 над поверхнею землі, а корінці — спрямовані вниз і розправлені.

 

Відстань між лопатками при посадці залежить від сорту ірисів і призначення посадки. Наприклад, для високих ірисів — 40-50 см, а в міжряддях — 50 см. Ближча посадка дозволить швидко створити клумбу, але в подальшому рослини доведеться часто проріджувати.


Сорт Олмост Парадайс.


При вирощуванні бородатих ірисів важливо підтримувати ґрунт на ділянці в пухкому і чистому від бур’янів стані. Під час цвітіння ірисів бажано щодня видаляти (обрізати) зів’ялі квіти, тоді з першого і до останнього дня цвітіння іриси будуть свіжими.


Ірис дуже посухостійкий, може довгий час обходитися без поливу. Але для продовження періоду цвітіння бажаний полив до і під час цвітіння рослин.

 

Улітку потрібно прополювати від бур’янів, поливати тільки в спекотну погоду. Це все, що потрібно знати про агротехніку ірисів. Як бачите, все легко і просто. Ідеальна квітка, без зайвих турбот. А радості, краси і настрою іриси подарують на цілий рік.


Також хочу розповісти вам, дорогі читачі, про найулюбленіші сорти. Сподіваюся, що допоможу вам у виборі.


Сорт Тайгер Хоні.


Неперевершений Тресу­рі Трейд / Treasure Trader вражає незвичайним рідкісним забарвленням, своїми мереживами зведе з розуму будь-кого! Стандарти (верхні частки квітки) — яскраво золотисто-лимонні.

 

Фоли (нижні частки квітки) вишнево-коричнево-фіолетово-чорні. Облямівка — бежева, борідка — жовта. Це дуже красиве і незвичайне поєднання кольорів. Такі відтінки помітні здалеку. Висота рослини — до 75 см, цвіте до кінця червня.


Нещодавно познайомився з цікавим сортом Тайгер Хоні / Tiger Honey. Це унікальний ірис тигрового забарвлення. Сподобався красивою і незвичайною формою. Стандарти і фолі — з кремовими бризками і рядками на тлі кольору «баттерскоч» (жовте вершкове масло), дуже привабливий. Всі відвідувачі мого іридарію побажали мати в себе цей сорт.


Старожил моєї клумби Дірект Флайт / Direct Flight — вишуканий, насичено-рожевий, із домішкою блакитного. Борідки — мандаринові з синіми кінцівками. Пінисті мережива нагадують мені хвилі на нашому чистому і привабливому Азовському морі.


Ірис Фіналіст / Finalist підкорить будь-якого квітникаря ніжними кремовими стандартами, з лілуватими і жовтими вкрапленнями. А вишукані сливово-рубінові фоли з рожево-ліловим краєм зачарують своєю красою. Це найпізніший сорт, тобто він буде цвісти в період, коли інші іриси вже не цвітуть.


Дуже рано починає квітнути переможець багатьох конкурсів Хало ін Піч / Halo in Peach. Прекрасні персикові стандарти і білі з персиковою облямівкою фоли зробили цей ірис невимовно красивим. Борідка помаранчева.


Сорт Тресурі Трейд.


Чудовий Олмост Перадайс /Olmost Paradise (Ennt93) прикрашає клумбу кремово-рожевими стандартами. Фоли — перелив малиново-рожевого зі світло-фіолетовим. Борідки помаранчеві. Пелюстки сильно гофровані та мереживні.


Пронизливо-блакитний Баблін Брук / BabblingBrook має розкішно гофровані палево-лимонні борідки.


Найгарніший та водночас казковий Суприм Султан / SupremeSultan радує величезними двобарвними стандартами засмаглого жовтого кольору. Фоли — махагонієво-червоні з жовтими борідками.
Прауд Традішн / Proud Tradition — мій улюбленець десятки років.

 

Радує око великою прекрасною квіткою досконалої форми. Стандарти світло-сріблясто-блакитні, фоли темні, гіацинтово-сині.


Біг Скуіз / Big Squeez один із найбільших ірисів. Яскраво-оранжевий, з персиково-рожевим відтінком, він помітний здалеку. А який тонкий і захопливий аромат від зрізаних квітів! Мені захотілося подарувати дружині саме їх, до речі, вони стояли в зрізі понад два тижні!


Улюбленець Едіт Вульфорд / Edith Wolford радує око жовтими з фіолетовим вливанням стандартами. Фоли синьо-фіолетові, борідка синя з оранжевим верхом. Дуже гофровані квітки, довго стоять у зрізаному вигляді.


Люблю також іриси Візир / Vizier, Карпіціус Кендіз / Capricious Candies, Стейрвейн ту Хевн / Stairway to Heaven, Сікрет Мелоді / Secret Melody, Селебрейшн Сонг / Celebration Song, Хебіт / Habit, Хаклберрі Фадж / Huckleberry Fudge, Хелен Лідер / Helen Leader, Електро Шок / Electric Shock та багато інших.


І, як я вже розповідав у пресі в попередні роки, спостерігаючи за ірисами, мені захотілося вивести і свій власний сорт. Вивчивши тонкощі селекції, а також у процесі довгої кропіткої роботи в 2010 році в мене з’явився власний сорт, який я назвав Штам. Він не має аналогів, принаймні я поки не зустрічав.

 

Світло-блакитні по краю з жовтуватою облямівкою стандарти ефектно виглядають із жовтувато-білими з прозорими прожилками фолами. Жовта борідка тільки прикрашає велику гофровану квітку.


Дуже давно, коли я тільки починав збирати свою колекцію ірисів, один квітникар подарував мені кілька десятків нових сортів ірисів. Саме з них і почалася моя колекція і любов до цих квітів. Я теж хочу комусь із вас, шановні читачі, зробити подарунок.

 

На жаль, усім подарувати іриси я не можу. Але виберу 5 переможців, яким подарую свої улюблені сорти. Конкурс простий, напишіть мені в листі, яка у вас клумба і які на ній ростуть квіти. Хто напише кращу розповідь — й отримають подарунки.


Ніколи не зупиняйтеся на досягнутому, оновлюйте свою ділянку. Посадіть щось новеньке. Якщо у вас є бажання виростити незвичайні сорти ірисів, можу вам у цьому допомогти. З радістю поділюся порадою та посадковим матеріалом. Телефонуйте і пишіть на мою адресу та не забувайте вкласти конверт для відповіді.



Анатолій Шаповал,
вул. Петро-Павлівська, буд. 9, с. Мишурин Ріг, Кам’янський р-н, Дніпропетровська область, 51610.
тел. (066) 009 24 18.