Зони людяності театру: Марія Матіос з івано-франківськими артистами гастролює на Луганщині і в Чорнобилі

05.03.2021
Зони людяності театру: Марія Матіос з івано-франківськими артистами гастролює на Луганщині і в Чорнобилі

Марія Матіос та Ростислав Держипільський. (Фото зі сторінки письменниці у фейсбуці.)

«277-й раз із часу прем’єри івано-франківські актори емоційно били глядача «під дих» своєю неймовірною грою, — поділилася про показ Івано-Франківським національним академічним драматичним театром імені Івана Франка драми «Солодка Даруся» 3 березня у Сіверськодонецьку на Луганщині авторка літературної першооснови вистави Марія Матіос.

 

— Багато хто з присутніх у залі вперше був у театрі, більшість із них живуть в умовах війни і втрат, напруги і ризику, і добре знають, що таке біль. Може, через це вчорашній вечір був такий чудовий, бо в залі ішов неперервний обмін енергією та емоціями між глядачами й акторами».


Нагадаємо, Сіверськодонецьк був звільнений українськими військами 22 липня 2014 року. В адміністративному центрі Луганської області з початку російсько-української війни працює Луганський обласний академічний музично-драматичний театр. Колектив з Івано-Франківська в 2015-му вже був тут із гастролями, а також у Кремінній та Сватовому.

 

Тоді зіграли драму-реквієм «Нація» за однойменним твором Марії Матіос режисера Ростислава Держипільського. Письменниця, шевченківська лауреатка за «Солодку Дарусю», як і у всіх поїздках, супроводжує трупу.


Іванофранківці загалом проводять цього разу дуже незвичайний гастрольний тур «Театр у зоні доступу». Уже 5 березня «Солодку Дарусю» покажуть у Будинку культури міста Чорнобиль.


«Солодка Даруся».
Фото театру.


«Ця поїздка дуже символічна для нас, — констатує Ростислав Держипільський,  директор-художній керівник одного з найкращих драматичних українських театрів, Івано-Франківського.

 

— Ми їдемо з «червоної» зони (карантинної. — Авт.) в зону, наближену до зони бойових дій, та в зону відчуження… Ця гастрольна поїздка абсолютно альтруїстична, бо ми хочемо підтримати тих, хто забезпечує нам спокій, а часто й безтурботність, відчуття безпеки і захищеності».


І додає: «В Чорнобилі ми не були. Але там не був ще жоден театр — від часу вибуху на ЧАЕС у 1986 році. Тому це, без перебільшення, історична подія — напередодні 35-ї річниці з часу Чорнобильської катастрофи ми зіграємо для самопоселенців та співробітників зони відчуження. Гратимемо в Будинку культури міста Чорнобиль, найбільше відомому тим, що саме там відбувався суд над винуватцями Чорнобильської аварії. У Чорнобилі ми зможемо побувати завдяки партнерству з Державним агентством з управління зоною відчуження та Міжнародною громадською організацією «Центр Прип’ять.ком».


У гастрольній поїзці весь зірковий склад Франківського драмтеатру: Роман Луцький, Олексій Гнатковський, Андрій Фелик, Ігор Захарчук, Надія Левченко, Галина Баранкевич, Олеся Пасічняк, Тетяна Гірник. І письменниця Марія Матіос.