Відьми бувають добрими: вийшла друком заборонена в часи Януковича книга

30.03.2021
Відьми бувають добрими: вийшла друком заборонена в часи Януковича книга

Обкладинка книги «Відьма» художника А. Василенка.

Народного художника України Анатолія Василенка всі знають як талановитого карикатуриста, який багато років плідно працював у таких відомих виданнях, як журнали «Перець», «Барвінок», «Малятко», «Піонерія», газета «Сільські вісті», KyivPost та інші.

 

Але ж недарма кажуть, що обдарована людина талановита в усьому. І таку відому істину ще раз підтвердив цей геніальний майстер сатиричного малюнка та пейзажу.


Нещодавно у видавництві «Український пріоритет» нарешті вийшла заборонена в часи Януковича книжка Анатолія Василенка «Відьма». Невелике за обсягом видання з чудовими власними малюнкам автора відразу припало до душі нашому українському читачеві, тож справа з реалізацією тиражу не забарилася.


Сюжет книги цікавий тим, що дія відбувається не у якихось надуманих казкових країнах, а у сучасному українському мегаполісі, і добре змальовує через сатиричну призму наше сьогодення.


Стара і вже багато в чому немічна бабуся, як і більшість наших громадян, вступає у ті чи інші конфлікти з реальним буденним існуванням, але, маючи надприродні можливості та вірних друзів, успішно бореться з потужним негативом, що заважає нормально жити як їй, так і іншим людям.

 

Читаючи ці рядки, мимоволі ловиш себе на думці: «Ех, були б у мене такі здібності, я б вчинив так само!» Або: «Були б такі бабці та й насправді, зразу стільки б проблем швиденько повідпадало!» Але потім приходить інша, твереза думка:


— На жаль, не вирішуються наші проблеми помахом чарівної палички, тому необхідно дійсність перетворювати своїми власними силами, і всіх негідників, які розквітнули завдяки владі за тридцять років існування держави, засукавши рукави потрібно наполегливо прибирати з політичної арени.


Я не збираюся переказувати зміст книжки — людина, яка візьме її в руки, прочитає все сама і на одному диханні, а от викласти ще кілька думок на цих сторінках, вважаю буде доречним.

 

Тож книга потрібна, бо дає змогу подивитися на нас самих із трохи іншого боку, а це інколи буває просто ой як необхідно. Книга принесе справжню насолоду тим, хто любить читати та цінує справжню літературу. Книга розважить і врятує читача від такої неприємної речі, як нудьга.


Звісна справа, Анатолій Василенко як автор має і деякі недоліки, головним з яких я вважаю маленький обсяг книги. Гадаю, що тут варто було би попрацювати ще та додати на сторінки трохи більше пригод про цю симпатичну та добру відьму.

 

А втім, це не так і суттєво, адже є надія, що невдовзі з’явиться і другий том «Відьми», де читач знову зустрінеться з головною героїнею та її юною ученицею, яка обіцяє бути зовсім не гіршою за її вчительку.


Зараз Анатолій Василенко готує до друку серію коміксів «Пригоди домовичка Гуп-Гупика» для національного видавництва дитячої літератури «Веселка», яку очолює Олексій Бондаренко. Анатолій Петрович є гордістю і добрим талісманом саме «Веселки», бо загальний тираж проілюстрованих ним книг сягає десятків мільйонів.

 

Лише його серія коміксів «Пригоди Тимка-звіролова» виходили у світ аж 700-тисячним накладом! Зараз би такі тиражі для дитячої книги — і ми б і горя не знали із засиллям булінгу та інших проблемних явищ серед діточок.


У «Веселці» він недавно проілюстрував такі чудові книжки, як «Гарно бути песиком, гарно бути котиком», «Котики», «Нечиста сила», «Пригоди з Ледведиком», «Чарівні окуляри». А у видавництві «Абабагаламага» — ще й дитячого класика Всеволода Нестайка «Тореадори з Васюківки» і чудову збірку дитячих афоризмів «На якому поверсі небо?».


Приємно, що саме повість «Відьма» Анатолія Василенка щойно нагороджена Міжнародною премією імені Миколи Гоголя, вручення якої мало б відбутись у день народження нашого генія — 1 квітня. Але через карантин ця подія переноситься на постлокдаунний час.

 

 

Володимир БОНДАРЕНКО,
журналіст-культуролог