Усі родичі гарбузові:

26.01.2021

Уперше про мексиканський гарбуз Піпіан із Тукспана (Pipian From Tuxpan) я розповів у далекому 2016 році.

 

Тоді багато хто зацікавився цим гарбузом, що й дозволило трохи поширити його серед любителів рідкісних сортів.

 

Але, незважаючи на це, сьогодні Піпіан залишається ще дуже рідкісним гостем на українських грядках.


Ці чотири роки я вирощував гарбуз Піпіан і спостерігав за ним. Вивчав його корисні властивості, як він росте в наших екстремальних умовах і щороку радує прекрасним урожаєм. Цікавий факт, що в минулому році я залишив кілька підгнилих плодів на грядці, й навесні на тому місці зійшли паростки.

 

Я їх залишив і в результаті отримав непоганий урожай. Як бачите, особливого догляду Піпіан із Тукспана не потребує. Ну а найцiннiшим у цьому гарбузi є його лікувальні властивості.

 

Так склалося, що я на собі випробував цілющі властивості Піпіана. Його сік допоміг мені позбутися каменя в нирці.


Сорт Піпіан із Тукспана — це один із видів зимового гарбуза (Cucurbita mixta), який ще називають змішаним. Відрізняється він тим, що його плоди можуть зберігатися від одного до трьох років. Нам уже відомі види гарбузів, які зберігаються більше року, — це бенінказа (восковий) та фіголистий. Але, на відміну від них, змішані гарбузи мають ще й високі смакові якості.


Нагадаю, як виглядає гарбуз Піпіан із Тукспана. Будова куща, листя і стебла такі ж, як і у звичайного гарбуза, а от насіння дуже оригінальне — біле, краї з дрібними ворсинками срібно-блакитного кольору. Самі плоди круглі, білі, з темно-зеленими штрихами і смужками. М’якоть у них жовто-оранжева, м’яка і соковита. Серединка (там, де насіння) волокниста.


У Мексиці з плодів цих гарбузів варять супи, їх тушкують, використовують у салатах, листя, стебла і квітки додають до готових страв і роблять із них салати. Але основна мета вирощування цього гарбуза — отримання насіння, з якого готують маянський соус. Ми теж пробували його готувати. Отже, для соусу потрібно чотири помідори, зубчик часнику, два гострі перці й склянка сирого очищеного насіння Піпіана з Тукспана.

 

На розігрітій сковороді на слабкому вогні обсмажуємо гарбузове насіння до утворення золотистого відтінку. Після обсмажування насіння треба пересипати в іншу посудину.

 

На тій же сковорідці акуратно обсмажуємо очищені від шкірки помідори разом із гострим перцем. Насіння гарбуза треба перемолоти в кавомолці, після чого поступово додавати в кашку з тушкованих овочів.

 

А наостанок покласти часник і зелень (за бажанням). Соус виходить густий і на «ура» йде з м’ясом і картоплею. Зауважу, що, коли приготувати подібний соус із насіння звичайного гарбуза, він буде зовсім не таким смачним.


Оригінальними ласощами є посмажене насіння Піпіана. Воно має оригінальний смак тропічних горіхів.


Головна перевага Піпіана з Тукспана — корисні властивості. У плодах міститься багато каротину і вітамінів. Наприклад, у м’якоті дуже багато цінного для дитячого організму вітаміну D, який підсилює життєдіяльність і прискорює ріст дітей.

 

А за вмістом заліза Піпіан заслуговує на звання чемпіона серед усіх існуючих гарбузів, із цієї причини цей гарбуз добре вживати тим, хто страждає анемією. Іще цей гарбуз містить багато солей міді, заліза і фосфору.

 

Вони позитивно впливають на процес кровотворення в організмі. Великий вміст пектину сприяє виведенню холестерину з організму. У гарбузовій м’якоті багато кальцію, калію, вітамінів С, групи В та інших корисних речовин.


Свіжовичавлений сік вживають для лікування нирок — по пів склянки двічі на день. У мене був великий камінь у нирці, я страждав від жахливих болів. Згадав про Піпіан і почав пити сік. Уже через два дні камінь почав дробитися на дрібні частини і виходити. Після повторного УЗД лікарка була здивована, що в мене пройшов гастрит і нирки, як вона сказала, були як у немовляти.


Так само сік має заспокійливий ефект, покращує сон. Дуже добре допомагає сік при серцево-судинних захворюваннях, особливо тих, які супроводжуються набряками. Пити потрібно по 0,5 склянки соку за 30 хв до їди.

 

Корисно буде розвести його будь-яким овочевим або фруктовим соком. Регулярне вживання соку з гарбуза Піпіан поліпшить імунітет і продовжить молодість. Потрібно кожен сезон, коли дозрівають гарбузи, вранці натще пити по 0,5 склянки соку за 30 хвилин до їди. Радує те, що плоди Піпіана зберігаються понад рік, тому пити свіжий сік можна і взимку, і навесні.


Цей сорт невибагливий, добре росте на будь-якій пухкій родючій землі. Насіння сію наприкінці квітня просто у відкритий ґрунт, закладаючи на глибину 3-5 см. Перед посівом витримую його добу в теплій воді, що сприяє швидкому проростанню. У ямку кладу по 2-3 насінини.

 

Сходи зазвичай з’являються через 7-9 днів. У ямці залишаю по дві найбільш міцні рослини, зайві видаляю. Схема посадки — 90 на 120 см. Подальший догляд — як за звичайним гарбузом. За сезон на одному кущі зав’язується до 20 плодів, з кожного отримую 100-200 штук насіння. Піпіан із Тукспана добре переносить спеку, однак ріст при цьому сповільнюється. Тому все літо раз на тиждень поливаю рослини і регулярно розпушую ґрунт.


Я дуже задоволений цим гарбузом. Піпіан із Тукспана повинен рости на кожній грядці нашої країни. Плоди порадують не тільки своєю красою, а й допоможуть вам і вашим близьким забути про багато недуг.


У минуле непросте літо мені вдалося отримати пристойний урожай, а разом з ним і багато насіння. Я з радістю поділюся насінням цього сорту з усіма бажаючими безкоштовно. Для його отримання не забудьте вкласти в лист на мою адресу (51610, вул. Тюркіна, 41, с. Мишугін Ріг, Верхньодніпровський район, Дніпропетровська область, Руслану Духову) конверт зі зворотною адресою.

 

Руслан ДУХОВ
с. Мишугін Ріг, Верхньодніпровський район, Дніпропетровська область