Обраним усе можна? 20 депутатів Ради не відвідали у грудні жодне засідання

30.12.2020
Обраним усе можна? 20 депутатів Ради не відвідали у грудні жодне засідання

У січні наступного року Верховна Рада перебуватиме на карантині разом з усією країною.

Ухвала закону про Державний бю­джет України на 2021 рік, призначення двох нових міністрів (Сергія Шкарлета на чолі Міністерства освіти і науки України й Романа Лещенка очільником Міністерства аграрної політики та продовольства), закон про відтермінування касових апаратів для ФОПів (що, однак, не надто збило напругу в протестних настроях підприємців), закон про відновлення відповідальності про недостовірне декларування (у відповідь на скандальне рішення Конституційного Суду) — такий головний короткий підсумок роботи Верховної Ради в грудні.


У січні наступного року Верховна Рада перебуватиме на карантині разом з усією країною. Точніше, не зовсім на карантині, бо робота в січні триватиме в «комітетах, комісіях, фракціях i групах». А перше пленарне засідання відбудеться 26 січня.

 

Втім, враховуючи, що навіть у сесійні дні далеко не всі депутати пітніють над законотворчістю, можна припустити, що більшість нардепів просто насолоджуватиметься різдвяними канікулами.


Цікаві дані по закінченню останнього в цьому році сесійного тижня оприлюднила Всеукраїнська громадська організація «Комітет виборців України» на своєму сайті. Так, за даними електронної реєстрації, що їх аналізував КВУ, в грудні 20 народних депутатів не були зареєстровані на жодному засіданні Ради.

 

Ще 11 депутатів відвідали лише одне або два засідання, 14 депутатів були зареєстровані на трьох засіданнях. Найнижчі показники відвідування в депутатів «Опозиційної платформи — За життя» та ВО «Батьківщина».

 

Лише третина депутатів цих фракцій були в середньому зареєстровані на засіданнях Ради: 33,2% та 32,3% відповідно. Недалеко від них утекли з показниками відвідування депутати групи «За майбутнє» — 38%.


А от найвищі показники відвідування в депутатів фракції «Європейська Солідарність» i «Слуга народу». В середньому на засіданнях Ради було зареєстровано 56,9% депутатів ЄС та 56,7% депутатів «Слуги народу».

 

Зокрема, серед депутатів ЄС усі засідання Ради відвідали Володимир Ар’єв, Володимир В’ятрович, Артур Герасимов, Олексій Гончаренко, Микола Княжицький та інші, повідомляє КВУ. Серед «слуг народу» жодне засідання не пропустили Олександр Корнієнко, Дмитро Наталуха, Михайло Радуцький, Микола Тищенко, Дмитро Костюк та інші.


Як ходять — так і голосують. Серед фракцій і груп ВР найнижчі показники голосувань у депутатів «Опозиційної платформи — За життя».

 

В середньому вони взяли участь лише в 36% голосувань Ради. Комітет ви­борців України з’ясував, що 30 народних депутатів пропустили понад 90% голосувань парламенту. Із них 21 народний депутат не проголосував жодного разу за місяць.

 

Йдеться як про депутатів, які взагалі були відсутні на засіданнях, так і про тих депутатів, які були присутні в Раді, однак участі в голосуваннях не брали (не натискали «за», «проти» чи «утримався»).

 

Зокрема, жодного разу не проголосували Юрій Солод, Юлій Іоффе, Тарас Козак (ОПЗЖ), Ігор Колихаєв («За майбутнє»). Сергій Ларін (ОПЗЖ) проголосував один раз за місяць, Дмитро Шенцев (позафракційний) — 6 разів, Сергій Льовочкін (ОПЗЖ) — 10 разів, Юрій Бойко (ОПЗЖ) — 13 разів. Що ж, протирати штани — теж робота, яку треба комусь виконувати. Тільки виборці мають пам’ятати, що це «протирання штанів» вони оплачують із власних кишень.


Водночас, підсумовуючи весь парламентський рік, голова ВР Дмитро Разумков у ефірі телеканала «Україна 24» зазначив, що цього року Верховна Рада працювала достатньо злагоджено з багатьох аспектів, за винятком кількох законопроєктів.

 

«Якщо ми з вами подивимося на роботу парламенту, особливо на початку пандемії, то незважаючи на прапори, групи, фракції тощо відкладали політику і працювали на результат. І коли змінювали бюджет, коли створювали «ковідний» фонд та ухвалювали багато інших законів, пов’язаних із протидією ковіду, і зараз, коли виходили із ситуації з конституційною кризою», — сказав Разумков.


Утiм не завжди успішні голосування наприкiнцi року показали: монобільшості в парламенті вже немає. А отже, наступний парламентський рік буде досить цікавим і неоднозначним.